Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПОЛИТИКА

Шести път на избори заради един изтрещял старец, престъпник





  • Дългото сбогуване с Борисов. Шести път на избори заради него
  • Вождът на ГЕРБ омръзна и вече дори отвращава. Колкото повече остарява, толкова по-неприятен става

На всеки политик му идва краят, особено ако е компрометиран. Повечето хора се съмняват, че той идва за Борисов. Но е така. Бавно и мъчително той изпуска властта.

Досега пет пъти имаше избори от 2021 г. насам, три пъти печели ГЕРБ, два пъти други партии и Борисов не можа да състави правителство нито с първия, нито с втория мандат. Дори не предлагаше себе си за премиер, а други хора от ГЕРБ. Той е токсичен и няма как това да се промени.

Надява се да остане отзад да дърпа конците в задкулисието. Като Доган.

Т. нар. сглобка с мандата на ПП-ДБ беше с условие след 9 месеца премиерът и шефът на парламента да подадат оставки и да ги сменят. Денков подаде оставка, Росен Желязков – не. Трябваше да останат същите министри, но ГЕРБ поиска смяна на някои и извъртя номер, за да отиват на избори. С надежда ГЕРБ да спечели с повече. Негативите за управлението през тези 9 месеца да ги отнесат ПП-ДБ. Като през това време течаха непрекъснати скандали и обвинения, за да ги очернят. Да не ги съжаляваме, те са си поели риска, с надежда нещо да променят.

Вкараха конституционни промени – някои ги намират за компромисни и недомислени, но и това е успех и промяна. Тепърва ще се види. Обвързаха плана за възстановяване и развитие с приемането на някои закони. Много от промените бяха спънати от поредица протести и блокиране на пътища от зърнари, пътищари, ТЕЦ-аджии и т. н. Министри и ДАНС не се подчиняваха на искания на премиера Денков, и т. н.

Сега на изборите ПП-ДБ ще вземат по-малко места в парламента, ГЕРБ – повече. Но Борисов пак няма да може да управлява сам или в коалиция с ДПС – няма да им стигнат депутатите до 120 (в момента са 69 плюс 36).

Нарекоха сглобката изпиране на Борисов. Не е изпран. Той продължава да е токсичен и да предизвиква политическа криза. Независимо, че ще спечели пак избори, той не може да управлява сам, няма и да се предложи за премиер. Впрочем, и двамата с Пеевски демонстрират самочувствие, че са най-подходящи за премиер и вицепремиер заедно. Остава да видим дали ще се осмелят и коя една или две партии биха ги подкрепили.

Истината е, че Борисов омръзна и вече дори отвращава. Колкото повече остарява, толкова по-неприятен става. Негови твърди симпатизанти останаха т. нар. лели-ГЕРБ и млади, късо остригани мъжаги, облечени предимно с анцузи. Дори съпартийците му го подкрепят по неизбежност. Обвързани са с партията държава, оплела страната със стройна система за крадене и рекет. И държавната заплата в малки населени места е единствена възможност, местни структури на ГЕРБ разпределят порциите там.

Мрежата им се пропука на местните избори, а на парламентарни не могат да вземат повече от 70 депутати. Сега на тези избори разчитат само на ниска избирателна активност, това може да им осигури няколко повече.

Затова е тоя зор да засипят с компромати главния си съперник, да откажат хората да гласуват.

Така или иначе, Борисов върви надолу. В ГЕРБ трябва да мислят вече как ще живеят без него, а не смеят.

През 2021 г. много хора наивно повтаряха – „Е, добре де, кой, ако се махне Бойко?“ За тях той е единствения възможен лидер, някак се срасна с държавата. И тъй като се изредиха няколко правителства след него, служебни и редовни, се видя, че можело и без Борисов.

Да, няма партия със стабилно мнозинство, редуват се избори начесто, но по-добре от властта на Борисов, който е в основата на политическата криза. Заради него правим шести път избори от април 2021 г. насам. Той дърпа конците чрез прокуратурата, която го държи под чадър и бие като бухалка политическите му противници. За него работят МВР и службите, контролира и големите телевизии. Но влиянието му отслабва.

Затова толкова неистово се опитват да дискредитират или да погълнат в тайна или явна сглобка всяка политическа алтернатива на Борисов. Сега е ред на ПП-ДБ. Преди това бяха БСП, ИТН. Това няма как да продължи дълго. А над Борисов виси и заплахата прокуратурата да се обърне срещу него и да го вкара в съда.

Иван Бакалов

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СВЯТ

Сенегалският премиер Усман Сонко предложи да се затворят френските военни бази в страната, твърдейки, че дългосрочното присъствие на френските войски е несъвместимо с желанието...

СВЯТ

Острата фаза на външнополитическото противопоставяне между Русия и Запада е в разгара си. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в събота, 18 май,...

ПОЛИТИКА

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той предупреди, че това ще...

СКАНДАЛ

Разбираме от сайтове, че Кирил П. е продължил избирателната си кампания. В пост след катастрофата той каза, че я прекратява, потресен от случилото се....

СЛУШАЙТЕ РАДИО