Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АКТУАЛНО

От некадърност или по заповед вътрешният министър закриля корумпирани ченгета





От некадърност или по заповед вътрешният министър закриля корумпирани ченгета

Покрай скандалите и врявата с „Апартаментгейт“ вътрешният министър Младен Маринов се опитва да прикрие огромна корупционна и мафиотска схема. Само заради това той трябва да подаде оставка и бъде разследван.

Корупционно-полицейската история се вихри вече няколко седмици. Става дума за разкрития, които извадиха на светло плевенски полицейски шефове и техни подчинени, които от години рекетират местни кадри от ъндърграунда. Вместо да ги преследват разобличават и осигуряват доказателства за прокуратурата, те ги натискат да си плащат “такса спокойствие“. На който не си внася редовно месечните такси, му се подхвърлят наркотици и след това бива притискан. Подхвърлят ги полицаи, участници в схемата.

Таксите стигали до 20 000 лева месечно за началник. Свидетели подробно са описали тези обвързаности на ръководни МВР-служители. Посочили са имена, начини на рекет, описали са как става подхвърлянето и от кого е разпоредено. Пред съдия. Под клетва.

Във Фрог нюз бяха публикувани около десетина материала с доказателства, факти и свидетелски показания. Няколко пъти бяха посочени и ръководителите, от които тръгва тази мафиотска схема. В опит да се замаже скандалът от МВР с половин уста обявиха, едно от ченгетата щяло да бъде наказано. За 6 месеца. В същото време всички сили се насочват към разкриване източниците на медията ни, които са издали корумпираните си колеги. Стига се до „загрижени предупреждения“ и намеци, че не е безопасно да се рови в случая. Свидетели са заплашвани.

Вътрешният министър обаче е глух и сляп. Той очевидно не разбира, че защитата на корумпирани ченгета, а не на закона и обществения интерес е също престъпление. Да не говорим, че действията му могат да взривят всички опити на правителството да оцелее след това, което му причиниха Цветан Цветанов, Цецка Цачева и други видни гербаджии. Вероятно Маринов е под огромно напрежение след привикванията в ОАЕ и САЩ, където му е било ясон заявено колко много работа не е свършил, но това още по-малко го оправдава да се държи като част от „мръсните“ схеми. А да изглеждат нещата по този начин причините биха могли да са:

– Местните началници са му близки и той опъва „чадър“ над тях.

– Получава дял от получените от рекет пари и затова си трае.

– Наркоразпространението в Плевенския регион е под контрола на негов стар авер и той му е дал дума да го пази.

– Заема страна в някоя от недовършените войни между висаджии и сикаджии.

– Умишлено държи корумпирани ченгета, за да саботира работата на правителството и премиера Борисов, който заявява, че няма да търпи никакви закононарушения и дори съмнения за такива. В случая става дума за драстична наглост: висши полицаи рекетират хора от ъндърграунда…

– Маринов не е способен да се справи с проблемите в МВР.

– Маринов не може да води битка с престъпността, особено когато се вихри в собствените му редици.

– Маринов е зависим от фактори, които са свързани с престъпния свят.

Само тези предположения и отказа на Младен Маринов, свърван отдавна с висаджията Мето Илиенски, да приложи закона стигат, да му бъде поискана оставката веднага. Той сам няма да я подаде, защото е точно такъв, какъвто немалко хора си мислят.

Защото за това как Видин щял да гори цяла седмица, се даваха пресконференции, а прокурори и шефове на МВР позираха като „звезди“ от турски сериал, но когато се разкрие корупция сред ченгета – се спуска пълно затъмнение. И акцията в Благоевград, срещу служителка, която била изнасяла информация на свой познат, бе експонирана по холивудски, а самият Маринов даде пресконференция. Сиреч, вижте ни колко много работим. Само че от споменатите акции освен моментния ПР нищо друго не е произтекло. В същото време се прави всичко възможно да се прикрие огромна незаконна схема, създадена от полицаи за придобиване на незаконни доходи.

Виси и друг въпрос: некадърност ли е причината Маринов да се държи по този начин или някой му внушава да го прави? НяКой?

Дарин Василев









Може да харесате

ФОКУС

Продуцентът Харви Вайнщайн, с чийто арест последваха поредица от разкрития за серийни изнасилвачи в американския елит, беше спешно хоспитализиран, след като съдът отмени присъдата...

ФОКУС

Плачи, Клоун човекоядец, дадоха ти пари Клоуна Зеленски се превърна в смъртна присъда за собствената си страна. Камарата на представителите на САЩ гласува да...

ФОКУС

Съединените щати винаги са се гордеели, че са най-големият дарител в света (финансиране на войни). На практика обаче чуждестранната “помощ” (финансиране на войни) на...

ФОКУС

Запорожката АЕЦ се бомбардира от извънпланетяни от небето Запорожка АЕЦ: „ядреният турист“ Рафаел Гроси остава верен на себе си Руската страна призовава ръководството на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО