Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ЗАКОН

Обвиниха задържаните в Лондон българи и в „потенциално отвличане“





Петимата задържани във Великобритания българи по обвинение в шпионаж в полза на Русия, са обвинени и че са събирали информация, за да подпомогнат заговори за отвличания, стана ясно в съда, пише MSN. Тримата мъже и двете жени са обвинени в заговор за събиране на информация, която би била полезна за врага, в периода между август 2020 г. и февруари тази година, твърди обвинението.

41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова живеят заедно в Хароу, Западен Лондон, а 29-годишната Ваня Габерова от Чърчуей, Камдън, управлява салон за красота „Хубава жена“. Във вторник те се явиха в Уестминстърския магистратски съд заедно с Орлин Русев, на 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк, и Иван Стоянов, на 31 г., от Грийнфорд, Западен Лондон.

Всички обвиняеми се явиха чрез видеовръзка от затворите, в които се намират, за изслушване пред заместник-главния магистрат Тан Икрам. Прокурорът Катрин Селби заяви пред съда, че обвиняемите са обвинени в шпионаж в Обединеното кралство.

„И петимата са заподозрени са част от организирана мрежа от български граждани, базирани в Обединеното кралство, които са извършвали наблюдение и други дейности по събиране на информация срещу няколко адреса и лица от името на руската държава“, каза прокурорката Катрин Селби.

Тя заяви, че задържаните българи са обвинени в „оказване на помощ на руската държава при провеждането на враждебни действия срещу конкретни цели, включително потенциално отвличане на тези цели“.

На всеки от тях е повдигнато идентично обвинение в заговор за извършване на престъпление, което подлежи на обвинение, или на такова извън Англия и Уелс във връзка с престъпления срещу държавата.

Пред съда бе казано от обвинението, че домът на Орлин Русев е бил използван като „център“ за предполагаемата шпионска дейност, а мъж, „известен като Ян Марсалек“, е заподозрян като „изпълнител на задачата“.

Според обвиненията те се предполага, че „са се сговорили да събират информация, която да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навредят на сигурността и интересите на държавата“.

На 11 февруари 2023 г. Русев, Джамбазов и Иванова бяха обвинени в притежание на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения съгласно член 4 от Закона за документите за самоличност от 2010 г.

И петимата заподозрени са арестувани от контратерористичното командване на лондонската полиция през февруари по силата на Закона за служебната тайна.









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Поддръжниците на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, разгневени от осъждането му от съдебните заседатели в Ню Йорк по 34 обвинения в престъпления, заляха...

СВЯТ

Европа навлезе в междинен етап на подготовка за война с Русия, тъй като тя все повече се въвлича във въоръжения конфликт в Украйна. Това...

СВЯТ

Историческо решение. Путин отказа легитимност не само на Зеленски Изявлението на Владимир Путин за нелегитимността на Владимир Зеленски – „наясно сме, че легитимността на...

EXPRESS TV

“Какво означава “часът на истината”? Часът на истината е моментът, в който всички ще спрат да се преструват, че вярват, че Украйна ще спечели....

СЛУШАЙТЕ РАДИО