Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

РАЗНИ

Пресякоха червена линия и сега какво?





Пресякоха червена линия. Какво ще последва след предаването на танковете на Украйна?

Споровете на Запад за доставката на тежка бронирана техника за Украйна приключиха. Белият дом ще предаде танкове “Ейбрамс”, а европейските съюзници – “Леопард-2”. За това как това ще промени ситуацията на фронта – в материала.

Вдигане на залозите

Президентът на САЩ Джо Байдън най-накрая обяви доставката на 31 танка “Ейбрамс” за Киев. Не уточни какви. Въпреки това е известно, че има най-малко 3700 “Ейбрамс” M1A1 и M1A2 ранни варианти в складовите бази на армията.

Вашингтон лъже, че технологията няма да се появи скоро, макар, че танковете са вече на украинската граница. Само транспортирането щяло да отнеме няколко месеца, а трябва още да се обучат екипажите. Преди това Пентагонът отказа своите танкове на Киев, позовавайки се именно на сложността на тяхната поддръжка и доставка.

За Белия дом обаче е по-важно да ободри партньорите. Преди всичко Германия, която на неотдавнашната среща на високо равнище на съюзниците на Украйна отказа да дари танкове на Киев. И което е по-важно, забрани го на други страни, опериращи с “Леопард-2”. Между другото, това е най-масовият танк на Северноатлантическия алианс.

Берлин дълго време отказваше и поставяше предварително условие – нека Вашингтон да сподели собствените си танкове. Сега това условие е изпълнено.

Глутница “Леопарди”

Германското издание “Шпигел” съобщава, че канцлерът Олаф Шолц е одобрил доставката на рота (14 танка) “Леопард-2A6”. По-рано отбранителният концерн “Райнметал” обяви готовността си да изпрати в Украйна 139 “Леопард-1” и “Леопард-2” в модификации 2A4, 2A5 и 2A6, но много машини се нуждаят от ремонт.

Следващият голям оператор на тази техника е Полша. Сухопътните ѝ войски разполагат с 250 “Леопарда”, а Варшава е готова да даде 15 на Киев. В същото време премиерът Матеуш Моравецки не пропусна да поиска от ЕС да компенсира загубата с пари.

Испания реши да се включи в доставките. Според вестник “Ел Паис” Мадрид е искал общоевропейско решение, въпреки че преди няколко месеца кралските войски приписаха отказа на лошото техническо състояние на по-голямата част от парка. В момента в Пиренеите има 327 танка “Леопард-2”, от които 219 са в модификация 2E (испанска версия на 2A6) и още 108 във вариант 2A4. Все още не се знае колко ще бъдат преведени. Съседна Португалия обеща четири екземпляра.

Скандинавците не остават по-назад. Финландия, която разполага с около 200 “Леопарда” в модификации 2А4 и 2А6, може да прехвърли 30 машини. Шведският вестник “Свенска Дагбладет” съобщава, че Стокхолм, който разполага със 120 бройки “Щридван-122” (местна версия на немския танк), крои същите планове. Дания също ще прехвърли част от своите 44 танка..

Общо Киев ще получи повече от сто екземпляра. Обучението на украинските танкисти, боеприпасите и поддръжката са част от “подаръка”.

За нови бригади

Така най-малко три нови типа танкове могат да попаднат на въоръжение във ВСУ – американският “Ейбрамс”, германският “Леопард-2” и британският “Чаланджър-2”. Вероятно към тях ще бъдат добавени френските “Льоклерк” – те вече са се обсъжда в Париж. В бъдеще може би всички съвременни представители на западната школа за танкостроене ще се появят на украинската “витрина”, с изключение може би на италианския “Ариете”.

Разбира се, работата на такъв пъстър “зоопарк” създава много трудности. Машините, макар и до голяма степен унифицирани, все пак изискват различна поддръжка. Снарядите от “Чаланджър-2” например не стават за други танкове, въпреки същия калибър на оръдието.

В допълнение, западните танкове са много “лакоми”, те се нуждаят от постоянно снабдяване с гориво. И накрая, не е ясно на каква индустриална база трябва да се ремонтира и поддържа цялото това “желязо”.

“Въпреки това сто модерни танка за ВСУ са сериозна помощ. „Леопардите“ не са лоши, дори ще кажа, че са по-ефективни от „Ейбрамс“ по редица характеристики”, казва Андрей Картополов, ръководител на комисията по отбрана на Държавната дума. „Но в сравнение с нашите Т-90М те са значително по-слаби в огневата мощ и защитата на бронята, включително активната. Освен това нашите танкове вече са изпитвани по време на СВО и не е известно как ще се държат западните в битка. Опасността за Русия не е доставката на самите танкове на бойното поле, а възможното формиране на формирования от тях”, допълва депутатът.

Киев има такива планове. Сега в района на Полтава се формира нова бригада, оборудвана изключително със западна бронирана техника. Механизираните батальони трябва да бъдат въоръжени с американски БМП M2 “Брадли”, бронетранспортьори “Страйкър” и бронирани машини. Артилеристите ще получат 155-милиметрови оръдия от различни страни. А танковият батальон е от британските “Чалънджър”.

И това е само началото. Според анализаторите ВСУ планират да формират два или три ударни корпуса до лятото. Появата им на фронта е изключително опасна. Ако през първата година от конфликта руските войски воюваха всъщност с „огледало“, направено по съветски образци, то в бъдеще те действително ще трябва да се справят с обединената армия на Северноатлантическия алианс.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Валентин Иванов – Кардамски: Безумната “зелена” политика се оказа “зелен” рекет! „Зелената“ политика е абсолютно безумна и се оказа „зелен“ рекет. Това заяви Валентин...

СВЯТ

Сенегалският премиер Усман Сонко предложи да се затворят френските военни бази в страната, твърдейки, че дългосрочното присъствие на френските войски е несъвместимо с желанието...

СВЯТ

Острата фаза на външнополитическото противопоставяне между Русия и Запада е в разгара си. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в събота, 18 май,...

ПОЛИТИКА

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той предупреди, че това ще...

СЛУШАЙТЕ РАДИО