Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕХНОЛОГИИ

Мъск създава “производствен ад” за да постигне “бизнес чудеса”





Прелом в Силициевата долина или защо Илън Мъск трябва да бъде обявен за човек на годината

В зависимост от това до какво ще доведат реформите в Twitter и начина на тяхното провеждане, със сигурност можем да очакваме те да предизвикат сериозни последствия за цялата IT индустрия, към тотална промяна на сегашната корпоративна култура, както и към изискванията на инвеститорите към главните изпълнителни директори на големите технологични компании. Заслугите на Мъск в производството на много електромобили и ракетите за многократно използване са безспорни, но има нещо друго в неговата дейност, което може да се окаже много по-важно. Нека се спрем по-подробно.

 

Компаниите на Мъск

 

Нека в началото да се спрем на вече известната в целия свят Tesla. Към средата на 2022 година делът на Tesla на пазара на електромобили (Съединените щати + Европа + Китай) бе около 15%. Но сред всички автомобили, включително с ДВГ и хибридните делът на Tesla е едва около 2%. Няма никакъв взривен ръст, както твърдят някои медии. Но на фона на тромавите и консервативни масови световни производители на автомобили именно Tesla изигра ключовата роля и към днешен ден няма нито един по-сериозен автомобилен бранд, който да няма в своето портфолио съвременен електромобил и да не възнамерява да увеличава неговото производство. Така че ролята на Tesla в трансформацията на цялата световна автомобилна промишленост се определя не от броя на произвежданите от тази компания електрическа автомобили, а в това, че успя да принуди всички традиционни компании да променят начина си на работа.

Съвременната електрификация на транспорта изисква не само просто преход към използването на електродвигатели, акумулаторни блокове и топлинни помпи. Този процес изисква изключително сериозни промени в енергийните системи на всички държави. Това вече се осъществява с помощта на използването на предимно зелена енергия, чрез изграждането на колосални хранилища на електроенергия, които компенсират различната консумация в рамките на един ден и създаването на цялостна инфраструктура за зареждането на електромобилите. И тук Tesla със своите продукти изигра ролята не само на технологичен пионер, но и на тригер за започването на световни промени в енергийния сектор. Към днешен ден около половин милион обикновени домакинства в Съединените щати вече имат инсталирани слънчеви панели, които генерират около 4 GW електричество. Това вече съвсем не е развлечение за отделни ентусиасти, като промените тепърва предстоят. Но ги стартира именно Tesla.

В края на миналата година по най-различни причини Tesla изпадна в немилост от своите инвеститори и фондови пазари. Акциите на автомобилната компания на Мъск през 2022 година се сринаха с цели 67% и новата 2023-та явно ще бъде трудна за Tesla. Но стартираните от тази компания процеси в автомобилната промишленост и енергетиката вече не могат да бъдат спрени – те изиграха своята решаваща роля независимо каква ще е по-нататъшната съдба на Tesla,

Космическата компания на Илън Мъск също промени много неща в глобален мащаб, а не само в живота на потребителите. Основана преди 20 години, тя изцяло промени начина за усвояване на околоземното (засега) пространство. В област, в която доминираха единствено държавните корпорации, се появи невероятно мощен частен конкурент, който ей-така, изведнъж промени цялата космическа икономика. За 2022 година SpaceX има 61 успешни изстрелвания на ракети. В глобален мащаб успешните изстрелвания на ракети са 174, като 60 от тях са на Китай и 22 на Русия. Постигнатото е наистина впечатляващо. Успехът на SpaceX бе постигнат чрез технологични решения, тотално разрушаващи многогодишните канони в сферата на ракетостроенето. SpaceX на практика доказа възможността за многократното използване на ракетните степени, нещо което никой през следващите няколко години няма да може да направи. Самите използвани технологии са твърде иновативни. В крайна сметка Мъск успя силно да намали цените на изстрелванията и едновременно с това увеличи техния брой.

А това от своя страна даде възможност за комерсиализирането на околоземния космос. Самата SpaceX реализира изключително амбициозния, но вече напълно успешен проект Starlink, който осигурява бърза широколентова интернет връзка и в най-отдалечените региони на Земята, където няма никаква възможност за осъществяването на цифрова връзка. За бизнеса се разкриха редица нови възможности – авиокомпаниите започнаха да предлагат бърз интернет достъп по време на полет, измислени бяга нови начини за спасяването на човешки животи, пред военните се отвориха нови възможности. Разкриха се редица нови начини за използването на информационните технологии в области, където досега това бе технически невъзможно или неразумно скъпо.

Както бе и с Tesla, Starlink едва ли още дълго време ще остане монополист – конкуренцията се събуди, има и алтернативни проекти за сателитен интернет. Но именно Мъск успя да размърда тази закостеняла и затънала в бюрокрация индустрия. В крайна сметка именно на него се дължи възраждането на интереса на обществото към развитието на космоса, особено през последните няколко години.

