Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПАРИ

Алчния Василев иска всяка сума над 5000 лв. да минава през банка





Предното ограничаване на плащанията в брой влезе в сила само преди два месеца

Задава се ново драстично ограничаване на плащанията на пари на ръка. В пакета от данъчни промени, внесени от правителството в парламента, фигурира и предложение летвата за плащане в брой да бъде свалена на 5000 лв. В момента прагът е двойно по-висок – ако сумата е повече от 10 000 лева, задължително се превежда по банкова сметка.

Мотивите на финансовото министерство са ясни – когато парите се движат по банков път, пътят им се проследява по-лесно и укриването на задължения към бюджета – доходи и съответно данъци, осигуровки и т.н., става по-трудно. Данъкоплатците обаче, особено гражданите и дребният бизнес, никак не харесват този тип рестрикции, защото банковите услуги изобщо не са евтини и всеки превод олеква със съответната такса, като тарифите на банките са така аранжирани, че тежестта на таксите е по-голяма за по-малките суми.

Всъщност предното затягане, предизвикало много спорове и критики, се случи съвсем неотдавна. През лятото със закона за бюджет 2023 финансовият министър Асен Василев прокара сериозни промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, които задължиха всички фирми с над 100 души персонал да плащат заплатите само по банков път. Тъй като се надигна буря от недоволство, Василев се “поправи” и с помощта на депутати внесе допълнение, с което уж направи реверанс на хората, които досега са получавали трудовите си възнаграждения на ръка и които не искат да плащат такси на банките.

“Добавката” въвежда право на всеки гражданин да си отвори сметка, по която да получава заплатата си, без банката да го товари с такси. “Безплатна” сметка бе предвидени и за получаващите пенсии, стипендии, социални помощи, обезщетения. Само че условията за ползване на такава сметка са толкова рестриктивни, че тя се оказа опция за малцина. Отделно бе приет и текст, че и дивиденти задължително се плащат по банков път, ако надхвърлят 1000 лева.

Дежавю

Изброените промени влязоха в сила от 1 септември, а ето че от Нова година вероятно ще има поредно ограничение на кешовите плащания. Всъщност идеята за сваляне на летвата за пари в брой от 10 000 на 5000 лева не е на сегашния финансов министър, а на предшественичката му от служебния кабинет Росица Велкова. Велкова предложи тази промяна още напролет като част от възможните мерки за изсветляване на доходите, вдигане на бюджетните приходи и свиване на дефицита. Преди нея и Владислав Горанов имаше същото намерение.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

БЪЛГАРИЯ

Манолова: Хората са ужасени от експлозия на цените при въвеждането на еврото. Правим комисия „Антиспекула“ в НС „Измамника Борисов предизвика тези избори, за да...

ПОЛИТИКА

В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разгорещи поддръжниците си на годишната среща на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в Тексас,...

ВОЙНА

През нощта на 18 срещу 19 май американците атакуваха едновременно няколко руски региона, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. В небето над Крим...

СЛУШАЙТЕ РАДИО