Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЛОГ

“Шерше Ла Фам”





Нали знаете задължителния образ “фем фатал”, или “фатална жена” в ноар филмите.? Направи ми впечатление, че някои от знаковите убийства във войната в Украйна бяха извършени от жени.

Затова си спомних безкрайно интересната история на Моника Ертъл, която включва Че Гевара, Пабло Ескобар, нацистки касапин и много тайни служби:

– Баща й Ханс Ертъл е бил оператор в нацистка Германия, снимал е пропагандни филми за нацистите и лично е работил за генерал Ромел. След края на втората световна война бяга в Боливия.

– Там се ражда и опърничавата Моника, която освен, че помага на баща й да снима документални филми, веднага бива запленена от левите идеологии, завладяли тогава Латинска Америка, влюбва се в делото на Че Гевара, започва благотворителни дейности и се включва в леви движения.

– Моника не само успява да се внедри в организацията на Че Гевара – Армията за национално освобождение, но успява да плени сърцето на тогавашния й лидер в отсъствието на Че, Инти Передо. Много историци смятат, че именно красивата Моника всъщност е управлявала цялата организация.

– Нейният идол Че Гевара обаче бива заловен и убит по заповед на боливийския полковник Роберто Кинтания, който също заповядал да се отрежат ръцете на Че. Моника побесняла и лично се заела с отмъщенаето. Научила, че боливийският полковник ще посети боливийското посолтво в Хамбург, тя се дегизира, използва чара си, влиза в посолството, полковникът омаян от красотата й дава път, а тя вади патлак и го прави на решето.

– Следващата стъпка на Моника е да помогне на френските власти да заловят нейния съсед и близък приятел на баща й – Клаус Барби. Клаус Барби е бивш офицер от СС и Гестапо, известен като “Касапина от Лион”, където избива много французи и евреи. Американските тайни служби обаче го вербуват, заради омразата му към комунистите, той става съветник на тогавашния диктаторски режим в Боливия. Дори помага на работата на наркокартелите на Пабло Ескобар, като в замяна наркобосът му финансира антикомунистическата дейност. Барби вероятно съдейства за залавянето на Че Гевара.

– Моника обаче бива издадена именно от чичо Клаус Барби, властите й правят капан, залавят я, изтезават я и я убиват. Никога не връщат тялото на семейството й, но къщата й е превърната в музей.

Историята е всъщност като романите на Сафон, като матрьошки. Отваряте една, в нея друга история. Баща й, Ханс Ертъл е също бил любовник на любимата режисьорка на Хитлер, Лени Рифенщал, която се смята за една от големите иноватори на пропагандното кино, като нейни техники си използват и днес…Като нишка са свързани доста истории.

Но ето това аз наричам фем фатал. Всички си падаме по тях.

Други предложения за реални фатална жени?

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Планът е Пеевски да стане премиер и да пенсионират Борисов като президент. Това разкри доскорошният им партньор Асен Василев – Кокорчо. Така на върха...

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

СЛУШАЙТЕ РАДИО