Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПАРИ

Ще плащаме “държавните дългове” на Василев, т.е. войната на шефовете му





  • След бюджета на Асен Василев: Банките вдигат лихвите по кредитите ни
  • Ще плащаме повече за главници и лихви заради държавните дългове, заяви финансистът Румен Гълъбинов
  • Нито стотинка не е стигнала до Българина, нито до децата, нито до възрастните, нито до бедните.

В бюджета за догодина предостатъчно средства са предвидени за нови дългове. Дори ревизираният лимит, който се предлага за догодина, пак е висок. Знаем, че когато се приеме лимит, той винаги се изпълнява изцяло. Не повече от 9.5 млрд. са ни необходими за 2024 г. Ако се погледне до 2026 г. какво е предвидено да вземаме като заеми, България изпада в дългова зависимост. За това предупреди финансистът Румен Гълъбинов.

„Следващите 3 години ще се теглят заеми, докато таванът им позволява и надуването на капиталовите разходи е възможно. Ще плащаме повече главници и лихви, а това води до постепенното вдигане на лихвите на потребителите”, посочи експертът.

Бюджетът през септември е с дефицит от 780 млн. лв. Според Гълъбинов няколко са факторите, които са причина за дефицита:

„Бюджетният дефицит се появява при превишение на съвкупните разходи в държавния бюджет над съвкупните приходи, като могат да бъдат изведени следните основни причини за появата на фискален дефицит в България:

• Спад в постъпленията от корпоративен данък и спад в постъпленията от данък върху доходите.

• Ръст на безработицата и намаляване на постъпленията от данък върху доходите и осигурителните вноски.

.• Намаляват паричните потоци от чужбина и преките чуждестранни инвестиции.

• Намалява събираемостта на данъчните постъпления от ДДС.

• Увеличават се обезщетенията за безработица вследствие на нарастващата безработица.

• Увеличават се хората, получаващи плащания от пенсионната система.

• Изплаща се държавен дълг, натрупан в предходни периоди, който не може да бъде разсрочен.

• Довършват се инвестиционни проекти, чието замразяване ще доведе до загуба на вече направени инвестиции или ще трябва да се плати почти същата сума под формата на неустойки и разходи за поддръжка на обекта в текущото му състояние.

• Нисък контрол върху разходването на публичните средства.”

„Влезем ли в серия на бюджетни дефицити, трудно се излиза. БВП трябва да расте ускорено, което скоро е трудно постижимо, а докато това се случи държавният ни дълг ще продължи да нараства”, каза още Румен Гълъбинов.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

БЪЛГАРИЯ

Манолова: Хората са ужасени от експлозия на цените при въвеждането на еврото. Правим комисия „Антиспекула“ в НС „Измамника Борисов предизвика тези избори, за да...

ПОЛИТИКА

В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разгорещи поддръжниците си на годишната среща на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в Тексас,...

ВОЙНА

През нощта на 18 срещу 19 май американците атакуваха едновременно няколко руски региона, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. В небето над Крим...

СЛУШАЙТЕ РАДИО