Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БАНКЕРЪ

БНБ пукна имотния балон, поиска банките да вдигат лихвите по кредитите





Ускореното кредитиране увеличава риска от задлъжняване, посочват от централната банка

Доста бавната трансмисия на прехвърляне на политиката на борбата с инфлацията чрез повишени лихви на Европейската централна банка към България, накара Българската народна банка да промени рязко своята монетарна посока и пое към затягане на кредитирането у нас – поне доколкото е възможно за централна банка в Паричен съвет (Валутен борд).

На свое заседание в сряда Управителният съвет на банката прие промени в своята наредба за задължителните минимални резерви. Решенията са следните:

„1. Считано от 1 юни 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти се увеличава от 5 на 10 процента.

2. Считано от 1 юли 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от резиденти и от нерезиденти се увеличава от 10 на 12 процента.“

Какво означава това? Т.нар. буфери на банките у нас се поддържат, за да защитят системата при проблем, но и могат да се използват като антиинфлационно средство. Когато процентът на буфера се увеличава, това означава, че банките трябва да отделят повече от своите пари в него и така да свият обема на парите, които могат да отпуснат като кредит. Свитото кредитиране охлажда икономиката, забавя търсенето и оттам – забавя инфлацията.

Това прави в момента БНБ – увеличава обема на парите, които банките трябва да задържат в нейните трезори, за да не продължават да ги изливат под формата на кредит.

„Текущите макроикономически развития се характеризират с ускорени темпове на нарастване на потребителските цени, висок растеж на заплатите в частния сектор, силно потребителско търсене и запазващ се висок растеж на кредита за домакинствата./…/ В условията на значителен приток на привлечени ресурси в банковата система, висока ликвидност и конкуренция в банковия сектор се наблюдава слаба и бавна трансмисия от повишаването на основните лихвени проценти в еврозоната към лихвените проценти по депозитите и кредитите в България“, пишат от БНБ в мотивите за своето решение.

Банката подчертава, че досегашните й действия като увеличения антицикличен капиталов буфер не са свършили достатъчно работа и затова преминава към следващото ниво на затягане на монетарната политика.

Тази акт на БНБ не е изненадващ, имайки предвид, че банките в България разполагат с огромни ликвидни средства за кредитиране на фона на икономиката ни и не показват особено отношение към цикъла на затягане на лихвите от БНБ. В крайна сметка е неизбежно достигането на резултат и у нас дори без намесата на БНБ, но през това време т.нар. инфлационен диференциал между България и останалите страни от еврозоната ще се увеличава, а това е пагубно за желанието да влезем в еврозоната.

Така че – от тази гледна точка – БНБ работи и по предстоящото присъединяване. Много е важно обаче какво ще предприемат Народните представители с бюджета. Фискалната политика трябва да се движи в синхрон с монетарната, ако искаме оптимален резултат. Ако обаче приемем раздут бюджет с прекомерни харчове и социални плащания, между БНБ и МФ би настанал разнобой.

Припомяне, че вчера БНБ публикува редовния си тримесечен бюлетин „Банките в България“, в който предупреди, че процесът по повишаване на лихвените проценти в страната ще се ускори през следващите месеци и има предпоставки за акумулиране на риск в баланса на банковата система.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той предупреди, че това ще...

СКАНДАЛ

Разбираме от сайтове, че Кирил П. е продължил избирателната си кампания. В пост след катастрофата той каза, че я прекратява, потресен от случилото се....

ФОКУС

Алексей Белов: Либералната “евроинквизиция” води Европа към пълно самоунищожение. Зaщо Тръмп е важен за европейците? Според мен известната руска поговорка „Когато ти отрежат главата,...

СКАНДАЛ

Битовите абонати да плащат сметка за ток, дори когато няма потребление на електроенергия, искат електроразпределителните дружества. Това означава, че за необитаеми жилища също ще...

СЛУШАЙТЕ РАДИО