Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times
Мохамед бин Салман, престолонаследник на Саудитска Арабия

SPORTS

Какво знае престолонаследникът на Саудитска Арабия, а ние не?





По времето, когато работех в Пентагона, един полковник когато влизаше в кабинета ми често питаше: „Как може толкова много хора да не забелязват този ослепителен проблясък на очевидното?“

Този въпрос сега се отнася за възходящата Саудитска Арабия, но някои предпочитат да отклонят погледа си от ослепителната светкавица, за да се съсредоточат умишлено върху проблеми, които отвличат вниманието от глобалната промяна на властта с преки последици за Съединените щати, пише в свой анализ за The Hill Дъглас Маккинън.

Стана обичайно, например, някои журналисти и медии от левицата да преследват Кралство Саудитска Арабия защото използва спорта за да си излъска имиджа. Миналата седмица CNBC отново се включи в тази кампания със статия, озаглавена „Саудитският престолонаследник казва, че ще продължи да „подкрепя спорта“, докато критиките към тази практика – използването на спорта за подобряване на накърнената международна репутация – се засилват“.

Статията е посветена на интервю, което саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман даде за Fox News и което беше излъчено в средата на септември. CNBC се фокусира върху два цитата. Престолонаследникът каза: „Е, ако междувременно големите международни спортни събития ще увеличават нашия БВП с по един процент, ще продължа да ги правя. След това той продължи: „Не ме интересува… Стремя се към още един процент и половина. Наречете го, както искате, ние ще постигнем този процент и половина“.

Може би в опита си да посегнат на Саудитска Арабия репортерът и неговите редактори не са забелязали сарказма в гласа на престолонаследника. Той и правителството му се занимават с това обвинение от няколко години.

Критиците от левицата отдавна твърдят, че Саудитска Арабия използва нарастващите си инвестиции в елитния спортен свят като начин да придобие политическо влияние, като същевременно лъска репутацията на Кралството заради нарушенията на човешките права, като например убийството на журналиста от Washington Post Джамал Хашоги през есента на 2018 г. Макар че мнозина от левицата изглеждат фиксирани върху това обвинение, какво ще стане, ако всичко е толкова просто, колкото обясни престолонаследникът – че инвестициите в спорта, направени от Саудитска Арабия, са разумни бизнес практики, които връщат високи нива на печалби на Кралството?

Но ако от CNBC наистина са загрижени, че „използването на спорта за лъскане на накърнен имидж“ се използва като прикритие за нарушаване на човешките права, тогава бих им предложил да се вгледат в своята компания майка, докато търсят определението на думата „лицемерие“. През февруари 2022 г. NBC и NBC Sports излъчиха Зимните олимпийски игри от Китай, като реализираха печалба от десетки милиони долари.

Интересуват ли се репортерите и редакторите от CNBC от нарушенията на човешките права, които се извършват в Китай? Като например лишаването от свобода, изтезанията и убийствата на хиляди уйгури и други мюсюлмани – включително жени и деца – в лагерите за принудителен труд в провинция Синдзян? Дали CNBC, NBC и NBC Sports са направили някакъв задълбочен репортаж за тези зверства, докато са били в страната?

Биха ли казали CNBC, че Китай е използвал NBC и NBC Sports като средство за „лъскане на накърнен имидж“? Това е същият Китай, за който директорът на ФБР Кристофър Рей предупреди по време на речта си миналата година в президентската библиотека и музея „Роналд Рейгън“, като заяви, че „заплахата, която китайското правителство представлява тук, у дома, за нашата икономическа сигурност и нашите свободи, достигна ново ниво – по-нагло и по-вредно от всякога, и е жизненоважно, жизненоважно е всички заедно да се съсредоточим върху тази заплаха“.

Нима NBC се фокусира върху тази заплаха? Дали Apple и другите големи технологични компании се фокусират върху тази заплаха, тъй като колективно печелят милиарди долари в Китай? Ами Холивуд? Дали ръководителите на студията там се фокусират върху заплахата, която Китай представлява за Америка, докато непрекъснато си партнират с тази държава? Ами многото американски колежи и университети, които получават стотици милиони долари от Китай?

Когато става въпрос за „имидж чрез използването на спорта, развлекателните и бизнес възможности“, някои медии или имат тунелно зрение, или не искат да разследват една държава, която според някои плаща все повече и повече по света.

Със сигурност убийството на един журналист от когото и да било или от което и да било правителство е ужасяващо. Но ако приемем, че всички сме съгласни с това, как ще наречем лишаването от свобода, мъченията и убийствата на хиляди мъже, жени и деца в лагерите за принудителен труд в Китай?

Тъй като някои медии се фокусират върху „полирането на накърнения имидж чрез спорта“ от страна на Саудитска Арабия, бих казал, че пропускат много по-широката картина. Кралството не само се превръща в една от най-мощните и влиятелни държави в света, но и се отдалечава от Съединените щати по някои реални начини, за да се застрахова.

По-добрият въпрос за някои медии може да бъде: „Какво вижда 38-годишният престолонаследник на Саудитска Арабия, което другите пропускат, когато става въпрос за позиционирането и сигурността на неговата нация?“

Дали той вижда упадъка на Съединените щати? Вижда ли възходящия Китай, както и оцеляващата Русия? Има ли неговата държава решаващата роля върху контрола над Иран на фона на нарастващите ирански опити за дестабилизиране на Близкия изток? Вижда ли Мохамед бин Салман засилващо се партньорство между неговата държава и Израел? Вижда ли престолонаследникът бъдеще за действителна устойчива „зелена енергия“, като същевременно признава, че изкопаемите горива ще захранват света в обозримо бъдеще?

По-важното е дали все повече национални и корпоративни лидери се обръщат към престолонаследника Мохамед бин Салман, защото сега виждат Саудитска Арабия – с най-бързо развиващата се голяма икономика в света – като глобална сила и до голяма степен основана на реформите, които той е въвел? И заради този и други успехи все повече лидери вече виждат в престолонаследника един от най-влиятелните гласове в света?

В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век редовно се излъчваше една от най-известните реклами на всички времена. Тя беше на инвестиционна фирма и рекламното ѝ послание гласеше: „Когато E.F. Hutton говори, хората слушат„.

Същото това „стаята моментално замлъква, за да чуе мъдрите думи“ сега се случва на световната сцена. Когато Мохамед бин Салман говори, някои лидери привидно наистина замлъкват, за да чуят всяка дума. Защо?

Светът се променя. Властта се променя. Създават се или се преоткриват съюзи, а Саудитска Арабия и престолонаследникът стоят зад голяма част от промените. Време е да се съсредоточим върху светкавицата.

Източник: The Hill

Дъглас Маккинън, политически и комуникационен консултант, е бил писател в Белия дом за президентите Роналд Рейгън и Джордж Буш, както и бивш специален асистент по политиката и комуникациите в Пентагона през последните три години от управлението на Буш.









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Планът е Пеевски да стане премиер и да пенсионират Борисов като президент. Това разкри доскорошният им партньор Асен Василев – Кокорчо. Така на върха...

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

СЛУШАЙТЕ РАДИО