Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПАРИ

Как САЩ и Европа преминаха на рубла





През юни 2023 г. Русия е получила рекорден дял приходи в рубли от износ за страните от Америка и Европа, изчисли РИА Новости по данни на Централната банка на Руската федерация. Същата ситуация се наблюдава и при “приятелските валути” – за доставки в Азия и Африка.

Като цяло по-голямата част от руския износ (40,2%) през юни е бил платен в рубли, други 32,5% – в “токсични валути”, а 27,3% – в “приятелски валути”.

Така според резултатите от юни делът на постъпленията в рубли за износ на стоки и услуги за страните от Америка се е увеличил през месеца с 8,8 процентни пункта – до 26,2%, което е максимумът от началото на период на публикуване на данните (началото на 2021 г.

В същото време делът на „токсичните » валути – сред тях доларът и еврото – спадна с 9,1 процентни пункта – до 72,2%, докато останалите – леко нараснаха, до 1,5 %.

Рублата постави нов рекорд и в търговията с европейските страни: там теглото й в износа достигна максимум от 53,9%. В същото време делът на „недружелюбните“ валути в руския износ за Европа за първи път падна до 40%. Други валути представляват само 6,1% от разплащанията с европейците.

Най-големият дял на „приятелските валути“ (сред тях юана и рупията) в експортните разплащания на Русия през целия период на наблюдение са регистрирани в Азия (34,5% през юни) и Африка, където цифрата скочи до 43,6% от 14 % месец по-рано.

Делът на “токсичните” валути в износа за азиатските страни през юни се повиши до 29,6% от 28,6%, а за африканските страни, напротив, намаля до минимум 14,3% от 49,8% през май.

„Антируските санкции, напротив, ни направиха по-смели“

Въведен е нов механизъм за плащане за износ на руски продукти в рубли в допълнение към предприетите по-рано мерки за осигуряване на финансовата стабилност на Русия в отговор на наложените антируски санкции, припомня Владимир Кошелев, първи заместник-председател на комитета на Държавната дума по строителство и жилищно-комунални услуги.

И има редица предимства. Първо, обяснява експертът, говорим за укрепване на позициите на рублата като разчетна валута на международната арена. Това засилва ролята на рублата в световната икономика.

Второ, продължава Владимир Кошелев, това, разбира се, е намаляването на валутните рискове за руските износители. Когато извършват плащания в рубли, те ще бъдат застраховани срещу възможно блокиране на средства поради ограничения.

А и трето, такава мярка позволява да се опростят изчисленията за купувачи от страни, където достъпът до долара и еврото е труден поради санкции. В допълнение, това допринася за увеличаване на търсенето на руски износ от купувачи, които не искат да използват долара или еврото по политически причини.

За руските банки, много от които са под санкции и са деактивирани от SWIFT, това прави възможно нормалното обработване на плащания от чуждестранни вносители чрез национални платежни системи, без страх, че транзакциите ще бъдат блокирани.

Извършването на транзакции в рубли също отваря достъп на инвеститори от приятелски страни до руския пазар, включително ако имат интерес да заменят напусналите западни марки.

Важно е, добавя Владимир Кошелев, че увеличаването на дела на международните разплащания в рубли осигурява допълнителна сериозна подкрепа за финансовата стабилност в самата Русия, като намалява зависимостта на валутния курс и реалното тегло на рублата от валутите на неприятелските държави. държави.

„Пътят към стабилна и силна рубла неизбежно минава през намаляване на зависимостта й от валутите на недружелюбни страни, включително чрез увеличаване на дела на разплащанията в рубли по експортни договори“, коментира Александър Цибулски, губернатор на Архангелска област, пред “Експерт” on текущата ситуация.

„В продължение на много години ние по същество се страхувахме да започнем този процес сами. Винаги имаше скептици, които ни разубеждаваха и почти открито казваха, че доларът и еврото уж са единствените „истински“ валути и съдбата на рублата е да съществува вечно след тях”, заяви той.

“И точно такъв е случаят, когато антируските санкции, които трябваше да ни отслабят и да ни смажат икономически, напротив, ни направиха по-смели в защитата на собствените си интереси и в крайна сметка по-силни”, каза експертът.

