Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times
Американският президент обвини Министерството на правосъдието и Федералното бюро

СВЯТ

Тръмп призова да се признаят Голанските възвишения за част от Израел





Американският президент Доналд Тръмп обяви признаването на израелския суверенитет над района на Голанските възвишения, които Сирия счита за своя територия.

„След 52 години настъпи моментът Съединените щати да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения, което е от решаващо значение за сигурността на Израел и регионалната стабилност”, пише Тръмп в своя профил в „Туитър”.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху на преговорите на 20 март с държавния секретар Майк Помпео се опита да си гарантира, че Съединените щати ще признаят израелския суверенитет над по-голямата част от Голанските възвишения.

Според тези данни индиректните знаци показват, че Съединените щати могат да удовлетворят искането на Израел.

Голанските възвишения са спорна територия в Близкия изток, чиято по-голяма част се контролират от Израел, а източната – от Сирия. И двете страни смятат, че Голанските възвишения са техни.

От 1944 до 1967 г. Голанските възвишения са били част от сирийската провинция, след като част от територията е била завладяна от Израел и обявена от него за негова територия.

На линията на разделяне обменът на удари продължава от време на време. Така в началото на 2019 г. израелските военновъздушни сили навлязоха в сирийска територия. Според Израел новият удар е бил нанесен в отговор на ракета, изстреляна от Голанските възвишения от територията на Сирия.









Може да харесате

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

ПОЛИТИКА

В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разгорещи поддръжниците си на годишната среща на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в Тексас,...

ВОЙНА

През нощта на 18 срещу 19 май американците атакуваха едновременно няколко руски региона, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. В небето над Крим...

СЛУШАЙТЕ РАДИО