Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АГРО

Руските фермери са готови да изхранват целия азиатски свят





Доскоро успехите на Русия в областта на износа са били винаги свързани с петрол и газ, както и с военно оборудване. Въпреки това, селското стопанство доказа, че може да донесе и добър доход за страната. Доказателство за товае е, че още през 2015 г. износът на агропромишлени продукти в пари надвишава износа на военни продукти. Какви са бъдещите перспективи на индустрията?

Износът на селскостопански продукти продължава да расте. Миналата година той възлизаше на 20,7 млрд. долара и се очаква да нарасне до 25-26 млрд., което е с  20% повече.

Европа е най-потърпевша от разширяващата се търговия с пшеница, която води Русия

Благоприятната експортна ситуация на пазара на зърнени и маслодайни култури помага да се постигне този успех. Освен това традиционно се увеличава износът на риба и рибни продукти. Според Rusprodsoyuz тези стоки представляват повече от 75% от общия обем на износа: около 40% за зърно, 18% за слънчогледово олио, а останалите 17% за риба.

Президента на Русия постави за цел в постановление от май – да се удвои износа на селскостопански продукти до 2024 г. на 45 млрд. долара и страната уверено се движи към постигането й. Дори тази година, въпреки естествения спад в добивите, се очаква Русия да продаде 40 милиона тона зърно в чужбина, включително 35 милиона тона пшеница.

А потенциалът за растеж все още съществува. Според новия национален проект „Износ на агропромишлени продукти“, постъпленията от продажбата на зърно в чужбина до 2024 г. трябва да нарастват до 11,4 млрд. долара в сравнение с 7,5 млрд. долара през 2017 г. За шест години Русия ще продаде почти 55 милиона тона зърно в чужбина. Основно то ще бъде закупено от страни в Африка, Югоизточна Азия, Персийския залив и Китай. Износът на риба и морски дарове се очаква да се удвои до $ 8.5 млрд. долара.

Очаква се много по-значителни темпове в растежа на износа от месната, млекопреработвателната и нефтената промишленост. На тях Министерството на земеделието разчита за завладяването на нови външни пазари. Износът на месо и млечни продукти до 2024 г. трябва да се увеличи  до 2,8 млрд. долара срещу 633 млн. през 2017 г.

Износът на маслодайни продукти трябва да се увеличи почти три пъти – до 8,5 милиарда долара. На първо място това трябва да се случи със  слънчогледовото масло.  Увеличаването на засетите площи е предпоставка за това.

През последните десет години от 2007 г. до 2017 г.  износът на всички видове месо се е увеличил 10 пъти. Според резултатите от миналата година една трета от износа е закупен от Украйна, една четвърт от страните от ЕС, 22% са отпътували за Виетнам и 16% към Хонг Конг.









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО