Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПАРИ

Венецуела в неплатежоспособност, пропусна плащане по дълга си





Венецуела е пропуснала плащане по дълга си, което скоро може да доведе до мрачни последици. Така южноамериканската държава вече е в неплатежоспособност, според изявление, публикувано в понеделник от S&P Global Ratings. Агенцията заявява, че е изтекъл 30-дневният гратисен период за плащане, дължимо през октомври.

Неплатежоспособността може да отключи опасна поредица от събития, които да изострят създаденият вече недостиг на храни и медицински услуги във Венецуела.

Ако достатъчно притежатели на венецуелски облигация изискат пълно и незабавно изплащане, това може да предизвика всички държатели на дълг на страната да го сторят. Тъй като Венецуела няма пари да плати на всички точно сега, инвеститорите ще имат право да се възползват от активите на страната – предимно петрол.

Страната не разполага с други значими приходи, освен тези, идващи от продажбите на петрол в чужбина.

Междувременно правителството не успява да внася достатъчно храни и медицински изделия, за да задоволи нуждите в страната. В резултат на това венецуелците чакат часове, за да купят храна, и се лекуват в болници, на които липсват основни ресурси.

Ако инвеститорите се възползват от петролните приходи, недостигът на храна и медицински продукти ще се засили бързо и това ще влоши още повече хуманитарната криза, пред която Венецуела е изправена.

Венецуела и нейната държавна петролна компания PDVSA дължат повече от 60 млрд. долара само на притежателите на облигации. Общо страната дължи много повече: 196 милиарда долара, според документ, публикуван от Harvard Law Roundtable.

Освен плащанията по облигации, Венецуела дължи пари на Китай, Русия, доставчици на петролни услуги, авиокомпании от САЩ и много други субекти.

Централната банка на страната има само 9,6 милиарда долара резерви, защото бавно ги пресушаваше през годините, за да извършва плащания.

Съобщението за неплатежоспособността на S&P дойде след среща в понеделник на венецуелски държавни служители с облигационери в Каракас. Срещата, според съобщенията, е била кратка и не е дала яснота как правителството възнамерява да преструктурира дълга си.









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО