Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПОЛИТИКА

Нов зрелищен провал на прокуратурата: Сали Табаков от ДПС излиза на свобода





  • Обвинителите въобще не са проверили, че договорът е не само за купуването на автобусите, но и за поддръжка – две години или 200 000 км.

Софийският апелативен съд пусна на свобода без мярка за неотклонение бившия областен лидер на ДПС във Варна Сали Табаков и неговия тъст Захир Османов, които бяха арестувани по обвинения като съучастници в сключването на неизгодна сделка и пране на пари.

Апелативните магистрати обявиха, че разследващите не са представили доказателства, които да потвърждават повдигнатите обвинения. Табаков и Османов бяха хвърлени в ареста по обвинения за неизгодна сделка на стойност за покупка на училищни автобуси. Разследващите твърдяха, че фирмата “Джеми” на Османов е получила 52 милиона лева от Министерството на образованието за доставка на училищни автобуси. След проверка станало ясно, че фирмата купила автобусите два пъти по-евтино от Турция.

Пред съда обаче се разбра, че договорът е не само за купуването на автобусите, но и за поддръжка – две години или 200 000 км. “Всички сделки са законни”, каза пред съда адвокатът на Османов Васил Василев. Той обясни, че фирмата продължава да поддържа автобусите и в момента. Прокуратурата не успя да предостави доказателства, които да водят до обосновано подозрение за извършването на престъпленията, за които двамата са обвинени. Въпреки това разследващите са иззели близо 3.5 милиона лева от сейфовете на двамата.

Това е втори знаков провал на държавното обвинение за последните няколко дни, след като по-рано стана ясно, че продуцентът Нико Тупарев също е бил арестуват и обвинен без доказателства.

Разследването срещу Табаков и Османов започна по инициатива на антикорупционната комисия, която получи полицейски правомощия в края на миналата година. Служители на комисията извършиха претърсване и изземване в домовете на двамата обвиняеми.

Неясно защо властите са иззели като веществени доказателства пари и злато от техните сейфове. От Захир Османов бяха иззети 547 000 евро и 50 000 лева. От Сали Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети инвестиционно злато с приблизителна стойност от 1.146 милиона лева.

Обвиняема по делото е главният секретар на МОН Албена Михайлова, която е основната мишена на делото за неизгодна сделка.

Прокурорът по делото Ирина Арменова обясни, че в рамките на разследването са извършени редица дейности, но по-късно адвокат Василев съобщи, че прокуратурата не е дала информация каква е подозираната щета от неизгодната сделка.

Албена Михайлова също е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева.

“Проблем има в такива брутално поръчкови дела. Разликата е дали някой иска да участва в поръчката или иска да е юрист. В този случай няма помен от престъпление”, каза адв. Васил Василев извън съдебната зала, цитиран от БТА.

Според него делото срещу Табаков и Османов е доказателство, че след закриването на спецправосъдието продължава да има поръчкови дела.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

СВЯТ

Шефът на Федералния резерв на САЩ: Не може да поддържаме това ниво на дефицит още дълго време! „Проблемът не е в това, че нивото...

СВЯТ

Колкото си по русифоб, толкова по добре Лейбъристката партия, водена от Кийр Стармър, печели убедителна победа на парламентарните избори в Обединеното кралство, побеждавайки управляващите...

ПОЛИТИКА

Корнелия Нинова е ограничила публичните изяви до минимум, а вместо нея в медиите говорят доверениците ѝ Иван Ченчев и Калоян Методиев. Кака обаче не...

СКАНДАЛ

Реакцията в Европа от посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и срещата му с руския президент Владимир Путин е истерична, което отново...

СЛУШАЙТЕ РАДИО