Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВОЙНА

SpaceX подписа първия си договор с космическите сили на САЩ по програмата Starshield – това е Starlink за военните





SpaceX получи първия си договор от космическите сили на САЩ за предоставяне на специализирани сателитни комуникации като част от обявената по-рано програма Starshield. Договорът на стойност до 70 милиона долара ще позволи на SpaceX да предложи своето съзвездие от комуникационни спътници Starlink за тази програма.

Програмата е част от Инициативата за разпространение на ниска земна орбита на космическите сили, която използва сателити в орбити, вариращи от 160 до 1600 километра над Земята.

Този договор допълнително укрепва позицията на SpaceX като ключов играч във военно – космическите комуникации. Компанията не само се състезава за 900 милиона долара в работни поръчки до 2028 г., но също така се конкурира с United Launch Alliance за запуска на полезни товари за национална сигурност. Освен това през юни SpaceX получи договор от Пентагона за предоставяне на сателитна комуникация Starlink на Украйна.

Програмата Starshield, ръководена от генерала от военновъздушните сили в оставка Терънс О’Шонеси, е част от групата за специални проекти на SpaceX. Въпреки че подробности не бяха разкрити, договорът позволява на SpaceX да предлага комплексни услуги „от край до край“, включително потребителски терминали, управление на мрежата и оборудване за поддръжка.

До края на септември компанията ще е предоставила около 15 милиона долара финансиране на 54 „партньори по мисията“ от армията, флота, военновъздушните сили и бреговата охрана.

Да припомним, че в края на миналата година SpaceX обяви разширение на Starlink, наречено Starshield. По същество Starshield е още по-сигурна и технологично напреднала версия на Starlink за военни нужди.

SpaceX отбелязва, че Starshield използва „допълнителни, високо сигурни криптографски възможности за хостване на чувствителни полезни товари и сигурна обработка на данни“, базирани на криптирането на данни, което използва в своята система Starlink. Освен това Starshield поддържа мрежова интеграция на съществуващите правителствени сателити, използвайки междусателитни лазерни комуникационни системи.









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Манолова: Хората са ужасени от експлозия на цените при въвеждането на еврото. Правим комисия „Антиспекула“ в НС „Измамника Борисов предизвика тези избори, за да...

ПОЛИТИКА

В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разгорещи поддръжниците си на годишната среща на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в Тексас,...

ВОЙНА

През нощта на 18 срещу 19 май американците атакуваха едновременно няколко руски региона, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. В небето над Крим...

БЪЛГАРИЯ

Валентин Иванов – Кардамски: Безумната “зелена” политика се оказа “зелен” рекет! „Зелената“ политика е абсолютно безумна и се оказа „зелен“ рекет. Това заяви Валентин...

СЛУШАЙТЕ РАДИО