Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ЗАКОН

Слугата Сарафов очаквано изпра Борисов за кюлчетата и пачките





Не е ясно кой е снимал … май марсианци са душили във задника на Тиквата … Борисов се пошегувал за Мата Хари, а снимките са подправени, приема държавното обвинение

Няма данни за престъпление по делото със снимките на Борисов, заснети в кв. „Бояна“, съобщиха от прокуратурата (като излъгаха, че там нямало охрана 24 часа). На част от тях се виждаха кюлчета и пачки евро, а на други как бившият премиер спи. От държавното обвинение обявиха, че снимките са манипулирани и публикува следното изявление защо прекратяват делото за втори път:

Поради високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващия прокурор по реда на чл. 198 от НПК, Софийска градска прокуратура предоставя информация за досъдебно производство, образувано на 29.07.2020 г. във връзка с разпространен снимков материал, за който се твърди, че е заснет в имот, обитаван от тогавашния министър-председател на Република България.

С постановление на СГП от 07.01.2022 г. към това производство са обединени материали по досъдебно производство, образувано във връзка с публикувани на 09.11.2021 г. нови снимки, за които се твърди, че са от жилището на Бойко Борисов. С постановление на СГП от 10.05.2023 г. наказателното производство е било прекратено на основание чл.243, ал.1, т.1, вр.чл.24, ал.1, т.1 от НПК. На 29.05.2023 г. постановлението е отменено от Апелативна прокуратура-София, като са дадени указания за извършването на допълнителни действия по разследването. Указанията са изпълнени в цялост и коректно.

В рамките на досъдебното производство са назначени и изготвени седем броя компютърно-технически експертизи на 17 файла – 16 бр. снимки и един видеоматериал, както и една допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицето-идентификационна експертиза.

Изготвените експертизи сочат, че приобщените по делото файлове със снимки и видеозапис представляват резултат от използвано техническо средство, но въпреки че са изчерпани способите на доказване, предвидени в НПК, не е възможно да се установи категорично дали отразяват обективната действителност, тъй като същите не са оригиналните файлове, а техническото средство, с което са направени, не е установено.

По делото са събрани доказателства за това, че снимките са подправени. Експертизите установяват подправка в метаданните им и констатират несъответствия в изображенията, които обосновават предположение за манипулиране и поставят под съмнение истинността на направените копия на снимковия материал. (Пример – файл MG_7777.JPG – съдържа дата на заснемане 25.09.2017 г., а метаданните са били променени с дата 22.07.2024 г., която все ще не е била настъпила към момента на публикуването на снимката – 17.06.2020 г.)

Допълнителната разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза, назначена след указанието на АП-София, е изследвала и видеофайла. От изследването се потвърждават констатациите на предходната експертиза. От файла са премахнати част от характеристиките и лична информация, в това число са заличени датата на създаване и модела на използваното устройство. Установява се единствено, че е използван мобилен телефон, марка „Apple“. Резолюцията на видео файла е една от най-ниските възможни, при което не се отразяват частни индивидуални белези на обекти, заснети на средна и далечна дистанция. Ниското качество на изследваните кадри, заснети при лоши светлинни условия, при движение на камерата, с ниска резолюция и приложена компресия не позволяват идентифициране на заснетото отражение на лицето, което прави записа.

От СГП са изготвени и изпратени пет Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) до следните държави-членки на ЕС – Германия, Франция, Австрия, Испания, Белгия във връзка с изследвания снимков и видеоматериал, на които са изобразени банкноти в евро, както и жълти предмети, наподобяващи златни кюлчета. В рамките на разследването от СГП са събрани множество сведения от различни държавни институции – министерства, Българска народна банка, Агенция „Митници“.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Планът е Пеевски да стане премиер и да пенсионират Борисов като президент. Това разкри доскорошният им партньор Асен Василев – Кокорчо. Така на върха...

СКАНДАЛ

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент с него преди няколко...

СВЯТ

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в...

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

СЛУШАЙТЕ РАДИО