Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕХНОЛОГИИ

Ще направи ли Toyota следващата революция в индустрията?





Японската компания завладя света с хибриди, но изостава при чистите електромобили

Много е писано за незначителната роля на Toyota в бума на чистите електрически превозни средства. Най-големият производител на автомобили в света изостава от повечето свои конкуренти в надпреварата за електрически превозни средства с батерии (BEV), що се отнася до продукти и продажби. Там Tesla, Volkswagen и китайски марки са новите главни герои. Но нима повече от 20 години работа на Toyota с електрозадвижвания и батерии не се броят за нищо?!

С 22 300 електрически возила, доставени в световен мащаб, Toyota заема 29-та позиция в глобалната класация на продажбите на BEV през 2022 г. Множество по-малки производители като Renault, BMW, Ford и много нови китайски компании са продали повече от японския гигант. Чистото електричество представлява само 0.2%от общите продажби на Toyota, които са 10.48 млн. броя през 2022 г.

Електрическото портфолио на японците е ограничено до три SUV-модела (C-HR, bZ4X и Lexus UX) и семейство търговски ванове (Proace). За сравнение – BYD, най-големият производител на електромобили в Китай, прави 13 различни модела, без микробуси. BMW Group има осем електрически коли, Stellantis – девет автомобила и 15 микробуса.

Докато повечето от западните конкуренти на Toyota съсредоточиха усилията и ресурсите си върху ускоряване на прехода, японската компания беше заета с подобряването на своята хибридна технология. Когато влезе в продажба през декември 1997 г., Toyota Prius стана първият в света масово произвеждан хибриден автомобил. Той бе резултат от документа “Харта на Земята”, обявен от Toyota през 1992 г., който съдържаше целта за производство на превозни средства с ниски вредни емисии (в края на 90-те емисиите от автомобилите не бяха гореща тема в индустрията).

Към септември 2022 г. японската фирма е продала 5.05 млн. броя от Prius в четири поколения. Истината е, че Toyota отвори вратата за разработване и приемане на чисто електрически автомобили, като същевременно намаляваше вредните емисии на своя автопарк през годините. В същото време фирмата се занимава с електрически задвижвания и батерии по-дълго от сегашните лидери.

Какво да очакваме?

Ако особеност, която най-добре описва Toyota, това е способността ѝ да разбира глобалните пазари. За разлика от всеки друг автопроизводител, японският концерн присъства в почти всяка страна, благодарение на широка гама продукти, които се адаптират към нуждите на различните потребители. Toyota е първият избор за купувачите на нови автомобили в Африка, Близкия изток, Япония, Югоизточна Азия и Океания. Тя е най-привлекателната неамериканска марка в САЩ, вторият най-популярен производител в Китай, третият най-популярен в Латинска Америка и петият най-популярен в Европа.

Автомобилите на фирмата са популярни, защото са надеждни и хората им вярват, така че Toyota не е за подценяване. Обявените през юни “електрически” планове, които призовават за разработване на батерии, способни да изминат с едно зареждане до 1000 км след 2026 г. и 1500 км след 2028 г., са само началото на възстановяването на позициите. Целта е присъединяване към бума на изцяло електрическите превозни средства, когато търсенето е добре установено и след вдъхновение от днешните големи производители.

След като постави всичко на място, Toyota може да бъде удобно готова да атакува, благодарение на своя размер, на ноу-хау и международно присъствие – три елемента, които най-големият производител на електромобили в света -Tesla, все още изгражда.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА









Може да харесате

ПОЛИТИКА

В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разгорещи поддръжниците си на годишната среща на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в Тексас,...

ВОЙНА

През нощта на 18 срещу 19 май американците атакуваха едновременно няколко руски региона, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. В небето над Крим...

БЪЛГАРИЯ

Валентин Иванов – Кардамски: Безумната “зелена” политика се оказа “зелен” рекет! „Зелената“ политика е абсолютно безумна и се оказа „зелен“ рекет. Това заяви Валентин...

СВЯТ

Сенегалският премиер Усман Сонко предложи да се затворят френските военни бази в страната, твърдейки, че дългосрочното присъствие на френските войски е несъвместимо с желанието...

СЛУШАЙТЕ РАДИО