Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ЗАКОН

Обвиниха задържаните в Лондон българи и в „потенциално отвличане“





Петимата задържани във Великобритания българи по обвинение в шпионаж в полза на Русия, са обвинени и че са събирали информация, за да подпомогнат заговори за отвличания, стана ясно в съда, пише MSN. Тримата мъже и двете жени са обвинени в заговор за събиране на информация, която би била полезна за врага, в периода между август 2020 г. и февруари тази година, твърди обвинението.

41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова живеят заедно в Хароу, Западен Лондон, а 29-годишната Ваня Габерова от Чърчуей, Камдън, управлява салон за красота „Хубава жена“. Във вторник те се явиха в Уестминстърския магистратски съд заедно с Орлин Русев, на 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк, и Иван Стоянов, на 31 г., от Грийнфорд, Западен Лондон.

Всички обвиняеми се явиха чрез видеовръзка от затворите, в които се намират, за изслушване пред заместник-главния магистрат Тан Икрам. Прокурорът Катрин Селби заяви пред съда, че обвиняемите са обвинени в шпионаж в Обединеното кралство.

„И петимата са заподозрени са част от организирана мрежа от български граждани, базирани в Обединеното кралство, които са извършвали наблюдение и други дейности по събиране на информация срещу няколко адреса и лица от името на руската държава“, каза прокурорката Катрин Селби.

Тя заяви, че задържаните българи са обвинени в „оказване на помощ на руската държава при провеждането на враждебни действия срещу конкретни цели, включително потенциално отвличане на тези цели“.

На всеки от тях е повдигнато идентично обвинение в заговор за извършване на престъпление, което подлежи на обвинение, или на такова извън Англия и Уелс във връзка с престъпления срещу държавата.

Пред съда бе казано от обвинението, че домът на Орлин Русев е бил използван като „център“ за предполагаемата шпионска дейност, а мъж, „известен като Ян Марсалек“, е заподозрян като „изпълнител на задачата“.

Според обвиненията те се предполага, че „са се сговорили да събират информация, която да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навредят на сигурността и интересите на държавата“.

На 11 февруари 2023 г. Русев, Джамбазов и Иванова бяха обвинени в притежание на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения съгласно член 4 от Закона за документите за самоличност от 2010 г.

И петимата заподозрени са арестувани от контратерористичното командване на лондонската полиция през февруари по силата на Закона за служебната тайна.









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Планът е Пеевски да стане премиер и да пенсионират Борисов като президент. Това разкри доскорошният им партньор Асен Василев – Кокорчо. Така на върха...

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

СЛУШАЙТЕ РАДИО