Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ЗДРАВЕ

Oгромен дефицит на лекари в България





Българите го закъсахме здраво, оказахме се без медицински работници

Има огромен дефицит на лични лекари, а на все повече пациенти им е трудно да си намерят джипи

България закъса за лични лекари, а все повече пациенти се оплакват, че не могат да си намерят джипи.

Такива сигнали се подават и към здравната каса. Оттам обясняват, че съгласно Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, както и в действащия Национален рамков договор за медицинските дейности, не е предвидена правна възможност общопрактикуващият лекар да откаже да включи в пациентската си листа здравноосигурен пациент, който го е избрал. Това поставя джипитата в патова ситуация.

Причини

Причината е, че според разпоредбите, ако запишат повече от 2500 души в листата си, личните лекари трябва да наемат втори медик на половин щат, а при над 3500 пациенти се налага да работят с колега на пълен щат.

Дефицитът на кадри обаче не дава възможност за това. За първи път през изминалата година броят на общопрактикуващите медици пада под 4 хиляди. През 2001 г. те са били 5143, през 2011 г. броят им е бил 4677, а през 2021 г. те вече са 3945, показват данните на Националния статистически институт.

„Да, някои лични лекари отказват да поемат нови пациенти, защото нямат възможност за това. В НРД се казва, че ние трябва да записваме неограничено, но в конституцията се казва, че не може да бъде налаган принудителен труд.

Проблемът не е в записването, а в това, че всички тези пациенти трябва да бъдат преглеждани, лекувани и обслужвани“, обясни пред „Телеграф“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

Той обясни, че има по-млади негови колеги, които записват по 3-4 хиляди пациенти в листата си, но други трудно биха се справили с повече от 2 хил. „В момента колеги с големи практики масово се отказват и закриват. Други прекъсват договорите си с касата. Всичко това е показателно за условията, в които работим“, каза още медикът.

Дял

Според д-р Миндов причините за дефицита на кадри са комплексни. „Проблемът е сложен и е от години. За липсата на интерес към нашата специалност има много фактори, включително затруднената специализация“, посочи той и допълни, че според данните на Европейската комисия България има достатъчно лекари, но те не са разпределени равномерно.

Всъщност дори при драстичното намаляване в броя на джипитата те остават с най-голям дял от лекарите по специалности и представляват 13,3% от всички лекари в страната. За сравнение на второ място са кардиолозите с 6,2%. Тук обаче ключова е статистиката по области. В Разград например има само 47 джипита. Толкова са и в Търговище, а в Силистра броят им е 50. В София пък общопрактикуващите лекари са 745.

Тревожно

При останалите специалности ситуацията е още по-тревожна, защото в някои градове са изправени пред хроничен недостиг. Видин например е на път да остане без хирурзи. Там операции правят само 8 специалисти.

Общият им брой в страната е 1538, като най-много има в София – 318. Педиатрите пък за цяла България са 1408, но в столицата броят им е 252, а в Перник е едва 11.

При ортопедо-травматолозите ситуацията е сходна, като най-голям кът са в Силистра, където има само шестима. Общо пък най-дефицитните специалности са урология, пневмология и фтизиатрия, психиатрия, инфекциозни болести и УНГ.

ВАЖНО!!! Фейсбук ни ограничава заради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще достигат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Подходяща музика за любителите на йога.









Може да харесате

СКАНДАЛ

Пенсионираният подполковник от американската армия Даниел Дейвис критикува изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен за Украйна и Русия в своя канал в YouTube Daniel...

БЪЛГАРИЯ

Манолова: Хората са ужасени от експлозия на цените при въвеждането на еврото. Правим комисия „Антиспекула“ в НС „Измамника Борисов предизвика тези избори, за да...

ПОЛИТИКА

В събота бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разгорещи поддръжниците си на годишната среща на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в Тексас,...

БЪЛГАРИЯ

Валентин Иванов – Кардамски: Безумната “зелена” политика се оказа “зелен” рекет! „Зелената“ политика е абсолютно безумна и се оказа „зелен“ рекет. Това заяви Валентин...

СЛУШАЙТЕ РАДИО