Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ЗАКОН

РАЗПАД: „Правосъдие за всеки“ заряза ПП-ДБ





От „Инициатива Правосъдие за всеки“ – гражданското сдружение, което беше основен партньор на ПП-ДБ в областта на правосъдната реформа, обявиха днес, че прекратяват споразумението си с провалената промяна на Кирчо, Кокорчо и Христо Иванов.

Причината е в проекта за промени в Конституцията, който ПП-ДБ внесе в парламента, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС. Според представителите на сдружението в проекта липсват важните идеи, за които са се разбрали с десните.

А именно заради обещанието на ПП-ДБ да спазва определени ангажименти в конституционната реформа, гражданската инициатива предостави публично подкрепата си на дясното обединение на последните предсрочни избори. От „Правосъдие за всеки“ посочиха, че вече няма да работят с нито една политическа сила, и заявиха готовност за протести, ако се стигне до имитация на реформа.

Притесненията на сдружението засягат преди всичко текстовете в проекта, свързани с „тримата големи“ – двамата шефове на върховните съдилища и главният прокурор. Те посочиха, че според разбирателството им с десните мандатите на тройката е трябвало да бъдат намалени от 7 на 5 години.

Така е записано в проекта – но с добавката, че тримата имат право на още един мандат. На практика така излиза, че е възможно един човек да изкара на такъв пост два мандата или общо 10 години, което е повече, отколкото Конституцията позволява дори сега.

Това, което тревожи активистите повече от въпроса за мандатите, са правомощията на шефа на държавното обвинение. Според проекта, след като Висшият съдебен съвет бъде разделен на съдийски и прокурорски, шефът на държавното обвинение ще ръководи последния.

А договорката с десницата е била начело на прокурорския съвет да бъде министърът на правосъдието. От „Правосъдие за всеки“ посочиха, че според анализа им главният прокурор и занапред ще упражнява методическо ръководство върху прокуратурите в страната.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Планът е Пеевски да стане премиер и да пенсионират Борисов като президент. Това разкри доскорошният им партньор Асен Василев – Кокорчо. Така на върха...

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

СЛУШАЙТЕ РАДИО