Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВАКАНЦИЯ

Гръцките власти удължиха мерките при влизане в страната





Гръцките власти удължиха всички действащи досега ограничения за влизане в страната. Те ще важат до 06:00 часа на 19 април. Пристигащите, независимо от вида транспорт, подлежат на задължителна седемдневна карантина. Изолацията може да бъде прекъсната единствено в случай, че престоят в страната е по-кратък от 7 дни. Освен това при влизане се изисква да бъде представен негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа. При неговата липса гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат. По тяхна преценка могат да поискат и на всеки от пътуващите да бъде направен бърз или PCR тест.

Допълнително всеки гражданин следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/. Компаниите, които извършват пътнически превози, са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди неговото качване.

Ситуацията с коронавируса в Германия е “много, много сериозна”. Това обяви шефът на института “Роберт Кох” Лотар Вилер. 17 855 нови заразени и 104 починали са регистрирани за последните 24 часа. По принцип числата, които се съобщават в неделя са по-малки, тъй като през уикендите се правят по-малко тестове, но преди една седмица институтът съобщи за 12 196 нови случаи и 68 починали, което значи, че има увеличаване на бройките, пише ДПА.

За последните седем дни репродуктивното число на вируса се е увеличило от 127 на 129,2. Данните от 70 болници показват, че за лечение постъпват все повече млади хора и интензивните отделения бързо се пълнят. От началото на пандемията Германия е регистрирала официално близо 3 млн. заразени. Смъртните случаи са 78 353.

Дори руската ваксина срещу коронавируса да бъде одобрена в Европейския съюз, тя ще бъде на разположение твърде късно. Това каза комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, който ръководи политиката за ваксинация в Европейската комисия (ЕК).

“Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще проучи “Спутник V” и ще даде правилна оценка – убеден съм в това”, казва Бретон в интервю за “Der Spiegel”, цитирано от БГНЕС. И продължава: “Но одобрението изобщо не означава, че ваксината може да бъде произведена в достатъчни количества. В нормален случай ще отнеме много месеци, преди да бъде възможно да се организира и стартира подходящото производство.”

По-рано Бретон заяви, че Европейският съюз не се нуждае от “Спутник V”. На въпрос за възможността да се използва това лекарство, за да се компенсира недостигът в ЕС, той каза, че Европейската комисия не се съмнява в качеството на “Спутник V”, но знае, че Русия “също има затруднения с производството на тази ваксина”. Коментирайки тези изявления, руският президент Владимир Путин подчерта, че Русия не налага на никого своите препарати, но подобни изявления в ЕС карат човек да мисли, че европейските служители защитават интересите на отделни компании, а не на своите съграждани.

Стотици хора излязоха на протест в Копенхаген в събота вечерта срещу т.нар. коронавирусен паспорт, който започна да действа в Дания в началото на април.

Документът се издава на всички жители на страната на възраст над 15 години, които вече имат ваксина срещу от COVID-19, дали са негативен тест за коронавирус през последните 72 часа, или са преболедували в периода между две и дванадесет седмици преди това. Според плановете на правителството притежателите на такъв паспорт могат спокойно да посещават кафенета и ресторанти, които сервират на открито, музеи, галерии и библиотеки. От май коронавирусният паспорт ще позволи да бъдат ползвани и други облекчени мерки, приети срещу разпространението на коронавируса, съобщи “Дойче веле”.









Може да харесате

ВАКАНЦИЯ

Шеф Петров се забърка в лют скандал с Разлог: Гнило място, храната е за боклука! Най-скапаното място, на което съм ял някога!, недоволства готвачът...

ВАКАНЦИЯ

С него имаме безвизов достъп до 177 държави и територии Българският паспорт дава безвизов достъп до 177 държави в света и по този показател...

ВАКАНЦИЯ

Бонус отстъпки до 40% за ранни записвания. Лъвски скок в цените за Турция, родните хотели помпат с по 25 лева на човек на ден...

ВАКАНЦИЯ

Скрити фекални тръби се показаха от наводнените плажове след потопа Бедствието по Южното Черноморие разкри скрити отходни тръби, замърсяващи района. Пострадалите хора публикуваха във...

СЛУШАЙТЕ РАДИО