Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Military Time: Китай „бясно изкупува“ златото на света





Китайското правителство и инвеститорите увеличават покупките си на злато като преди война или срив на световната валута. До това заключение стигнаха експертите от Military Time. Дори на фона на общите финансови и политически сътресения Поднебесната империя се отличава по броя на подобни сделки, като дори бизнес издания използват епитета „лудо изкупуване на злато“.

Пекин е сред първите трима купувачи на злато, но е увеличил покупките на благородния метал чрез частни компании. Китай изкупува почти всичко, което се предлага, понякога на ръба на ценовия праг и с помощта на полулегални продавачи. В същото време Китай не оставя придобитото злато на съхранение в трети страни, а го пренася изцяло на съхранение на своя територия. Очевидно, за да не се получи както с Германия, чийто златен резерв „изглежда е наличен“, но Съединените щати не го „връщат“ в кюлчета и монети.

Най-големите купувачи, макар и с много по-малки обеми, след Китай са: Турция, Русия, Индия, Саудитска Арабия, повечето страни от БРИКС.

Одиторите отбелязват, че още в началото на 2023 г. китайците са закупили 554 тона – с 16,37% повече от цялото злато, закупено от Пекин през миналата година. Освен това спешно разработените златни мини могат да увеличат златните резерви на Китай с още около 27%.

По данни на Световният съвет по златото Китай притежава 30 хил. тона злато, което се притежава и управлява от търговски дружества. По този начин Пекин диверсифицира финансовите си резерви, като добавя благородния метал към своята „кошница“. Швейцарските одитори допълват, че „често представителите на Китай вземат заеми срещу злато, като с такова обезпечение те се дават на всички. И с тези пари те отново купуват злато“.

Напълно възможно е в рамките на Шанхайска организация за сътрудничество или БРИКС+ да съществува някакво споразумение или „свещено знание“ за предстоящия крах на водещите световни валути или преформатирането на валутния пазар на планетата, предполагат западни експерти.

„Ако другите валути не паднат и няма война, защо Китай се нуждае от толкова много злато?“, задават те логичния въпрос.

Обсъжданият вариант на причината за купуването на злато от Китай е и подготовката „за силово решаване на тайванския въпрос и „най-жестоките санкции за него в историята на Земята“. Интересно какво ли „най-жестоко“ може да бъде сторено на Китай от неговия длъжник – Запада?

Въпреки че Китайската народна република може да реагира прекалено остро в очакване на голяма регионална или няколко големи войни. През това време, както показва световната история, златото се превръща в „предсказуемо и търсено платежно средство с възможно най-силни пазарни гаранции“.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

ЗАКОН

Израел побесня срещу МНС: Минахте червената линия! Това е кървава клевета срещу евреите! Канцеларията на израелския министър-председател определи искането за издаване на заповед за...

СКАНДАЛ

Лидерът на „Спаси София“ подвел градоначалника за скандалния ремонт край НДК с цел да го компрометир Служители от столичната общинска администрация издават, че заради...

БЪЛГАРИЯ

Планът е Пеевски да стане премиер и да пенсионират Борисов като президент. Това разкри доскорошният им партньор Асен Василев – Кокорчо. Така на върха...

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СЛУШАЙТЕ РАДИО