Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЛОГ

Какво говорят парите?





Възползвах се от почивния ден и отидох в мола да разгледам чантичките на Фурла. От чисто антропогенна гледна точка, разбира се. Просто се чудех защо термопластични полимери, щамповани във правоъгълни форми, струват 600-700 лева. Така и не разбрах.

Затова направих друг антропологичен експеримент. Купих 100 украински гривни, 100 рубли, 5 британски паунда, 5 шотландски паунда, както и китайски юани и индийски рупии.

Както виждате, като се наредят по двойки, те са подозрително подобни. Вземете рублите и гривните. И двете са червеникаво-розови, двете са със сгради с колони, пише на кирилица (продукт на нашата Преславска школа, само напомням и на двата народа, да не се “дуят” много), и на двете банкноти пише “Сто”.

Вземете шотландската и британската банкнота от 5 паунда: абсолютно идентични като структура, синкави, с прозрачна лента, само където шотландците са заменили омразната кралица с Мел Гибсън от филма “Смело сърце”. Добре де, шегувам се. Това е поетесата Нан Шепърд с лента на главата, вместо омразната корона.

На двете банкноти пише “Five pounds”.

На китайската и индийската банкноти са изобразени мъже, Мао и Ганди, в местни костюми и странни надписи, които приличат на сплескани мушици.

Исках да купя и шекели, ама имаха само от банкноти по 200 шекела, което прави 100 и нещо лева. Това са цяла торба сирийски лири.

Следователно, както установих, колкото по-еднакви са им банкнотите, толкова повече се мразят. Колко жалко.

ПС 50-те лева, които се показват са единственото полезно нещо в снимката.

Дехар Фарид









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Планът е Пеевски да стане премиер и да пенсионират Борисов като президент. Това разкри доскорошният им партньор Асен Василев – Кокорчо. Така на върха...

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

СЛУШАЙТЕ РАДИО