Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БАНКЕРЪ

Икономист каза какво ще се случи с кредитите след извънредното решение на БНБ





Ако политиците в парламента не вземат мерки за ограничаване на разходите, положението няма да е красиво, смята Николай Василев

Решението на БНБ не е изненада. Когато има висока инфлация, тогава централните банки затягат паричната политика.

Увеличават се задължителни резерви на банките в БНБ. Това ще намали свободните пари в банките, а те да намалят количеството на раздаваните кредити. Малко ще се покачват лихвите по кредитите с до 1%, но не веднага, коментира пред bTV икономистът Николай Василев.

„Инфлацията ще върви надолу сама. Няма нужда правителството да прави нещо. Таван на цените, на надценки – това са ненужни и вредни методи“, добави той.

„При държавен контрол на цените се получава или дефицит в търговската мрежа, или има измами с качеството на продуктите, или има продажби под масата“, посочи Василев.

„Служебният кабинет каза истината и събуди политическата класа. Ако политиците в парламента не вземат мерки за ограничаване на разходите, положението няма да е красиво. Дефицит от 6,4% би бил вторият най-голям след катастрофалната година на „Виденовата криза“. Това е невъзможен дефицит, който води до огромен дълг и лоши последици“, категоричен бе икономистът.

Според него дефицитът нито трябва да е 6%, нито 3 на сто:

„Има една известна авиокомпания, в която ако има закъснение, пилотите казват, че ще има закъснение от 6 часа. По-късно обявяват, че са взели мерки и закъснението ще е само 3 часа – следват бурни ръкопляскания.

Погледнато така 3 е по-малко от 6, но аз не обичам да закъснявам. Предпочитам да пристигам навреме. Днешната икономическа ситуация не предполага такъв дефицит. За мен дефицитът трябва да е по-близо до нула“, обясни Николай Василев.

Икономистът допълни, че през последните две години приоритетите в бюджетите са били за социални разходи, финансирани с кредити.

„Изхарчихме 10 млрд. лева за ток. Това са неправилни приоритети. Едно следващо правителство трябва да нареди други приоритети. Демографията трябва да е първи приоритет в бюджета. Да се дават до 20 хил. лева на семейство, което има дете. Детските надбавки да се увеличат 4 пъти. Другото е да се построят всички детски градини незабавно.

Парите за образование падат като процент. Инфраструктурата ни е ужасна. Пари за превъоръжаване няма. Пари за охрана на границата няма. Десетки милиарди хвърчат в липса на реформи. Никой не споменава съкращения, оптимизация. Населението намалява, а администрацията се увеличава“, каза още той.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той предупреди, че това ще...

СКАНДАЛ

Разбираме от сайтове, че Кирил П. е продължил избирателната си кампания. В пост след катастрофата той каза, че я прекратява, потресен от случилото се....

ФОКУС

Алексей Белов: Либералната “евроинквизиция” води Европа към пълно самоунищожение. Зaщо Тръмп е важен за европейците? Според мен известната руска поговорка „Когато ти отрежат главата,...

СКАНДАЛ

Битовите абонати да плащат сметка за ток, дори когато няма потребление на електроенергия, искат електроразпределителните дружества. Това означава, че за необитаеми жилища също ще...

СЛУШАЙТЕ РАДИО