Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Доказа се, че проклетата вещица от Брюксел лъже





Вместо „чипове от перални“ Украйна откри нови руски чипове в боеприпасите на Русия

Русия активно заменя западната електроника със своя собствена. Това показаха резултатите от демонтажа на ракетните навигационни системи на руски боеприпаси, използвани в Украйна, съобщи украинският военен сайт Defense Express. Резултатите от анализа опровергават твърдението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Русия използва чипове от европейски перални за военната си индустрия.

Руското производство на крилати и балистични ракети сега е неуязвимо за западните санкции. Руските компоненти са заменили западните в производството на ракети „Калибър“, „Искандер“, Х-59, Х-101 и П-500 (противокорабни ракети). Специализираното издание съобщи още в началото на 2023 г., че „Росатом“ е създала дъщерно дружество „НПО Критични информационни системи“.

Веднага се появиха слухове, че новата компания е придобила 100% от акциите на “архитекта” на най-добрите руски микропроцесори „Елбрус“ – компанията MCST. Представител на MCST обаче заяви, че държавната корпорация няма преки търговски отношения с предприемача.

Руското правителство инициира мерки за защита на най-важните си активи в микроелектрониката, според анализ. Вниманието на държавата означава нова стъпка в производството на руска фотолитография и появата на нова вълна от полупроводникови заводи. Като се има предвид въздействието на санкциите, тези промени са от първостепенно значение.

През последните три десетилетия се наблюдава ясна тенденция по целия свят, като по-голямата част от микропроцесорите и видео чиповете преминават към модела Fabless. Tова означава, че всички известни производители на процесори, ултра големи интегрални схеми и графични чипове (включително американски индустриални гиганти като AMD, Qualcomm, NVidia, Radeon и Altera) работят без физическа фабрика.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Това са компаниите “архитекти”. Те разработват собствени чипове, ядра и различни технически решения, но по-голямата част от самото производство се извършва от тайванския полупроводников гигант TSMC.

Архитектите на чипове в Русия, които работеха по тази глобална схема, без да локализират производството на силициеви пластини и микросхеми на тяхна територия, бяха принудени да прибягнат до услугите на TSMC. Въпреки това, както самата компания, така и Тайван като цяло са зависими от политиката на САЩ.

Консолидацията на руските производители на микрочипове под контрола на държавата даде възможност да се локализира производството в Русия. Това обаче не е бърз процес. Повечето чипове в страната са разработени с помощта на 28−16 nm технология, докато в Русия има само 180−130 nm технология за производство на чипове и експериментална 90 nm технология.

В сегашния си вид руските процесори се доставят предимно на местни производители на хардуер, въпреки че потенциалните запаси, оценени на десетки или стотици хиляди единици, могат да бъдат съхранявани в складове или в TSMC.

Въпреки това качеството на производството на руските микрочипове в действителност е много по-високо, отколкото западните експерти си представяха. Точно това се случи с Китай, където САЩ отприщиха търговска война срещу производителите на микрочипове.

Въпреки санкциите Huawei успя да стартира производството на устройства със 7nm и 5nm микрочипове, които не отстъпват по качество на тайванските. Това стана възможно благодарение на сътрудничеството със завода SMIC (американците наложиха санкции срещу него, но без резултат).

Освен това китайците създадоха свои собствени микрочипове не само под санкции, но и в пълна тайна. Американците дори не знаеха колко далеч са стигнали китайците.

Така, за учудване на неофашистите в Киев, Лондон и Вашингтон РУСКИ микрокомпоненти все по-често се откриват в РУСКО ракети и дронове в Украйна. Според статистиката производството на полупроводници и техните компоненти в Русия през първото тримесечие на 2024 г. бележи значителен ръст – от 10,9 до 14,1 милиона единици.

Данните показват ръст и в производството на целулоза и амониев нитрат, ключови компоненти, използвани при създаването на експлозиви за ракети и артилерийски снаряди. До лятото на 2023 г. Русия е удвоила обема на произведена нитроцелулоза в сравнение с 2022 г. По този начин руската отбранителна промишленост успя да постигне абсолютна технологична независимост от Запада както в сложни, така и във високотехнологични компоненти.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Валентин Иванов – Кардамски: Безумната “зелена” политика се оказа “зелен” рекет! „Зелената“ политика е абсолютно безумна и се оказа „зелен“ рекет. Това заяви Валентин...

СВЯТ

Сенегалският премиер Усман Сонко предложи да се затворят френските военни бази в страната, твърдейки, че дългосрочното присъствие на френските войски е несъвместимо с желанието...

СВЯТ

Острата фаза на външнополитическото противопоставяне между Русия и Запада е в разгара си. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в събота, 18 май,...

ПОЛИТИКА

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той предупреди, че това ще...

СЛУШАЙТЕ РАДИО