Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ИМОТИ

Нова промяна на имотния пазар у нас, ето какво се случва!





Намаляването на броя на сделките в страната започна още през третото тримесечие на 2022 г.

Третото поред тримесечие сделките с имоти в България намаляват. Доказателство, утвърждаващо навлизането в рецесия на имотния пазар в страната, са последните данни на Агенцията по вписванията.

Според статистиката покупките на имоти в цялата страна намаляват на годишна база през първите три месеца на 2023 г. с 9% и достигат общо 44 461. Подобна беше ситуацията и през предходното тримесечие (октомври-декември 2022 г.), когато броят на сделките се сви с близо 10.5% на годишна основа, като достигаше 67 362.

Намаляването на броя на сделките в страната започна още през третото тримесечие на 2022 г. Тогава броят на сделките достигаше 62 459, а спадът възлизаше на 7.2 на сто.

Ситуацията на целия имотен пазар в страната се отразяваше както в данните за София, така и за другите три най-големи български града. Според експерти от бранша спадът на броя на сделките отразява не реалната промяна в условията при ипотечното кредитиране, а по-скоро очакванията на хората за бъдеща промяна в политиките на банките.

Експертът Варчев за спукването на имотния балон, инфлацията сега и при еврото, злато ли да купуваме, или…

Продажбите на имоти в столицата се свиват на годишна база с 12.2% и достигат 6381. През предходното тримесечие (октомври-декември 2022 г.) годишният спад възлизаше на 17.26%, а броят на сделките, който традиционно в края на годината е по-висок беше 9668. През третото тримесечие на 2022 г. спадът на броя на сделките възлизаше на 15.23%, при общо 7402 продажби на имоти.

Пловдив

Покупките на имоти в града под тепетата намаляват за трето поред тримесечие. През месеците от януари до края на март в Пловдив са били извършени общо 3240 сделки с имоти, за сравнение преди година броят им е бил 3534.

Още по-драстично беше намалението през последното тримесечие на 2022 г. (-16,15%), когато броят на покупките на имоти достигна 4793. А през месеците между юли и септември 2022 г. спадът гонеше 10 на сто.

Варна

За година броят на сделките в морската столица на страната се сви с близо 19%, като в края на първото тримесечие на годината достигаше 2813. И в този български град статистиката отчита рецесия, като през предходните две тримесечия годишният спад на сделките беше съответно: с -8,39% през третото тримесечие на 2022 г. и с -8,45% през четвъртото.

Бургас

Ситуацията в черноморския град отразява случващото се на имотния пазар в цялата страна. И тук сделките с имоти намаляват за девети пореден месец. През първото тримесечие на 2023 г. годишният спад възлизаше на 9%, а през предходните две беше съответно: с -14% през третото тримесечие на 2022 г. и с -11.32% през четвъртото.

Изненадата в региона

Несебър се оказва “остров”, в който сделките с имоти не само, че не намаляват, а дори се увеличават (със затихващ темп). През първото тримесечие на годината броят им нараства с близо 6%, като почти достига броя на сключените в сделки в Бургас през първото тримесечие на годината, а именно 1524.

Това поставя тази българска община на пета позиция в страната по брой изповядани сделки след първите четири най-големи градове. През изминалите две тримесечия броят на сделките в Несебър нарастваше съответно с 20,8% през през третото тримесечие на 2022 г. и с 3,37% през четвъртото.

“В последните години между 2020 г. и 2022 г. се наблюдава ръст в търсенето на имоти в район Несебър. Изплашените от пандемията клиенти от големите градове, търсиха по-спокойни райони, за да преживеят кризата.

След това бяха клиентите, които търсят да инвестират средства в недвижим имот, като това се задържа и през 2022 г.”, коментира наскоро темата пред money.bg Елена Тончева, мениджър в компанията за недвижими имоти “Явлена” в Несебър.

Като цяло през първото тримесечие на 2023 г. имотния пазар в останалите по-малки области в страната сада леко в сравнение със същия период на 2022 г.

Сериозен спад на годишна база е регистриран при продажбите на имоти в области като Стара Загора (-24,71%) и Ловеч (-20,75%). След годишен спад за две поред тримесечия през месеците от януари до март 2023 г. в Разлог се отичита увеличение на броя на сделките с 11,3 на сто.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ









Може да харесате

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

БЪЛГАРИЯ

Манолова: Хората са ужасени от експлозия на цените при въвеждането на еврото. Правим комисия „Антиспекула“ в НС „Измамника Борисов предизвика тези избори, за да...

ПОЛИТИКА

В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разгорещи поддръжниците си на годишната среща на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в Тексас,...

ВОЙНА

През нощта на 18 срещу 19 май американците атакуваха едновременно няколко руски региона, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. В небето над Крим...

СЛУШАЙТЕ РАДИО