Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

РАЗНИ

Какви са приходите на музикантите, които са милиардери по гледания в “Ютюб”?





“Билборд” изчислява, че музикален клип с 1 млрд. гледания генерира на изпълнителите приходи от около 2,6 млн. долара

Ако даден клип се гледа от абонати на услугата “Ютюб премиум” (YouTube Premium), възнагражденията нарастват, както в САЩ, така и средно за останалата част от света

Преди малко повече от 10 години, в края на декември 2012 г. една песен се превърна в първото видео в “Ютюб” (YouTube), което премина психологическата бариера от 1 милиард гледания. Героят на деня тогава беше южнокореецът Псай (Psy), чието парче “Гангнам стайл” изненадващо се превърна в хит, а характерният танц в него беше повторен в стотици други видеа от почитатели, създавайки една от първите “заразни” вълни в интернет.

По този начин се роди своеобразният “Клуб на милиардните видео преглеждания” (Billion Views Club) в платформата на “Алфабет” (Alphabet, тогава “Гугъл” – Google), пише в публикация на сайта на една една от най-престижните в света компании за музикални класации – “Билборд” (Billboard).

“Клубът” към този момент вече включва повече от 300 музикални клипа, включително някои от най-емблематичните хитове от последните 10 години – от “Хелоу” (Hello) на Адел, песента достигнала най-бързо 1 млрд. гледания (само за 88 дни) до “Деспасито” (Despacito) на Луис Фонси и Деди Янки. През тази седмица там влезе и класиката на Джордж Майкъл от осемдесетте години на миналия век “Кеърлес уиспър” (Careless Whisper).

Влизането в този клуб обаче не представлява само закачване на красива брошка на ревера на изпълнителите, техните творчески екипи и продуценти, но носи със себе си и значителни финансови постъпления, генерирани от бизнесмодела на Ютюб” чрез платформата за реклама във видеата.

Тези възнаграждения зависят от няколко фактора, вариращи от типа и популярността на лейбъла (музикалната компания), който представлява отделните изпълнители до това от коя страна са хората, които са гледали видеоклиповете.

Така официален музикален видеоклип в “Ютюб” за изпълнител от голям лейбъл може да генерира смесена средна стойност от 0,0038 долара на преглеждане в САЩи, но средно в световен мащаб сумата спада до 0,0026 долара за “стрийм”. Ако даден клип се гледа от абонати на услугата “Ютюб премиум” (YouTube Premium), възнагражденията нарастват, както в САЩ, така и средно за останалата част от света.

Важно е да споменем и че клипове на потребители, които използват музика на популярни изпълнители също носят постъпления в касите на музикалните компании, като в този случай те получават около 0,0021 долара за преглеждане.

В този ред на мисли “Билборд” изчислява, че музикален клип с 1 млрд. гледания генерира на изпълнителите приходи от около 2,6 млн. долара. Това разбира се е сумата, получавано от музикалната компания, която взима “лъвския пай”, а по веригата пари получават и композиторите и другите музиканти и творци участвали в създаването на видеото.

Интересен факт е, че като цяло с най-много гледания в “Ютюб” не са непременно клипове на популярни музиканти, но и такива на творци, които по-принцип са извън радара. Такъв пример е “бебешкият” хит “Бейби шарк” (Baby Shark) на южнокорейската компания “Пинкфонг” (Pinkfong), който е първият видеоклип, преминал бариерата от 10 млрд. гледания и заемащ в момента първата позиция с над 12,5 млрд. показвания. В резултат на това, както и на други клипове, азиатската компания увеличи приходите си от “Ютюб” от 8 милиона долара през 2015 до над 27 млн. долара по данни за 2020 г. на “Кей И Ди Глоубъл”.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ









Може да харесате

СВЯТ

Сенегалският премиер Усман Сонко предложи да се затворят френските военни бази в страната, твърдейки, че дългосрочното присъствие на френските войски е несъвместимо с желанието...

СВЯТ

Острата фаза на външнополитическото противопоставяне между Русия и Запада е в разгара си. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в събота, 18 май,...

ПОЛИТИКА

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той предупреди, че това ще...

СКАНДАЛ

Разбираме от сайтове, че Кирил П. е продължил избирателната си кампания. В пост след катастрофата той каза, че я прекратява, потресен от случилото се....

СЛУШАЙТЕ РАДИО