Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БАНКЕРЪ

Лошо: Ето кого ще ударят първо по-скъпите кредити





Очаква се ефектът върху търговските банки да се усети до края на годината

По-високите лихви по кредитите ще усетят първо фирмите, а до няколко месеца се очакват промени и за домакинствата със заеми.

След като Европейската централна банка /ЕЦБ/ повиши основният лихвен процент с 0,5 базисни пункта през юли и с още 0,75% през септември, от началото на октомври БНБ също обяви увеличение на основния лихвен процент /ОЛП/ с 0,5 пункта. Така за първи път след януари 2016 г. този процент се вдига.

Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения процент от декември 2009 г., когато той бе 0,55 на сто. Според експертите това няма да е последното увеличение, тъй като целта е да се овладее инфлацията, пише pariteni.bg.

Очаква се ефектът върху търговските банки да се усети до края на годината, като първо ще започне предлагане на нови заеми с по-висока лихва, а после тя ще се вдигне и за съществуващите.

“Към настоящия момент има две банки, които са предприели корекции в лихвите. Едната – с 0,11 в лихвата по кредити за нови клиенти. Другата е предприела корекция в лихвите по всички кредити, включително новоотпуснати. За момента тези корекции се отнасят само за юридически лица”, коментира пред БНР финансовият анализатор Десислава Николова.

В същото време данните на БНБ показват, че още през август средният лихвен процент по потребителските кредити се е повишил с 0.07 пр. п. до 8.26%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0.11 пр. п. до 8.78%.

При жилищните кредити в левове, средният лихвен процент се повишава с 0.02 пр. п. до 2.49%, а ГПР – с 0.05 пр. п. до 2.76%. Средният лихвен процент по другите кредити в левове нараства с 0.16 пр. п. до 3.20%.Поскъпват и кредитите за работодатели и самонаети.

Средният лихвен процент тези заеми се увеличава с 0.17 пр. п. до 3.21%. Тези увеличения обаче не са особено съществени.

Съветите на експертите

“През октомври първите банки ще започнат да вдигат лихвите по кредитите и депозитите между 0,1% и 0,5%. Повечето обаче ще го направят от 1 януари.

Това ще става постепенно. Нагоре първо ще тръгнат лихвите на новите клиенти, а с 6 до 12 месеца закъснение това ще се отрази и на вече изтеглилите кредити”, прогнозира кредитният консултант Тихомир Тошев пред NOVA NEWS. И допълни, че в момента търсенето на кредити с фиксирана лихва е завишено.

“Те варират между 2,8% и 4% за 5-годишен период. Хората предпочитат фиксираната пред плаващата лихва заради страха от увеличение. Трябва да се направи песимистичен анализ при възможна лихва от 5%. Ако месечната вноска не надминава 30% от доходите, тогава няма проблем”, обясни Тошев.

И призова закупилите имот “на зелено” да направят повторен анализ при новите условия дали ще могат да се справят.

“Просто изчисление може да покаже, че при дълг от 200 000 лева и 1% повишаване на лихвата, това е 100 лева повече за вноската. Ако не можете да издържите, не би трябвало да взимате кредит. Съотношението дълг-доход трябва да бъде внимателно обмислено.

Не можете да си позволите да работите изцяло за кредита”, посочи Иво Димитров.”Πpoгнoзaтa ни e дo ĸpaя нa гoдинaтa пo ĸpeдити по-високите лихви дa ce oтpaзят пpимepнo c 0.3, дo 1 пyнĸт дoгoдинa”, ĸaзвa Mapия Πeтĸoвa, пpeдceдaтeл нa Acoциaциятa нa ĸpeдитнитe пocpeдници в Бългapия.

По думите й, нacтoящaтa иĸoнoмичecĸa cитyaция e paзличнa oт минaлитe ĸpизи. “Aĸo тpябвa дa cpaвним cъc cитyaциятa пpeз 2008 г., тoгaвa тpъгнaxмe oт бaзa oĸoлo 5% лиxвa.

Ceгa тpъгвaмe oт бaзa oĸoлo 2,3%-2,4%, имa пpeдлoжeния зa 2.2%, в зaвиcимocт oт пpoфилa нa ĸлиeнтa”, казва Петкова пред БНТ.

С колко може да се повишат лихвите по кредитите?

Пред bTV банкерът Левон Хампарцумян даде пример със САЩ, където в момента за 30-годишен кредит лихвите са средно около 7%. Експертът уточни, че са възможни такива стойности и у нас.

“Инфлацията, която е първопричина за вдигането на тези лихви, започва по същия начин да помпа и доходите на хората, но малко по-късно. Те са последното нещо, което се вдига.

Но днешните 100 лева ще бъдат по-скъпи от утрешните сто лева“, обясни банкерът. Експертите са категорични, че за да се овладее инфлацията в Европа, лихвените проценти ще растат още.

2,26% стигна лихвата за ипотека в еврозоната

Ипотечните разходи в еврозоната вече са се повишили до най-високото ниво от седем години насам. Цената на новите заеми за покупка на жилище се е увеличила с 11 базисни пункта до 2,26% между юли и август – най-високата стойност от август 2015 г., съобщи ЕЦБ, цитирана от БНР.

Ипотечните лихви бележат увеличение от 96 базисни пункта от неотдавнашното дъно от 1,30%, регистрирано през септември 2021 г., като това е най-голямото увеличение откакто се събира този тип данни за аналогичен времеви период.

Покачващите се лихви означават по-високи разходи за притежателите на ипотечни кредити и по-високи жилищни разходи за купувачите.ЕЦБ посочва, че ипотечните лихви са се повишили при повечето продукти.

Лихвеният процент по кредитите за покупка на жилище с плаваща лихва и първоначален период на фиксиране на лихвата до една година се е повишил с 24 базисни пункта до 2,08 на сто.

Ипотечните лихви с фиксиран период до пет години се повишават с 18 базисни точки до 2,44%, а тези за период между 5 и 10 години се повишават с 10 базисни точки до 2,63 на сто.









Може да харесате

СКАНДАЛ

Разбираме от сайтове, че Кирил П. е продължил избирателната си кампания. В пост след катастрофата той каза, че я прекратява, потресен от случилото се....

ФОКУС

Алексей Белов: Либералната “евроинквизиция” води Европа към пълно самоунищожение. Зaщо Тръмп е важен за европейците? Според мен известната руска поговорка „Когато ти отрежат главата,...

СКАНДАЛ

Битовите абонати да плащат сметка за ток, дори когато няма потребление на електроенергия, искат електроразпределителните дружества. Това означава, че за необитаеми жилища също ще...

ПОЛИТИКА

Втори “наш кучи син” ще доубие надеждата за въдворяване на почтеност в България Този 9 май може да се окаже важен за политическия живот...

СЛУШАЙТЕ РАДИО