Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

И Франция приема закон за чуждите агенти





Очаква се френските депутати да приемат окончателно днес закон, целящ да засили законодателния арсенал срещу чуждестранни намеси, във време на нарастващо напрежение заради войните в Украйна и Газа, предадеха Франс прес и БТА.

Тези разпоредби са “жизненоважни и необходими, предвид това, че реалността и опасността от чуждестранни намеси в нашата страна е доказана“, подчертава един от авторите на законопроекта – депутатката Констанс Льо Грип от партията на президента Еманюел Макрон.

Льо Грип цитира случаите със звездата на Давид, изрисувана по стените в района Ил дьо Франс, червените ръце, нарисувани върху мемориала на Холокоста, и фалшивите ковчези, разположени в подножието на Айфеловата кула в събота. Подозренията са, че зад тези актове на дестабилизация стои Москва. В последните два случая бяха замесени и хора, тръгнали от България. В случая с ковчезите шофьорът на буса, превозил ковчезите, е български гражданин, нает в България. За червените ръце се знае, че онези, които са ги рисували, също са си купили билетите за Франция от България, но след акцията веднага са се изнесли в Белгия.

Законопроектът предвижда създаването на национален регистър на влиянието, процедура за замразяване на финансови авоари и експериментално засилване на борбата с намесите чрез алгоритмично наблюдение, което сега се прилага единствено при борбата с тероризма.

Представителите на чужди интереси, които лобират във Франция, и по-специално тези на изборна длъжност, ще бъдат задължени да се регистрират в национален регистър, като на нарушителите ще бъдат налагани санкции.

Законопроектът се отнася за „физически или юридически лица“, които биха се опитали да “влияят на обществени решения“ или френски обществени политики, например като се свързват с членове на парламента, министри, някои представители на местните власти или дори бивши президенти на страната.

Чуждестранни субекти, смятани за потенциални поръчители, ще бъдат дружества, контролирани от държави, политически партии извън ЕС или самите чуждестранни сили, извън Европейския съюз.

Текстът предвижда също замразяване на финансовите авоари на физически лица, дружества или организации, извършващи действия, представляващи намеса.

Регистърът, управляван от Висшия орган за прозрачност на обществения живот (HATVP), ще започне да функционира на 1 юли 2025 г., така че за времето дотогава институцията да си осигури достатъчно средства и екипи.

Законопроектът беше предложен от парламентарната комисия по разузнаването.

“Опасявам се, че в общественото мнение все още има известна доза наивност“ по въпроса за намесите, каза Льо Грип, която е член на тази комисия, като същевременно приветства наличието на “известна информираност”.

Сенатът прие в понеделник законопроекта след споразумение по окончателния вариант между депутати и сенатори. Сега текстът, предложен от мнозинството на президента Еманюел Макрон, се очаква да преодолее последното препятствие – долната камара – четири дни преди европейските избори.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Гледах и слушах, слушах и гледах пресконференцията на БСП (11.06.2024 г.) с формалното подаване на оставката на К. Нинова. Това е трети подобен акт,...

СВЯТ

Ще започна с основния завършек на преговорите между Путин и Ердоган на 5 март. Вашингтон не успя да сблъска челно Москва и Анкара в...

ПОЛИТИКА

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията...

АНАЛИЗИ

Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори Съединените щати се свиват пред съюза на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО