Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕМА

Абсурдно е тази пирамида да бъде разобличена чак сега





Всичко това, което се случва с Nexo, беше прогнозирано още през 2017 година. Преди 5 години аз лично подчертах в няколко статии, че липсата на финансов контрол, липсата на финансово разузнаване ни отдалечават по пътя за ясния и категоричен контрол по отношение на сделките от подобен характер. Тези прогнози се сбъднаха и криптосхемата на Nexo показва, че ние сме влезли в един много тежък вододел, в който държавата трябва да си намери мястото, за да не допуска такива фатални ситуации като тази, която наблюдаваме от няколко дни. Така коментира скандала с Nexo финансистът Кольо Парамов пред ПИК ТV.

По думите му, ако държавата беше взела мерки още през 2017 година, нямаше да могат такива фирми като Nexo да реализират обороти от 94 млрд. и да се обогатят в такива размери. Според него размерът на средствата показва, че нещата са фрапантни като постигнати резултати.

“Ревизията, която се прави в момента от тези 300 души, ангажирани от органите в страната, е твърде закъсняла. Въпреки че е закъсняла, тя ни показва, че стигаме до върха на една много странна пирамида. Nexo ще се окаже вариант, които е в много тежка форма за оценка. Абсурдно е постигнатите огромни резултати да не бъдат забелязани от българските власти досега в продължение на пет години”, категоричен е финансистът.

Според него изводът, който може да се направи, е, че в държавата нещо не е наред, след като компания като Nexo може да реализира такива обороти и печалби, без да бъде забелязана. Той припомни, че на 18 октомври 2022 г., градският прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обявява с две писма прекратяване на две фирми за акредитиране на криптовалута, едната от които е Nexo с главен изпълнителен директор Антони Тренчев.

“Към тази дата обаче Антони Тренчев вече не е в България. Той е в Дубай или някъде другаде и никой не знае къде е. Той се крие заради разкриването на схемите на Nexo в осем американски щата. Той обаче продължава да развива своята дейност по реализацията на тези криптосхеми чрез 600 души, наети в България, които отговарят за набиране на тези криптосредства и изнасянето им в чужди и офшорни сметки. В крайна сметка тази дейност се спира заради действията на американските служби, а не заради констатации и наблюдения на нашите служби. Та тях явно не им е идвало през ума за това проследяване и реализиране. От 2017 година досега аз предупреждавам, че преводите на български компании към офшорни зони са много сериозни. Те достигнаха нива от 51 млрд. долара и ЦРУ ги знае абсолютно всички”, допълни Парамов.

Всички тези финансови схеми са възможни поради липсата на финансов контрол и действащо финансово разузнаване, както и сработването на всички институции, от които зависи този контрол в България, завърши анализа си Парамов.









Може да харесате

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

БЪЛГАРИЯ

Манолова: Хората са ужасени от експлозия на цените при въвеждането на еврото. Правим комисия „Антиспекула“ в НС „Измамника Борисов предизвика тези избори, за да...

ПОЛИТИКА

В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разгорещи поддръжниците си на годишната среща на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в Тексас,...

СЛУШАЙТЕ РАДИО