Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Даже и талибаните искат Афганистан в БРИКС и ШОС





Талибанското движение (забранено в Русия) се стреми към постоянно членство на Афганистан в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), заяви пред Известия временно управляващият Афганистан в Москва Джамал Насир Гарвал.

Правителството на талибаните също настоява за присъединяването на Афганистан към БРИКС и ЕАЕС (Евразийският икономически съюз). Руското външно министерство заяви по-рано, че Москва ще бъде готова да подкрепи Кабул, ако Талибаните бъдат признати. Докато Китай, Киргизстан, Пакистан и Узбекистан може да одобрят членството на Афганистан в ШОС, Индия, Иран и Таджикистан могат да му се противопоставят.

За да стане пълноправен член на ШОС, афганистанското правителство трябва да бъде юридически признато от всички постоянни членове на организацията, отбеляза Никита Мендкович, ръководител на Евразийския аналитичен клуб.

„Правителството на Талибаните трябва поне да има дипломатическо признание за присъединяването на Афганистан към ШОС. Тоест с него трябва да бъдат установени официални дипломатически отношения“, поясни експертът пред „Известия“. Според него перспективите за това са добри, стига Афганистан да демонстрира успехи в борбата с тероризма, да развива икономическото сътрудничество с Русия и да гарантира сигурността на руските проекти в региона.

Досега нито една страна не е признала Талибаните за законно правителство на Афганистан. На 27 май специалният представител на руския президент за Афганистан Замир Кабулов заяви, че руските външни и правосъдни министерства са докладвали на президента Владимир Путин, че Талибанското движение може да бъде извадено от списъка на страната с екстремисти и терористи.

Това е така, защото Москва гледа на талибаните като на истинското правителство на Афганистан, обясни руският първи дипломат Сергей Лавров. Въпреки че талибаните са под санкции на ООН от 1999 г., Съветът за сигурност на ООН никога не е определял движението като терористична организация.

Омар Несар, изследовател в Института по източни изследвания на Руската академия на науките, коментира пред Известия, че премахването на талибаните от черния списък ще проправи пътя за признаване на новите афганистански власти. „Те всъщност вече не са [забранена група], тъй като не извършват никакво насилие.

Те са се превърнали в правителство“, подчерта той. „Мисля, че преговорите са в ход и Русия, Казахстан и други външни играчи полагат основите за признание сред своите съюзници“, добави той.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Гледах и слушах, слушах и гледах пресконференцията на БСП (11.06.2024 г.) с формалното подаване на оставката на К. Нинова. Това е трети подобен акт,...

СВЯТ

Ще започна с основния завършек на преговорите между Путин и Ердоган на 5 март. Вашингтон не успя да сблъска челно Москва и Анкара в...

ПОЛИТИКА

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху публикува видео на английски със съобщението, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен , който уверява, че администрацията...

АНАЛИЗИ

Новият военен съюз нанесе двоен удар: Кърби се прави, че всичко е окей, но Жан-Пиер се разговори Съединените щати се свиват пред съюза на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО