Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЪЛГАРИЯ

Горчивата реалност: В България вече ще се работи докато пукнеш





Пенсионната възраст и средната продължителност на живота в страната все повече се приближат.

Българите ще работят до гроб като роби с постепенното увеличаване на пенсионната възраст. Идеята на дълбоката държава е и мъже, и жени да се пенсионират на 65 години, а в средната възраст, на която умират мъжете у нас е 68 години, а жените живеят средно до 74 години.

Уcлoвията зa пeнcиoниpaнe през 2024 г. ca 62 гoдини и 2 мeceцa нaвъpшeнa възpacт и 36 гoдини и 6 мeceцa ocигypитeлeн cтaж зa жeнитe и 64 гoдини и 7 мeceцa нaвъpшeнa възpacт и 39 гoдини и 6 мeceцa cтaж зa мъжeтe. През следващите години изискваните стаж и възраст ще нарастват.

“Лицата, които не отговарят на горните условия, през 2024 г. придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 67 години за жените и мъжете, ако имат най-малко 15 години действителен осигурителен стаж”, обясняват от НОИ. Тоест пенсионната възраст и средната за смъртност се доближават все повече.

За хората, работещи при тежки, вредни или специфични условия на труд, също има увеличаване на възрастта за получаване на пенсия за стаж и възраст. Условията през 2024 г. за придобиване право на пенсия за стаж и възраст при условията на първа категория труд за жените са 10 години стаж от първа категория труд, навършени 50 години и 8 месеца и сбор от осигурителен стаж и възраст 94.

Условията за мъжете са 10 години стаж от първа категория труд, възраст 54 години и 2 месеца и сбор от стаж и възраст 100. Спрямо 2023 г. възрастта за жените се покачва с четири месеца, за мъжете с два месеца, а останалите условия не се променят.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

За работещите при условията на втора категория труд, условията за придобиване право на пенсия за стаж и възраст, на които трябва да отговарят жените, са 15 години стаж при условията на втора категория труд, навършени 55 години и 8 месеца и сбор от стаж и възраст 94. Условията за мъжете са 15 години стаж от втора категория труд, възраст 59 години и 2 месеца и сбор от стаж и възраст 100. Спрямо 2023 г. възрастта за жените нараства с четири месеца, а за мъжете – с два месеца.

За военнослужещите, държавните служители по Закона за МВР и други специални ведомства от 1 януари 2024 г. възрастта нараства и за двата пола с два месеца. Условията, на които трябва да отговарят за придобиване на право на пенсия за стаж и възраст, са навършени 54 години и 2 месеца и общ осигурителен стаж 27 години, “от които две трети трябва да са действително изслужени като военнослужещи или като държавни служители в специалните ведомства”.

Този човек е на 68, какво и как да работи?

През 2024 г. се увеличава и възрастта на учителите за придобиване право на пенсия за стаж и възраст за ранно пенсиониране от Учителския пенсионен фонд. За жените възрастта нараства с два месеца, а за мъжете с един. Изискваният учителски стаж не се увеличава, подчертават от НОИ. Жените учители придобиват право на ранна пенсия за стаж и възраст при навършени 59 години и 2 месеца и 25 години и 8 месеца учителски стаж, а за мъжете изискването е 61 години и 7 месеца и 30 години и 8 месеца учителски стаж.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той предупреди, че това ще...

СКАНДАЛ

Разбираме от сайтове, че Кирил П. е продължил избирателната си кампания. В пост след катастрофата той каза, че я прекратява, потресен от случилото се....

ФОКУС

Алексей Белов: Либералната “евроинквизиция” води Европа към пълно самоунищожение. Зaщо Тръмп е важен за европейците? Според мен известната руска поговорка „Когато ти отрежат главата,...

СКАНДАЛ

Битовите абонати да плащат сметка за ток, дори когато няма потребление на електроенергия, искат електроразпределителните дружества. Това означава, че за необитаеми жилища също ще...

СЛУШАЙТЕ РАДИО