Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

Има ли държава без ченгета?





От 30 години се говори за някакви “ченгета”, които явно са най-злият враг на “демокрацията” у нас.

Значи, цялото ни нещастие българско се дължи на “ченгетата”?

А кои са “ченгетата”?

Служителите в службите за сигурност ли?

Или полицаите?

Или агентите? Или офицерите?

Има ли държава без ченгета?

И въобще какво значи ченгета?

Искаме да има ред, но не понасяме ченгетата. Само в България се натрапи някаква неграмотна психоза относно “ченгетата”. Казваме, че някой е “ченге” и край. Всички служби по света работят с агентура.

Комунистическите служби също са имали своята структура, в която обаче не всички са некадърници, доносници и пр. мерзавци. Просто структури на режима. В момента в службите ни за сигурност представителите на външни фактори си влизат като у дома си. Обобщаването на службите за сигурност с думата “ченгета” допринася в огромна степен за неразбирането на тази сфера. И налагането на клишета, които се ползват за инструментариум в хода на информационните войни, които всъщност са просто войни.

“Този е ченге” – ми звучи абсурдно и неграмотно.

“Този” сигурно е работил нещо, някъде и някога, но тази работа е имала своето точно название.

Сферата на сигурността е една от най-важните сфери, за да функционира едно общество нормално. И неграмотното изкривяване на говоренето за сигурността допринася за разграждане на суверенитета на нашата държава.

Не мога да не призная, че бившата комунистическа номенклатура допринесе в огромна степен за демонизирането на бившите служби по сигурността и превръщането им в “главен виновник” за комунистическия режим.

НЕ! Бившите служби по сигурността са се подчинявали именнно на висшата партийна номенклатура, и са изглеждали по начин, какъвто тази номенклатура е искала.

Само че днес тази номенклатура произведе децата си в невинни демократи, социал-демократи и либерали. А офицерите, които работеха тази толкова сложна професия, бяха изхвърлени на бунището.

БСП не е невинна партия.

Тя е сбор от ръководни тъпунгери. Които мислят само за собственото си персонално оцеляване…

И така продължават и до днес.









Може да харесате

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

ПОЛИТИКА

В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разгорещи поддръжниците си на годишната среща на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в Тексас,...

ВОЙНА

През нощта на 18 срещу 19 май американците атакуваха едновременно няколко руски региона, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. В небето над Крим...

СЛУШАЙТЕ РАДИО