“Вече е очевидно, че увеличаването на международните разплащания в рубли е реално и наистина е от полза както за нас самите и нашите партньори, така и за световната икономика като цяло”, заяви Цибулски.

Както припомня ръководителят на региона, с някои страни, като Индия или Китай, например, Русия отдавна се занимава с взаимна търговия в национални валути и има добре изградени механизми за това. Тази предварително създадена основа беше от голяма полза при настоящите обстоятелства на недружелюбен външен натиск.

Така само миналата година обемът на външнотърговския оборот на Архангелска област с Китай се е увеличил с почти 48%. Поморие традиционно изнася в Китай продукти на дърводобива и целулозно-хартиените предприятия, както и машиностроителни продукти.

„Важно е да продължим работата по укрепване на инфраструктурата за международни плащания с възможност за директни плащания в рубли и други „приятелски валути“. Да увеличим и подобрим опита, който вече сме натрупали“, завършва Александър Цибулски.

Не трябва да спира

Увеличаването на дела на рублата в руския износ е пряко свързано с административните решения през първата половина на 2022 г., когато властите наредиха продажбата на редица стоки за недружелюбни страни срещу рубли, обяснява Андрей Кочетков, водещ анализатор в Отдел за глобални изследвания на Откритие Инвестмънтс.

Според анализатора значителен принос за сегашното състояние на нещата е възстановяването на маршрутите за доставка и методите на плащане от недружелюбни страни, които не са в състояние напълно да се откажат от руския износ.

Междувременно, казва Андрей Кочетков, по-нататъшното нарастване на дела на рублата не изглежда очевидно. В търговията с Азия започва да доминира юанът, който за разлика от други приятелски валути има най-голяма стабилност и ликвидност.

Движението към по-широко използване на рублата в международните разплащания трябва да бъде още по-целенасочено и уверено, смята експертът, и като такова може да донесе много ползи.

Сега износителите, възползвайки се от законодателните облекчения, не бързат да върнат външните постъпления под руската юрисдикция.

Съответно тези средства работят повече за икономиките, към които са насочени експортните доставки. Ако всички външни договори бъдат превърнати в рубли, те ще бъдат принудени да прехвърлят средства обратно в Русия и да търсят възможности за ефективното им пласиране.

В тази ситуация самите износители ще бъдат заинтересовани от намаляване на колебливостта на обменния курс и намиране на решения за заместване на вноса на оборудване и технологии.

При значителна или 100% продажба на външни приходи, рублата ще стане не само средство за временно поставяне и плащане, но и обект на дългосрочно паркиране на печалбите на предприятията.

Тоест, вместо замразяване на средства в неприятелски, или приятелски, валути, обект на натрупване ще бъдат рубли, които могат да бъдат насочени към инвестиции в икономиката, за да се намали зависимостта от външни доставки.

„Русия може да си го позволи, тъй като търговският баланс на страната редовно остава положителен. Освен това прехвърлянето на износа към първични сетълменти в рубли ще намали рисковете от санкции, ще повиши ликвидността на вътрешния валутен пазар и ще осигури на икономиката относително стабилен обменен курс, което е необходимо в контекста на икономическото преструктуриране“, казва Андрей Кочетков. .

Единствената алтернатива е китайският юан, но всъщност това е просто замяна на токсичните валути с дериват от тях, но с по-ниско качество, смята експертът.

Междувременно алтернатива за всякакви фиатни валути могат да бъдат инструменти, базирани на злато, което има неоспоримо предимство на анонимност и положително математическо очакване на стойност.

„Разбира се“, добавя Андрей Кочетков, „с тази техника ще бъде много трудно да се използват инструментите на инфлацията и обезценяването на националната валута за решаване на бюджетни и корпоративни проблеми, но прекомерният ентусиазъм за тези инструменти играе негативна роля за икономиката, вместо да гарантира нейната дългосрочна стабилност”.

Нарастването на дела на рублата във външната търговия ще спомогне за повишаване на статута на руската валута и ще засили интереса на външните държавни и търговски инвеститори към руската икономика.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА









Може да харесате

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

БЪЛГАРИЯ

Манолова: Хората са ужасени от експлозия на цените при въвеждането на еврото. Правим комисия „Антиспекула“ в НС „Измамника Борисов предизвика тези избори, за да...

СЛУШАЙТЕ РАДИО