Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПАРИ

САЩ изнасят икономическите си кризи в останалата част на света





Нуриел Рубини, известният американски икономист, който предсказа финансовата криза от 2008 г., наричан Doctor Doom, заяви на 18 септември, че ще се отърве от американските акции до края на годината, защото очаква те да поевтинеят.

Рубини реагира на рекордния спад в същия ден на дългосрочните американски държавни ценни книжа (с падеж през 2050 г.) до 50 цента за долар.

Трежърис са държавни дългови ценни книжа, емитирани от Министерството на финансите на САЩ. Те се използват за финансиране на държавния дълг. През 2020 г. купонът на 30-годишната облигация с лихвен процент от 1,25% се продаваше за 0,98 долара. Парите отидоха в правителството. Притежателите на облигации губят пари, като стойността на облигацията е спаднала от 0,98 долара на 0,49 долара. Ликвидността е изключително ниска.

Средно котировките на дългосрочните съкровищни облигации са спаднали с повече от 40% на вторичния пазар спрямо пика, така че всички, които са ги използвали като обезпечение или гаранция за заеми, сега ще бъдат много изнервени, пише Bloomberg: „Sub-50 Cent Price on Treasury Bond Underscores Investor Pain“ (Цената на съкровищните облигации под 50 цента подчертава болката на инвеститорите).

За никого не е тайна, че реалната доходност на държавните облигации на САЩ с матуритет от три месеца до пет години и инфлация от 1,9% е отрицателна през последните 10 години. До неотдавна само 10- и 30-годишните облигации имаха положителна доходност поради номиналната доходност от съответно 2,4% и 3,2%.

Основните текущи рискове при инвестиране в държавни ценни книжа са изплащането на силно обезценен дълг и възможността за фалит в средносрочен план.

Първият риск вече е актуализиран и Блумбърг допуска немислимото: „САЩ, разбира се, не са застрашени от дефолт в скоро време„. Дали пък това е намек за възможен фалит в средносрочен план?

Всъщност Министерството на финансите на САЩ отговори положително на този въпрос: с експлозивно увеличаване на емисията на краткосрочни държавни ценни книжа, осъзнавайки, че ако на пазара бъдат пуснати повече дългосрочни държавни ценни книжа, котировките им ще станат просто позорни.

Краткосрочната (с падеж през следващите 12 месеца) част от пирамидата на ГКО на САЩ нарасна от 7113 млрд. долара през май до 8162 млрд. долара през септември, което представлява увеличение с 3723 млрд. долара между август 2019 г. и септември 2023 г., като само през последните три месеца увеличението надхвърли един трилион (1048 млрд. долара).

Паниката на инвеститорите в американски държавни облигации беше предшествана от мощен срив на бюджетните приходи на САЩ на фона на също толкова мощен ръст на разходите и рекорден размер на краткосрочната част на пирамидата на ГКО.

В продължение на седем поредни месеца бюджетните приходи на САЩ са много по-ниски от тези през същия месец на 2022 г. Само веднъж в най-новата история на САЩ спадът на бюджетните приходи е надхвърлял 20 % в продължение на два последователни месеца. Това беше през периода февруари-март 2009 г., т.е. в пика на световната финансова криза.

През последните 12 месеца до април 2023 г. бюджетните приходи на САЩ възлизат на 4,6 трлн. долара (минус 6% на годишна база), а разходите – на 6,54 трлн. долара (+7,4% на годишна база), формирайки дефицит от 1,94 трлн. долара (година по-рано – 1,2 трлн. долара).

От началото на фискалната година (октомври 2022 г. – април 2023 г.) приходите са намалели с 10%, а разходите са нараснали със 7,9%, което е довело до рязко увеличение на дефицита до 924 млрд. долара спрямо 360 млрд. долара за същия период година по-рано.

Пазарът на държавен дълг на САЩ беше силно засегнат още през първите дни на август 2023 г. Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на САЩ от ААА на АА+. Понижаването на рейтинга на САЩ от Fitch на 1 август принуди някои фондове, фокусирани върху най-надеждните ценни книжа, да намалят позициите си в държавни ценни книжа, за да приведат структурата на фондовете в съответствие с инвестиционните декларации, което в крайна сметка доведе до спад на котировките.

Предишното понижение на рейтинга се случи точно преди 12 години, когато Standard & Poor’s понижи рейтинга на САЩ с една степен.

Анализаторите на Fitch не виждат никакви перспективи за намаляване на равнището на държавния дълг и бюджетния дефицит в САЩ. В същото време негативните ефекти от повишаването на лихвените проценти от страна на Фед само набират скорост, а системната неспособност на законодателната и изпълнителната власт да вземат организирани и навременни решения е достигнала опасно ниво. Дори при „меко приземяване“ на американската икономика вероятността за подобряване на бюджетното положение през следващите години е изключително малка.

Загубата на най-високия рейтинг на САЩ от Fitch доведе до срив на световните фондови и стокови пазари. И може би това е само началото. Още на 2 юни Fitch публично предупреди, че повишаването на тавана на дълга на САЩ няма да помогне на рейтинга.

Прессекретарят на Белия дом, министърът на финансите и корпоративните величия очаквано се объркаха и започнаха да говорят, че понижаването на рейтинга е необосновано и ненавременно.

„Това не е кой знае какво, защото не рейтинговите агенции, а пазарът определя цената на заемите“, заяви например главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън пред Лесли Пикър от CNBC. – Те посочват някои от проблемите, за които всички вече знаехме. Нелепо е, че други държави имат по-висок рейтинг от САЩ.“

Междувременно държавният дълг на САЩ е вграден в основата на пирамидата на световните финанси. И когато Moody’s, S&P и Fitch понижат рейтинга им, това може да доведе до верижна реакция, т.е. до световен срив.

„Немислимо е големите глобални инвеститори да решат напълно да елиминират американските държавни ценни книжа от инвестициите си“, цитира Bloomberg анализатора на RBC Capital Markets Алвин Тан. – Кои деноминирани в долари облигации ще държат те? На някои може да се наложи да намалят инвестициите си, особено във фондове, които не са регистрирани в САЩ. Но не бих се изненадал, ако много от тях решат, че трябва да променят мандатите си, за да продължат да държат американски държавни ценни книжа.“

Междувременно след демарша на Fitch повечето световни фондови и стокови пазари не повярваха на демагогията на американските официални лица и бързо тръгнаха надолу. Петролът, златото, среброто и дори криптовалутите се сринаха.

Какво ще се случи сега, след зловещата прогноза на Доктор Дуум?

„Нещата в останалата част на света са още по-зле“, съобщи той. „В САЩ може да се стигне до неравномерно приземяване. Но в еврозоната и Обединеното кралство говорим за инфлация, стагфлация и рецесия.“

САЩ изнасят икономическите си кризи в останалата част на света, но го постигат все по-трудно. Държавният дълг на САЩ вече не е актив номер едно в света. Коригираната спрямо инфлацията доходност на държавните ценни книжа стана отрицателна. Америка губи един от най-мощните лостове за подкрепа на икономиката си и това е заплаха за цялата ѝ система.









Може да харесате

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

БЪЛГАРИЯ

Манолова: Хората са ужасени от експлозия на цените при въвеждането на еврото. Правим комисия „Антиспекула“ в НС „Измамника Борисов предизвика тези избори, за да...

ПОЛИТИКА

В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разгорещи поддръжниците си на годишната среща на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в Тексас,...

СЛУШАЙТЕ РАДИО