Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

SPORTS

“Сянката”, която не се отделя от Роналдо вече 20 години





“Сянката”, която не се отделя от Роналдо вече 20 години: Кой е човекът, с когото звездата замени суперагента Жорже Мендеш

Покрай всички новини около Кристиано Роналдо и мегатрансфера му в Саудитска Арабия, научихме и донякъде изненадващата вест, че той се е разделил със суперагента Жорже Мендеш.

Мендеш отдавна беше сред най-близките хора на звездата, но отношенията им са се разпаднали покрай неуспешното търсене на нов отбор на Кристиано в Европа.

Затова сделката с Ал Насър беше движена от друг приближен на Роналдо негов сънародник – Рикардо Регуфе.

Двамата са свързани от 20-годишно приятелство, през което Регуфе добива все по-голямо влияние върху делата на Кристиано, за да стигне до настоящата си роля на негов агент.

Рики се среща за пръв път с футболиста през 2003 г., когато бъдещата легенда все още е млад талант в Спортинг Лисабон. Оттогава Регуфе е неизменно до него във всяка стъпка от кариерата му, а през последните седмици водеше преговорите с Ал Насър за договора, който ще носи на Роналдо по 75 млн. евро на сезон.

Според испанското издание “Марка”, агентът си е изработил комисиона от 30 млн. за работата си по трансфера.

43-годишният Рики Регуфе редовно може да бъде видян около Кристиано Роналдо в някои от най-щастливите моменти за суперзвездата – при награждаване със “Златната топка”, на различни ваканции и даже на събирания на португалския национален отбор.

Не всички в щаба на Португалия са доволни от присъствието на Регуфе на места, предназначени само за играчи и хора от щаба, но такъв е статутът на личния мениджър на Кристиано, че той може да си го позволи.

До един момент самият Рикардо мечтае за футболна кариера, но се насочва към спортния маркетинг и е нает от Nike да се грижи за интересите на компанията в Португалия. Покрай тази своя работа все още младият ПР специалист се засича с многообещаващия тийнейджър Роналдо в Спортинг.

Регуфе изиграва голяма роля за първоначалния договор между играча и гиганта Nike – споразумение, което променя живота и на двамата.

“Да започна работа в NIke на 21 години беше сбъдната мечта! Но далеч не подозирах, че ще промени живота ми завинаги. Две години след като заработих там, успях да привлека най-великия футболист на всички времена”, разказва Рикардо. “Оказа се началото на едно невероятно пътуване.”

На първо време Регуфе се грижи за маркетинговите сделки на клиента си, но лека-полека печели доверието му и влиянието му се разширява.

Кристиано и Рики стават толкова близки, че получават общия прякор “Крики”, а в социалните мрежи могат да се видят снимки от множество техни общи екскурзии, включително визити при UFC звездата Конър Макгрегър и боксьора Генади Головкин.

Рикардо Регуфе е женен за модния блогър Клаудия Динис и има дъщеря от нея, а във футболните среди е добре познат и си е спечелил уважение.

Добри думи за него споделя настоящият спортен директор на Ливърпул Джулиан Уорд, който го познава покрай работата си в португалската федерация между 2008 и 2010 г.

“Рикардо е интелигентен и добре организиран професионалист, който е установил здрави връзки с треньори, играчи и други личности в елитния спорт”, пише Уорд преди време.

Регуфе е уважаван и от Манчестър Юнайтед и “червените дяволи” са били доволни от работата си с него в периода след завръщането на Роналдо на “Олд Трафорд”.

В Юнайтед са оценявали професионализма и ефективността на Рикардо, както и способността му да убеждава Роналдо да прави определени неща.

Именно Регуфе е бил човекът, с когото от клуба първоначално са се свързвали, когато са искали да ангажират звездата си за някаква дейност извън футбола.

По време на Световното първенство в Катар обаче, агентът е дразнил хора от националния отбор с постоянното си присъствие около Роналдо и с твърде голямото си влияние върху него.

Рики неведнъж е бил забелязван и на терена, като най-паметният пример е от 2016 г.

Тогава приятелят на Роналдо е първият, който отпразнува със звездата триумфа на Европейското първенство, а емоционалната прегръдка между двамата остава сред емблематичните кадри от португалските празненства.

От 2018 г. нататък Регуфе напуска Nike, за да стане личен мениджър на Роналдо, затова е логично, че именно той вече изпълнява функциите и на футболен агент вместо Жорже Мендеш.

Доколкото е известно, Регуфе също като Мендеш е съветвал Роналдо да не прави прочутото интервю с Пиърс Морган, в което нападна Манчестър Юнайтед и което доведе до разтрогването на договора му с клуба.

Скандалното интервю не само сложи край на кариерата на голмайстора в Юнайтед, но окончателно заличи крехките надежди той да си намери друг клуб в Европа.

В крайна сметка, Рикардо Регуфе се възползва от раздялата с Мендеш и направи необходимото, за да се случи трансферът в Саудитска Арабия.

Агентът обаче тепърва ще има много работа покрай новия живот на неговия клиент в Близкия Изток.

Кристиано Роналдо започва съвсем различен етап от кариерата си, след като отблъсна много хора със своето поведение в последните месеци.

Изглежда, че повече от всякога звездата има нужда от разумен човек, в чиито съвети би се вслушал – така че остава да видим дали Рики Регуфе е способен да се справи с още по-големите си отговорности.









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Планът е Пеевски да стане премиер и да пенсионират Борисов като президент. Това разкри доскорошният им партньор Асен Василев – Кокорчо. Така на върха...

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

СЛУШАЙТЕ РАДИО