Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

РАЗНИ

Орбан поиска Украйна да върне правата на унгарското малцинство





Унгарският премиер Виктор Орбан призова Киев да работи за „бързо прекратяване на огъня“ в Украйна, което може да проправи пътя за преговори с Русия за прекратяване на войната.

Орбан отправи призива, застанал до президента Володимир Зеленски по време на изненадващо посещение в Украйна, първото на Орбан в Киев от началото на конфликта.

„Помолих президента да обмисли дали… едно бързо прекратяване на огъня може да ускори мирните преговори“, каза унгарският лидер пред репортери със Зеленски.

За разлика от много други европейски лидери, Орбан не е посещавал Киев от началото на войната и публично осъди финансовата и военна помощ на Европа, като временно блокира пакет от помощ от 50 милиарда евро.

Будапеща постави пред Киев списък от изисквания за присъединяване към ЕС. Будапеща настоява да върне на своето малцинство всички права, които то е имало преди 2015 г.: свободно използване на унгарския език в образованието, културния и обществения живот, както и политическо представителство в региона и на републиканско ниво. Киев заявиха, че възнамеряват да ги изпълнят.

Сред исканията на Унгария са осигуряване на използването на унгарския език в целия образователен процес в училищата в Украйна. Да се гарантира правото на избор на език на преподаване за университетите и професионалните учебни заведения, включително частните. Осигуряване на правото на свободно използване на националните символи и свободно честване на националните празници и др.

Посещението в Украйна идва ден след като Унгария пое ротационното председателство на ЕС за следващите шест месеца, позиция, която дава на централноевропейската държава власт над дневния ред и приоритетите на блока през останалата част от годината.

Орбан каза, че ще докладва за разговорите си със Зеленски на премиерите на ЕС, „за да могат да бъдат взети необходимите европейски решения“.

Зеленски отговори, че времето на посещението, след като Унгария пое председателството на ЕС, е символично.

Орбан заяви, че страната му е готова да участва в модернизацията на украинската икономика. Има добри шансове за решаване на въпроса за унгарското малцинство в Украйна, смята още той, като приветства и предложение на Зеленски за откриване на украинско училище в Унгария с финансиране от Будапеща.

„Съдържанието на нашия диалог по всички днешни въпроси може да се превърне в основа за бъдещ двустранен документ между нашите държави, който ще регулира всички наши отношения и ще се основава на огледален подход в отношенията между страните“, заяви украинският президент.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Политическите евнуси. Успехът на десните във Франция ще обезглави ястребите в ЕС След победата на Марин Льо Пен на предсрочните парламентарни избори във Франция...

ВОЙНА

Инжекциите със смъртоносно оръжие за бандитите в Киев може да „влоши отношенията с Москва“ и да доведе до промяна на военния баланс в небето...

ПОЛИТИКА

Заради вмирисания, треперещ и алчен Борисов пак отиваме на избори, новата дата е 12 октомври Президентът не смята, че е добре предизборната кампания да...

АНАЛИЗИ

Казусът Байдън: Не иска да напуска президентската надпревара. Но не може и да остане Америка е в паника, Америка е зашеметена. Съединените щати най-накрая...

СЛУШАЙТЕ РАДИО