Експериментът Twitter

Мъск заслужава да бъде човека на 2022 година именно заради Twitter.

През 2022-ра Мъск се опита да промени една компания, която е много добре известна със своето глобално медийно влияние и корпоративна култура типични за една млада IT компания от Силициевата долина. Разбира се, става дума за Twitter епичната покупка на която доведе до това, че събитията в компанията заприличаха на едно доста интересно риалити шоу. Медиите широко обсъждат въпросите за по-нататъшната функционалност на тази вече оглавявана от Мъск социална мрежа, разглеждат се въпросите за свободата на словото и модерацията, както и типичната за всяка медия зависимост от големите рекламодатели. Да не говорим за заведените съдебни искове от страна на съкратените и уволнените от Мъск служители и специалисти.

За хората, които са загрижени предимно за медийното влияние на Twitter в обществените дискусии и публичната политика в редица страни, действията на Мъск приличат на поведението на слон в стъкларски магазин. Неговите странни, безотговорни и груби решения водят до неприятни и дори и политически последствия. Но ако се вгледаме по-внимателно ще видим, че Мъск съвсем съзнателно използва съвсем същия подход, с помощта на който постигна впечатляващите успехи на Tesla и SpaceX. Това е така нареченият производствен ад, в който оцеляват само тези, които поставят интересите на компанията над личния живот, комфорта и понякога дори и семейството. След като прекара всички работници и служители през период от жестоки мъки и отсее всички, които не могат да издържат, Мъск получава един сплотен и изключително способен екип, който може редовно да твори инженерни и бизнес чудеса.

Но ситуацията с Twitter е особено пикантна. Това не е още една инженерна компания, а може да се каже, една от иконите на управленския стил в Силициевата долина. Авторитарното ръководство, пренебрегването на ценности от типа на work-life balance (баланса между работата и личния живот), игнорирането и незабавното уволняване на утвърдените с годините авторитети – всичко това категорично противоречи на корпоративната култура, която в продължение на десетилетия бе създавана в Twitter.

В едни по-спокойни и не толкова турбулентни времена Илън Мъск навярно нямаше да може по такъв безспорен начин да победи технологичните гиганти и инвеститорите, и да окаже толкова голямо влияние на хората, които харесват атмосферата на Силициевата долина. Но 2022-ра е особена година, в която технологичният сектор за първи път показа, че е уязвим към забавянето на икономическия ръст и от опасенията за възникването на нова, много по-жестока криза. За първи път от своето съществуване дори и най-успешните IT компании са принудени да правят съкращения в щата, да освобождават специалисти, без да измислят някакви нови начини и методи за удържане на персонала, както и да започнат да икономисват от безплатните офисни удобства. Падането на акциите не се харесва нито на инвеститорите, нито на техните притежатели. В тази ситуация действията на Мъск създават идеалния фон за вземането на твърде непопулярни мерки и в другите компании.

На фона на изискванията на новия стопани на Twitter към служителите дори да спят в офиса, близо до своето работно място, е тотален преход от съвсем свободния режим на отдалечената работа. Интересно е, че въпреки очакванията на повечето експерти, Мъск получи многобройни положителни отзиви на практика от всички ръководители на американските технологични гиганти.

Сега, закупуването на Twitter от Мъск придоби нов много важен аспект. Ако всичко се получи и той успее, ако Twitter оцелее, започне да печели и увеличи своята аудитория, то самият стил на корпоративното управление и вътрешния живот на всички технологични гиганти и стартъпи ще започне да се трансформира и ще започне да се обръща много повече внимание на традиционната ефективност на бизнеса използвайки по-меки варианти на методите на Мъск. А ако не успее, то през 2023 година ще станем свидетели на редица изненади и неочаквани експерименти в сферата на корпоративното управление на IT компаниите, които вече започнаха да затягат коланите.

Социален експеримент от подобен мащаб с колосални последствия за цялата IT индустрия на целия свят може да постави само един човек. Това е и основната причина Илън Мъск да заслужава титлата „Човек на 2022 година“.









Може да харесате

ПОЛИТИКА

В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разгорещи поддръжниците си на годишната среща на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в Тексас,...

ВОЙНА

През нощта на 18 срещу 19 май американците атакуваха едновременно няколко руски региона, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. В небето над Крим...

БЪЛГАРИЯ

Валентин Иванов – Кардамски: Безумната “зелена” политика се оказа “зелен” рекет! „Зелената“ политика е абсолютно безумна и се оказа „зелен“ рекет. Това заяви Валентин...

СВЯТ

Сенегалският премиер Усман Сонко предложи да се затворят френските военни бази в страната, твърдейки, че дългосрочното присъствие на френските войски е несъвместимо с желанието...

СЛУШАЙТЕ РАДИО