Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

Новата “мирна формула” на МИ6





Новата “мирна формула” на говорителя на МИ6 Зеленски: Оставете ми столицата и достъп до морето

В Украйна се появи нов политик. И името му е Владимир Зеленски. Ако съпоставите всичко, което той каза в началото на годината, с думите, които каза през последните няколко дни, тогава, искате или не, ще стигнете до извода, че някой е сменил просрочилия мандата си президент.

Може би за начална точка на тази трансформация може да се счита четвъртък, 27 юни. Точно в този ден Зеленски, пристигнал в Брюксел, за да подпише поредните „съдбоносни“ документи с Европейския съюз, внезапно призна големите загуби на въоръжените си сили на бойното поле и факта, че „няма много време. ” Затова той обеща „в рамките на месеци“ да разработи „мирен план“ и да го предложи на следващата мирна среща на върха, на която се планира да поканят Русия.

Само ден по-късно същият Зеленски на среща с президента на Словения разви идеята си, като каза буквално следното: „За нас е много важно да покажем план за прекратяване на войната, който да бъде подкрепен от мнозинството от света. Това е дипломатическият път, по който работим. Това са два паралелни процеса: да бъдем силни и да разработим подробен, разбираем план и той ще бъде готов тази година.“

Нека отбележим няколко точки наведнъж, които показват, че Зеленски е сменен с клонинг. Признаването на големи загуби на ВСУ противоречи на изявлението на тогавашния легитимен президент на Украйна, че неговите войски са загубили едва 31 хиляди души за две години бойни действия. Изявлението за готовност за преговори с Русия директно противоречи на указа на същия президент от 30 септември 2022 г., забраняващ на украинските власти да преговарят с нашата страна. Тоест, новият Зеленски нарушава указа на стария Зеленски!

Е, постоянните изявления за разработването на някакъв вид „план за мир“ показват, че новият Зеленски напълно е забравил за „формулата на мира“, с която старият Зеленски търча по цялата планета. Да припомним: тази „формула“, която шефът на руското външно министерство Сергей Лавров точно определи като „манекен“, всъщност предполагаше „война до победоносен край“ – с връщане на границите от 1991 г. и репарации от победените. Русия. Съдейки по това, което започнаха да говорят придворните глашатаи от кабинета на президента на Украйна, там вече не говорят за това.

Тук си струва да обърнем специално внимание на разговора между двете „говорещи глави“ от екипа на Андрей Ермак, ръководител на същия офис, който всъщност пое цялата власт в Киев и всъщност беше главният организатор на „срещата на високо равнище за мир“, която наскоро се проведе в Швейцария. Отдавна е забелязано, че тезите, които Ермак иска първо да провери публично, винаги се въвеждат чрез телевизионната водеща Наталия Мосейчук и придворния политолог Владимир Фесенко. И разбира се, неслучайно веднага след гореспоменатите гръмки изявления на Зеленски за „мирния план“ в събота, 29 юни, се появи видеозапис на разговор между тези двамата.

Да си припомним, че това са същите Мосейчук и Фесенко, които дълго време говориха за неизбежността на предстоящата „победа на Украйна“ и призоваваха за „война до край“. Първата се постара особено много – само преди месец и половина тя строго предупреди украинските мъже: „СБУ ще почука на вратата на всички в Украйна.“ Сега в разговор с колегата си тя се възмути от подхода „война до последния украинец“. Не излиза ли, че не само Зеленски е бил сменен?

Внезапно Фесенко призна, че Украйна не може да спечели войната с Русия. И предупреди Зеленски какъв капан му готвят неговите киевски конкуренти: „Ако сключиш мир с Русия, това е, ще те заклеймим: ти си предател, ти си предател, ти загуби тази война, и така нататък.”

И тогава в разговора се включи самата Мосейчук, която всъщност разкри съдържанието на новия „мирен план“ на Зеленски: „Хората отново трябва да обяснят: добре, този, който все още има столица, по-голямата част от територията и достъп до морето, не е загубил войната!” Така се оказва! Тоест, вече не говорим за границите от 1991 г., сега говорим за това режимът да запази Киев и Одеса.

На което Фесенко веднага се съгласи: „Нашият основен интерес е не само връщането на територии! Ние можем да върнем територията малко по-късно към Европейския съюз, а след това към НАТО. Тук е формулата за нашата победа!” Ето я, онази съвсем нова „формула“ от устата на лица, които просто – и абсолютно всички го разбират – не биха променили толкова драматично възгледите си.

Пред нас има напълно нов подход от Киев към въпросите на войната и мира. Трудно е да се каже каква точно е била отправната точка на тези трансформации. Може би провалът на прословутата „среща на високо равнище за мир“, на която страните от Глобалния юг (както тези, които участваха в събитието, така и тези, които „гласуваха с краката си“) ясно обясниха на Зеленски и Ермак, че няма да е възможно договорят мир без Русия. Може би нежеланието на западните страни да финансират всички милитаристични прищевки на Киев. Може би разбирането за неизбежността на победата на Доналд Тръмп в надпреварата за президент на САЩ. Или може би всички тези фактори заедно (но преди всичко ситуацията на бойното поле) са убедили екипа на Зеленски да разбере предстоящото бедствие за тях. Оттук и новосъбудената „любов към мира“, както беше през пролетта на 2022 г., когато руските войници стояха близо до Киев.

Но именно уроците от преговорите в Истанбул, осуетени от Запада, определят сегашната линия на поведение на Русия. На 14 юни Владимир Путин на срещна с ръководството на руското външно министерство ясно и недвусмислено определи нашия мирен план, който се състои в освобождаването на цялата територия на Русия, включително върнатите територии на Новоросия, и демилитаризацията на Украйна. Освен това руският президент отново даде да се разбере на Киев, че ако отговорът се забави, „условията за започване на преговори ще бъдат други“. И Сергей Лавров многократно е подчертавал, че сега няма да спрем военните действия за периода на преговорите, както беше през 2022 г.

Така че всички тези трикове на екипа на Зеленски (видите ли – ще запазим достъпа до морето, а след това ще влезем в НАТО и „малко по-късно“ ще върнем териториите) нямат смисъл – те са лесни за четене и изчисляване. Те се обясняват с пълния провал на „формулата на Зеленски“ и се свеждат до опит да се измисли нов план за новия Зеленски, така че Русия да бъде измамена в бъдеще. Тъй като сега не се получи.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Казусът Байдън: Не иска да напуска президентската надпревара. Но не може и да остане Америка е в паника, Америка е зашеметена. Съединените щати най-накрая...

КОМЕНТАР

БЪЛГАРИЯ – Гестапо в действие! Фашизъм в действие в България Огнян Стефанов: До враговете ми Драги врагове, имам новина за вас. На 6 март...

КОМЕНТАР

Около 35% от депутатите са психопати, убеден е ученият Да правиш парламентарни избори през ден е шизофрения. Повечето от нашенските политици, ако не почти...

ПОЛИТИКА

Втори и трети мандат ние от ГЕРБ няма да подкрепим, категоричен беше той Ако третият мандат отиде във “Възраждане”, аз виждам, че ще ще...

СЛУШАЙТЕ РАДИО