Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПОЛИТИКА

Палячото водещ се за шеф нс ЦРУ пак се издъни





  • Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не може да се измъкне от авралния режим в Близкия изток. Само онзи ден, след редовните си преговори в Кайро за постигане на мирно споразумение в Газа и размяна на заложници между Израел и Хамас, Блумбърг очакваше победа, твърдейки, че „преговарящите в Кайро са постигнали напредък по техническите аспекти на потенциално споразумение“ и че остана да се уточнят „конкретните подробности за преговорите“.

В тази връзка Бърнс трябваше да отиде в Израел, за да „затвърди успеха“ в преговорите с неговите лидери. Но в последния момент настъпи срив.

Шефът на Политбюро на Хамас Исмаил Хания каза, че движението остава ангажирано с „постигането на всеобхватно споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа, както и изтеглянето на вражеските войски от анклава“. В отговор израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че „Израел е готов само за временно примирие с Хамас в замяна на заложници“ и предаването на Газа под контрола на Хамас „би означавало поражение за него“.

Причините за тези различия по време на преговорния процес в Кайро остават неизвестни. В тази връзка Бърнс, вместо в Израел, спешно отиде в Катар, за да се срещне с премиера шейх Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани . Очевидно той търси промяна в позициите на Хамас за прекратяване на огъня в Газа и размяната на заложници.

Но е трудно да се каже дали следващата мисия на Бърнс ще бъде успешна. Засега е ясно, че той рискува да престане да бъде ключова фигура в усилията на САЩ за разрешаване на конфликта в Газа, използвайки само ЦРУ и израелската разузнавателна агенция Мосад. В същото време Бърнс всъщност изтласка държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин от тези преговори , насочвайки вниманието им към по-широките проблеми на палестинското урегулиране.

Но сега и той, „шпионинът-дипломат“, не успява. Неговата тактика „работи тихо“ винаги води преговорите в задънена улица. Както пише The Washington Post, „не е възможно да се повтори предишното временно примирие в Газа, което продължи от сутринта на 24 ноември до сутринта на 1 декември 2023 г., с размяната на повече от сто израелски заложници срещу около 200 палестинци.”

В по-широк контекст Нетаняху и Хамас, по различни причини, избегнаха да създадат събитие в конфликта, което би могло да бъде представено като победа от администрацията на президента Джо Байдън .

Това е същата близкоизточна „шахматна игра“, в която страните в конфликта пестят ресурси в името на следващите ходове. Външно е ясна само мотивацията за действията: Нетаняху избягва дълга мирна пауза, страхувайки се от отстраняването си от власт.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Хамас също се опитва да запази своя военен и политически потенциал за участие в палестинското управление. Именно тези две сили сложиха прътите в колелата на Бърнс, прекъсвайки посредническите преговори под различни предлози.

Според някои арабски експерти има процес на изравняване на влиянието на Бърнс в обкръжението на Байдън чрез дискредитиране на неговото „тайно дипломатическо оръжие на малки стъпки“. Припомняме, че той е работил за трима президенти републиканци и трима демократи и всяка администрация високо е оценявала способностите му на анализатор.

Но ако говорим за отношенията с Доналд Тръмп , Бърнс го нарече „свадлив и безразсъден човек“. Сега Бърнс се смята за човек, който е загубил изкуството да маневрира в сивата зона между мира и войната, да изгражда влияние, да преследва общи интереси там, където все пак могат да бъдат намерени. Наистина схемите за регулиране, които Бърнс изгражда в Газа, бързо се разпадат.

За да подкрепи неговата позиция, съобщава Axios, от администрацията на Байдън изтече информация за спирането на доставките на боеприпаси за Израел. Съобщава се, че това е “първият път от началото на войната в Газа, когато Съединените щати са спрели доставките на оръжия, предназначени за израелската армия”.

Външната мотивация за това решение е свързана с намерението на Израел да нахлуе в Рафах в южната част на ивицата Газа. Но отива и по-дълбоко. Според някои съобщения, Блинкен започва да поема инициативата в тази област, като е провел „трудни преговори“ с Нетаняху именно по тази тема.

Тогава говорителят на Белия дом Джон Кърби каза пред репортери, че Байдън е “искрен, когато говори за възможността за промени в политиката на САЩ по отношение на войната в Газа, ако те продължат някаква наземна операция в Рафах”.

“Кълна се в господ, вече не знам какво да правя. Страх ме е!”

Разбира се, това е ход към оказване на натиск върху Израел, а не върху Хамас. В Доха Бърнс, според Ройтерс, „също ще търси промени в позицията на Хамас чрез Катар“.

Но дали той ще спаси преговорите в светлината на последните изявления на Нетаняху за намерението му да нахлуе в Рафа, независимо от съдбата на преговорите, все още е открит въпрос.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

БЪЛГАРИЯ

Манолова: Хората са ужасени от експлозия на цените при въвеждането на еврото. Правим комисия „Антиспекула“ в НС „Измамника Борисов предизвика тези избори, за да...

СЛУШАЙТЕ РАДИО