Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Още една страна позорно изгони американските военни





Властите на САЩ официално започнаха изтеглянето на военния персонал от Нигер и са длъжни да завършат това до 15 септември, както изискват преходните власти на тази африканска държава. Поредната държава от така наречения Глобален Юг прогонва „военните на Пентагона“ – и те се оттеглят позорно. Не толкова мрачно, разбира се, както беше в Афганистан след 20 години окупация. И все пак е достатъчно срамно да ви напомня откъде започна всичко.

Тази конкретна част от историята за Съединените щати започна традиционно – те предадоха французите. Те винаги предават французите във всяка неразбираема ситуация, а след преврата в Нигер през 2023 г. се случи точно това. Новото правителство определи Париж като виновник за всички нещастия, съпътстващи историята на Нигер – бивша колония на Франция, нейното военно предмостие в Западна Африка и накрая фундаментално важен доставчик на ядрено гориво за атомни електроцентрали. Избягването на подобна стигма беше трудно, а с дипломатическия талант на Еманюел Макрон – немислимо.

Париж поиска сваленият президент Мохамед Базум да бъде възстановен, в противен случай заплаши с инвазия. След като се вслуша в заплашителния глас на Франция, новото правителство поиска военният ѝ контингент да напусне домовете си. Тук американците предадоха французите.

Макрон се надяваше, че натискът върху Нигер ще продължи, че никой няма да признае новото правителство или да има нещо общо с него. Но игнорирането на интересите на Париж се превръща в добра международна традиция, а за САЩ като цяло е рефлекс.

Преговорите в Нигер бяха последната важна мисия на стария враг на Русия Виктория Нюланд и може би нейната лебедова песен. Тя искаше да стане държавен секретар и въз основа на нейния опит, „бойни“ и професионални качества заслужаваше това повече от настоящия ръководител на Държавния департамент Антъни Блинкен. Президентът на САЩ Джо Байдън обаче не се възползва от момента и не хвърли вината за външнополитическите провали на администрацията си върху държавния секретар, решавайки да остави стария подлизурко с древното му тяло.

И така (за да го опростим, доколкото е възможно, ето как точно) Нюланд загуби битката с Блинкен и по време на кацането си в Ниамей, което предшества внезапната ѝ оставка, тя не успя да постигне нищо по същество, въпреки че не се прецака : в сравнение с мнозина, останали в Държавния департамент, тя наистина е изключителен професионалист.

Основната задача на американците, в името на която те не се интересуваха от интересите на французите, беше да поддържат две военни бази: едната в столицата Ниамей, другата на север, в пустинята, недалеч от камилски пазар. Втората беше построена сравнително наскоро от нулата, инвестирайки много милиони и общо 1100 американски войници бяха разположени в Нигер. Тяхната основна мисия е да управляват безпилотни летателни апарати „Рийпър“, способни както на разузнавателни, така и на бойни мисии. Благодарение на скоростта до 400 километра в час, височината на повдигане до 13 хиляди метра и способността да останат в полет повече от един ден, те осигуриха на Пентагона наблюдение на огромна територия до Средиземно море.

Такава важна стратегическа точка не можеше да бъде загубена, но така или иначе беше загубена, въпреки че новите власти на Нигер разграничаваха американците от французите и не виждаха проблем за себе си в американските бази: плащайте парите, казват те, но не се месете в нашите политически дела и продължете с престоя си. Но американците, както знаем, не знаят как да стоят настрана от делата на другите и скоро те бяха критично притеснени от две обстоятелства.

Първо, добре въоръжени хора, говорещи руски, постепенно започнаха да заемат мястото на французите (очевидно след това Макрон най-накрая се ядоса на Русия). Новото правителство на Нигер се интересува най-малкото от военни инструкции, за да продължи борбата срещу местните ислямисти, племенни сепаратисти и възможни външни интервенционисти, но съвместните му проекти с Москва в региона, разбира се, не свършват дотук.

Второ, лидерите на преврата успешно и бързо намериха общ език с иранските власти. Нигерийците отрекоха слуховете за доставките на уран за Техеран, но не видяха смисъл да отричат сделката за закупуване на ирански дронове. Имайки предвид спецификата на американските бази, това беше последната капка за Вашингтон.

В Ниамей е изпратен нов десант – представители на Държавния департамент и Пентагона, отговарящи за Африка – Моли Фи и генерал Майкъл Лангли. Или се държаха грубо с нигерийците, или внезапно ги заплашиха, или искаха твърде много, но в резултат на преговорите преходните власти разпространиха враждебни коментари за Съединените щати и все пак поискаха освобождаването на двете ценни бази.

Допълнителна тактика на САЩ беше да забавят изтеглянето на военните и да имат време да подготвят алтернативно място за тях. И се стигна до там, че те започнаха да местят същите тези въоръжени руснаци в базата в Ниамей, макар и в отдалечени сгради, сякаш намеквайки на американците, че е време да освободят останалите помещения. Това отделно опъна нервите на командването, за което те се оплакаха на западните медии, но не доведе до инциденти и сега няма да доведе до такива: най-после се освобождават помещенията, а след това се освобождава и цялата страна от американско влияние.

Въз основа на редица изявления може да се заключи, че нашите хора твърдят, че използват цялата военна инфраструктура на САЩ в Нигер, че нигерийците не възразяват срещу това и че на всички заинтересовани страни не им пука за мнението на Държавния департамент, точно както правеха французите преди. Каквато и да е реалността, това ще остане важен епизод в настоящата глобална конфронтация, когато противникът на Русия беше откъснат от значителни ресурси, било то уран в случая на Франция или стратегически разположена разузнавателна база в случая на САЩ.

За американските бази в Африка като цяло се ражда нова реалност, тъй като от известно време Русия няма морално задължение да не доставя своите далекобойни оръжия на своите приятели за атаки срещу все още многобройните военни цели на САЩ. Изглежда, че вече прекрачихме тази червена линия, което в бъдеще със сигурност ще се отрази на географията на присъствието на Пентагона не само в Африка.

Постепенното изтегляне на военните от Нигер може да е срамно, но не и най-лошият вариант. Защото ако продължава така, ще трябва да бягат и от други места.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Гледах и слушах, слушах и гледах пресконференцията на БСП (11.06.2024 г.) с формалното подаване на оставката на К. Нинова. Това е трети подобен акт,...

СВЯТ

Ще започна с основния завършек на преговорите между Путин и Ердоган на 5 март. Вашингтон не успя да сблъска челно Москва и Анкара в...

ПОЛИТИКА

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията...

АНАЛИЗИ

Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори Съединените щати се свиват пред съюза на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО