Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВАКАНЦИЯ

Kои са трите най-щастливи страни в света





Искате ли да бъдете по-щастливи? Това означава да планирате следващата си ваканция в някоя от тези три северни държави, благословени с много hygge и дълги дни на блажена слънчева светлина през юни. Според Световния доклад за щастието 2018, Финландия отне първото място и беше определена за най-щастлива страна, следвана от северните си съседи Норвегия и Дания.

За да определят процентът щастие, екипът от икономисти на мрежата за устойчиво развитие към ООН изследва всички мерки за щастие в 156 страни – социална подкрепа, продължителност на живота, доходи, свобода, щедрост и доверие.

Ето какво трябва да направите, след като стигнете до тези щастливи утопии. Ако е зима, не забравяйте да погледнете към небето, за да видите зашеметяващото Северно сияние.

Финландия

Погледнете към духовната си страна в хълмистия храм “Temppeliaukion” в Хелзинки, издълбан в скала. Това архитектурно чудо е под морското равнище. Не е нужно да ходите на служба – просто седнете, затворете очите си и се насладете на феноменална акустика. Зловещата, но и забележителна 500-годишната колекция от каменни скулптури на Вейжо Ронкконен в едноименната градина в Парикала си струва тричасовото пътуване от Хелзинки, особено ако сте йога любители. Запознайте се с културните творения на Хелзинки в дизайнерския район на града. Всеки петък в 15 ч тук тръгва пешеходната обиколка с екскурзовод, с който може да разгледате музеи, бутици и галерии.
Дания

Заредете телефона си, защото ще искате да направите много снимки на цветния като дъга покрив на ARoS Aarhaus Art Museum в Аахус, вторият по големина град в Дания. След като разгледате 360-градусовата панорама, можете да се насладите на обяд в ресторанта, където повечето от биологичните продукти идват от градината на покрива. Ако искате да се разходите и да гледате концерт на открито (ако имате късмет), посетете Тиволи Гарденс в сърцето на Копенхаген – забележителност още от 1843 година. Кварталът Nyhavn в Копенхаген предлага перфектната гледка към цветните къщи по крайбрежието.

Норвегия

Жителите на миналогодишният победител все още се усмихват на късмета си да живеят тук. И няма как да е с природни чудеса като най-голямата концентрация на фиорди в света и факта, че мъжете получават 10 седмици за “pappapermisjon” (отпуск по бащинство). Фенове на изкуството, архитектурата и дизайна няма да искат да пропуснат Националната галерия в Осло, в която се помещава най-голямата колекция от изкуства в Норвегия, включваща Викът на Едвард Мунк. SALT е многофункционално място, създадено от архитекта Сами Ринтала, което се предлага изкуство, храна и напитки, музика и дори сауна в дървени пирамидални структури на брега на Осло.









Може да харесате

ВАКАНЦИЯ

Шеф Петров се забърка в лют скандал с Разлог: Гнило място, храната е за боклука! Най-скапаното място, на което съм ял някога!, недоволства готвачът...

ВАКАНЦИЯ

С него имаме безвизов достъп до 177 държави и територии Българският паспорт дава безвизов достъп до 177 държави в света и по този показател...

ВАКАНЦИЯ

Бонус отстъпки до 40% за ранни записвания. Лъвски скок в цените за Турция, родните хотели помпат с по 25 лева на човек на ден...

ВАКАНЦИЯ

Скрити фекални тръби се показаха от наводнените плажове след потопа Бедствието по Южното Черноморие разкри скрити отходни тръби, замърсяващи района. Пострадалите хора публикуваха във...

СЛУШАЙТЕ РАДИО