Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВОЙНА

Иран напъди САЩ от Ирак





Съединените щати и Ирак скоро ще започнат преговори за изтеглянето на американските войски от страната от Близкия изток, съобщи CNN, позовавайки се на източници, запознати с темата, предава ТАСС.

Според доклада „САЩ и Ирак са близо до споразумение за започване на диалога във Висшата военна комисия, което беше обявено още през август“. Диалогът е насочен към определяне на конкретни стъпки за бъдещото изтегляне.

В доклада се посочва, че Вашингтон иска графикът на войските да отразява текущата ситуация в Ирак и стабилността на неговото правителство и правоприлагащите органи.

На свой ред иракското ръководство смята, че сроковете на изтеглянето не трябва да се влияят от никакви обстоятелства.

Иракският премиер Мохамад Шиа ал-Судани заяви на 5 януари, че международната коалиция е изчерпала оправданията за присъствието си на иракска земя и Багдад е готов да предприеме конкретни мерки за прекратяване на чуждестранното военно присъствие в страната.

Иракското правителство е в процес на определяне на дата за започване на преговори в рамките на двустранна комисия, създадена за справяне с въпроса за изтеглянето на чуждестранни войски, подчерта той.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

На свой ред Пентагонът заяви на 8 януари, че не планира да изтегли войските си от Ирак на този етап. В момента около 2500 американски военнослужещи са разположени в различни бази в Ирак.

Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Пат Райдър заяви, че не е запознат с никакви искания по въпроса, подадени от правителството на Ирак. Той добави, че американските сили остават в страната по искане на законното правителство на Ирак, предава ТАСС.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Планът е Пеевски да стане премиер и да пенсионират Борисов като президент. Това разкри доскорошният им партньор Асен Василев – Кокорчо. Така на върха...

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

СЛУШАЙТЕ РАДИО