Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АКТУАЛНО

Защо ГЕРБ мразят толкова проф. Иво Христов





Два пъти Русия е предотвратявала откъсване на големи територии от България

Причината за злостната кампания срещу професор Иво Христов е коментарът му по изявлението на говорителката на руското Министерство на външните работи, че Съветската армия е спасила българските евреи през Втората световна война. При гневното осъждане на това изявление нашите управници „пропускат“ да кажат, че то е направено

след поредното оскверняване

на Паметника на Съветската армия в София, с обвинения в антисемитизъм. През последните години имаше многобройни такива осквернявания, последвани от протести на руските власти, но не съм чул представители на ГЕРБ или на други десни партии да са изразявали възмущението си. Имало е дори нескрито одобрение и съзнателно подклаждане на омраза към Русия и всичко руско. Величествени паметници на Съветската армия има в Берлин, във Виена и други европейски страни, но те се пазят от властите и почитат от населението. А в България се култивира омраза към Русия.

И това се прави спрямо велика държава, която през последните 140 години два пъти е предотвратявала откъсване на големи територии от България. Първият път с Берлинския договор, който ревизира  изцяло Сан-Стефанското мирно споразумение от 1878 г. Вторият път на мирните преговори в Париж след Втората световна война през февруари 1947 г., където бяхме третирани като победена държава съюзник на Германия. Гърция настояваше за отнемане на голяма част от Родопите, с граница близо до Асеновград. Териториални претенции и искания за още по-големи репарации са имали също Югославия и Турция. Спасила ни е делегацията на СССР. За това у нас грижливо се мълчи през последните 28 години. Писаното в учебниците по тези събития се изтрива поголовно.

Враждебното отношение се проявява и по адрес на Съветската армия, която изигра решаваща роля за разгрома на хитлеристка Германия, с помощта на САЩ и Великобритания. Ако не беше тази роля на Съветския съюз, платена с огромни човешки и материални жертви, Европа сега може би пак щеше да е обединена, но под знамето на хитлеристката идеология. Въпреки тези факти, празникът на Победата 9 май се подменя с празник на Европа. Нима не е ясно, че без победата над хитлеристка Германия нямаше да има и помен от сегашна Европа! Европейските и българските управници се преструват, че не знаят за това.

Браво, Иво!









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО