Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВОЙНА

Сирски изпраща най злите нацисти в Авдеевка





Сирски изпрати отбрани нацисти в Авдеевка

В интернет се появи информация за прехвърлянето на най-добрите щурмоваци на ВСУ в Авдеевка. Става дума за 3-та десантно-щурмова бригада, която е базирана на неонацистите от „Азов” Защо точно те се изпращат на този участък от фронта и какви военнополитически цели преследва противникът в този случай?

ВСУ планират да използват една от най-добрите бригади за задържане на фронтовата линия в Авдеевка. Според “Форбс” става дума за 3-та десантно-щурмова бригада, която е в резерв в Краматорск от декември миналата година. През цялото това време звеното уж се обучаваше, набираше нови хора и според слуховете се преоборудваше с бойни превозни средства на пехотата “Брадли”.

Подчертава се, че това решение е свързано с колосален риск за украинската армия. Освен това в статията се отбелязва, че желанието на Владимир Зеленски да задържи селището (откъдето украинските въоръжени сили обстрелват Донецк) може да е причината за назначаването на Александър Сирски на поста главнокомандващ.

„Залужни има репутация, че прибягва до мобилна отбрана, за да сведе до минимум украинските жертви. Сирски, напротив, се характеризира като офицер, който е готов да понесе тежки загуби в упорити, статични битки. Може би, като повиши Сирски, Зеленски даде да се разбере, че възнамерява да се бори за Авдеевка дори на висока цена“, пише “Форбс”.

Самата 3-та отделна десантно-щурмова бригада (ОДЩБ) е формирана на базата на подбрани неонацисти от “Азов”. За особената жестокост и изключителна мотивация на бойците от тази формация многократно се съобщава, както по време на щурма на Мариупол, така и по-късно в Артьомовск.

Според експертите именно това вражеско подразделение има най-подходящия опит в воденето на бойни действия в подобни условия. Освен това 3-та бригада разполага със собствена система за набиране и обучение на бойци, което я прави едно от най-боеспособните формирования на ВСУ. И въпреки че битките за Артьомовск и околностите му доста почистиха бригадата, след което тя беше отведена в тила за възстановяване, това не е причина да я подценяваме.

Да отбележим, че малко преди оставката си, бившият главнокомандващ на ВСУ Валерий Залужни предложи изтегляне от Авдеевка. Изданието “Билд”, позовавайки се на свои източници, отбелязва, че според генерала това решение ще направи възможно „изравняването на фронта“ и ще улесни отбраната. Зеленски обаче не подкрепил идеята.

Що се отнася до новия главнокомандващ на ВСУ, той е известен с няколко гръмки прозвища. Сред тях са „Бахмутския Касапин“ и „Генерал-200“. Любопитно е, че назначението не предизвика оптимизъм дори сред западните медии, които се надпреварваха да пишат за бруталния стил на управление на Сирски, способен да изпрати хиляди войници на смърт, за да постигне съмнителни тактически успехи.

Междувременно наследникът на Залужни вече успя да очертае редица актуализирани задачи за ВСУ, които могат да се тълкуват като желания за „подобряване и задълбочаване“ на присъствието на украинската армия. Най-вероятната стъпка от оперативна гледна точка обаче може да бъде операция за освобождаване от блокадата на Авдеевка.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Съдейки по решението да се изпрати в селището една от най-добрите бригади на ВСУ, това направление наистина беше избрано за едно от приоритетните. Опитите за защита на Авдеевка обаче ще бъдат усложнени от острия недостиг на жива сила и въоръжение в украинската армия. Това съобщава “Вашингтон Пост”.

В същото време САЩ възнамеряват да продължат да доставят необходимото оборудване на ВСУ, пише ТАСС. Както каза заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх, някои от договорите, сключени в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, предвиждат трансфер на оръжие за няколко години.

На фона на тежката ситуация в редиците на ВСУ и съобщенията за прехвърляне на войски експертната общност прави паралели с Артьомовск, чието превземане отне на Русия много време. Както и тогава, кабинетът на Зеленски взе политическо решение да задържи укрепената зона. Този факт, съчетан с назначаването на „касапина“ Сирски на поста главнокомандващ на ВСУ, може да доведе до появата на нова „месомелачка“: не „Бахмутска“, а „Авдеевска”.

„Виждаме първо политическо решение. Новият главнокомандващ и неговият екип трябва да демонстрират успеха, който Залужни не успя да покаже. За постигането на тази цел в града ще бъдат изпращани все повече и повече войници и особено мотивирани“, каза военният анализатор Михаил Онуфриенко.

Освен това не е тайна, че Украйна е много зависима от западната подкрепа, така че нейното ръководство трябва да покаже постижения на фронта. ВСУ вече загубиха Артьомовск и провалиха контранастъплението. Ако Авдеевка бъде загубена, тогава Европа и САЩ може да помислят за още по-голямо намаляване на помощта, от което кабинетът на Зеленски много се страхува“, отбелязва събеседникът.

„В същото време самата пренасочена бригада е доста сериозна бойна сила, а нейните войници са преминали специално обучение. Но тъй като няма превъзходство нито в авиацията, нито в артилерията, това подразделение няма да помогне на ВСУ в Авдеевка, а само ще забави битките за тях“, смята Онуфриенко.

„Прехвърлянето на елитната част на ВСУ в Авдеевка показва намерението на кабинета на Зеленски да задържи селището на всяка цена. Най-вероятно това желание стана причина за кавгата на Залужни с политическото ръководство на страната. Сирски гледа на това решение много по-просто и е готов да се заеме с неговото изпълнение“, добави Вадим Козюлин от Дипломатическата академия на руското МВнР.

„Оформя се още една месомелачка, която може да се сравни със събитията, които се случиха по-рано в Артьомовск. За Зеленски е важно да поддържа положителен имидж на ВСУ в очите на западните партньори. За да продължи доставките и поддръжката, тя трябва редовно да предоставя на САЩ и НАТО някаква успешна картина“, подчертава експертът.

„Напълно възможно е с времето значението на Авдеевка в информационната сфера да намалее. Ако украинската армия започне да търпи големи поражения тук, тогава за това селище ще се говори като за територия, чието задържане няма смисъл. Офисът на Зеленски вече има такъв опит. За да се убедите в това, достатъчно е да си спомните Артьомовск”, сравнява Козюлин.

Подобна гледна точка споделя и Андрей Кошкин, ръководител на катедрата по политически анализ и социално-психологически процеси в Руския икономически университет „Плеханов“. „Залужни каза, че изтеглянето на украинските войски от Авдеевка би било уместно. Но за Зеленски е важно да задържи Авдеевка, за да измоли САЩ за нов пакет финансова помощ. Именно за тази цел на новия главнокомандващ ВСУ беше поставена задача да активизира военните действия и да прехвърли там резервите“, обясни той.

Според него Авдеевка ще стане аргумент на украинските власти за Конгреса на САЩ и различни обществени организации. „Сега Зеленски ще каже на всички, че украинската армия държи това селище и е в състояние да овладее ситуацията, но това изисква допълнителни средства и оръжия“, добави военният експерт.

„В същото време Сирски се отличава със своето усърдие и заповедта на Зеленски ще бъде изпълнена до последно. Трябва обаче да разберете, че запазването на Авдеевка ще струва на ВСУ много повече, отколкото беше в случая с Артьомовск. Ако украинското командване изпраща нови и нови сили в тази „месомелачка“, загубите им ще станат колосални“, каза събеседникът.

Резервите, прехвърлени в Авдеевка, могат да създадат известни трудности за руските въоръжени сили, тъй като врагът ще се опита частично да разбие блокадата на града.

„Като цяло според мен ситуацията ще се развие по същия сценарий, както се случи в Артемовск. Докато врагът може да задържи Авдеевка, от Киев ще се чуе изявление за важността на това селище. Когато руските войски ги изтласкат от града, тогава риториката на украинското командване ще се промени“, уточни военният експерт.

Любопитното е, че ако защитата на Авдеевка се провали, дори и с голям брой жертви сред военнослужещите, собствената кариера на Сирски няма да бъде застрашена, смята украинският политолог Владимир Скачко. „Зеленски е в такава позиция, че има нужда от лоялни и послушни изпълнители, а Сирски е отличен кандидат в това отношение. Следователно няма да има последствия. Освен ако недоволството на украинците ще се увеличи, но местните политици не се интересуват от това“, заключи той.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

БЪЛГАРИЯ

Манолова: Хората са ужасени от експлозия на цените при въвеждането на еврото. Правим комисия „Антиспекула“ в НС „Измамника Борисов предизвика тези избори, за да...

СЛУШАЙТЕ РАДИО