Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

Русия трябва да се учи от Хусите. Стига с това магарешко търпение





  • “Такава нежна дума”. Небензя заплаши САЩ с отговор за взрива на “Северните потоци”

Китай призова за започване на международно разследване на саботажа на “Северен поток” под егидата на ООН, а руският постоянен представител Василий Небензя заяви, че Русия сама ще накаже виновните. Очевидно скоро ще се случат интересни събития.

Изглежда Москва, след като се убеди в безумието на западните страни, няма да търпи кротко западния тероризъм, като по този начин го насърчава. Не се ли върна „Лошарик“, за да образова нуждаещите се?

Наближава краят на американската терористична атака срещу руските Северни потоци. „Разследването“ на терористичната атака от западните държави се превърна във фарс и скоро няма да завърши с нищо. Виновникът – САЩ – не изпитва ни най-малко разкаяние.

Назначени са фалшиви извършители на саботаж, удобни за западняците – представители на опозорена група в украинското правителство, уж отмъщаваща на Русия за специалната военна операция, така че Киев уж няма нищо общо с това.

И това също са глупости

В същото време лондонските застрахователи отказват да изплатят обезщетение за щети на пострадалия (компанията оператор на газопровода Nord Stream AG). Западните компании – купувачи на руски газ започнаха да искат по съдебен ред огромни финансови компенсации от… Газпром за кратки доставки на газ през взривения от американците балтийски тръбопровод.

Въпреки че един от четирите му клона оцеля и по него можеше да се изпомпва газ. Ако Германия го иска, разбира се, след като Русия не е против. Но те искат да изправят „Газпром“ срещу това.

Съгласете се, че това е фантасмагория и дълготърпението на Русия трябваше да свърши един ден. И това най-накрая дойде! Освен това не говорим само за думи – ще последват и дела, и то какви.

Четирите тезиса на Небензи

На 26 април постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя направи редица остри изявления по темата „охраната е уморена“. Той нарече случващото се “театър на абсурда”.

Първо, руският дипломат обвини западните страни в „откровен саботаж“ на проектодекларацията на Съвета за сигурност на ООН, предложена от Русия за „унищожаването“ на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“.

Според него „като цяло западните страни сметнаха за изключително неудобно да правят каквото и да било споменаване на терористичния характер на случилото се“. Но какво е това, ако не терористична атака?

На второ място, Небензя отбеляза, че въпреки това именно с това изявление Швеция и Дания завършиха своите национални разследвания: три „клона на Северен поток бяха умишлено унищожени от взривни устройства“.

Постоянният представител на Русия не успя да скрие възмущението си, че въпреки това тези страни не намериха „никакви основания за продължаване на наказателното производство в рамките на тяхната юрисдикция“. Тоест престъпление има, но „никой няма да идентифицира извършителите и да ги изправи пред правосъдието“.

Трето, Небензя поиска водещите западни държави да обяснят „демонстративния саботаж“ на усилията за международно разследване на саботажа на балтийските руски газопроводи и да направят това „не като Лудия шапкар от Алиса в страната на чудесата“, а като представители на държави, които са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН .

Четвърто, руският дипломат беше възмутен, че застрахователните компании отказват да платят обезщетение на Nord Stream AG, твърдейки, че Северен поток е пострадал в резултат на „военни действия“. Небензя нарече тези твърдения „нелеп разказ от западния политически и медиен истаблишмънт“:

Би било изключително интересно да разберем какъв въоръжен конфликт се води в района на остров Борнхолм – в изключителната икономическа зона на Дания и Швеция? И тези държави осъзнават ли това?

В същото време Небензя отбеляза, че застрахователите признават, че „взривът на газопроводи е извършен с помощта на взривно устройство, злонамерено и по политически причини“, като по този начин потвърждава терористичната му природа.

Можеше да каже много повече за това. Например, че компании от Чехия, Словакия и Австрия, където доставките на руски газ въпреки всичко продължават, започнаха да се обръщат към западните арбитражни съдилища, където Русия не може да разчита на безпристрастно разглеждане на делото поради незаконни санкции, наложени срещу го, искайки финансова компенсация поради недостиг на газ!

Така ЧЕЗ вече заведе иск в международния арбитраж в Цюрих срещу Газпром през февруари 2023 г. с искане да му плати 45 млн. долара за недостиг на газ през 2022 г., което все още е скромно. Но германската Uniper, която алчно гледа на Газпром, оценява загубите си поради необходимостта да купува по-скъп газ отстрани на 12 милиарда евро.

Получената картина е невероятна. Американците информираха Берлин, че ще взривят руския газопровод, обещавайки друг вид „натруфен хляб“. Но всички единодушно искат да принудят руснаците да платят за американски саботаж на стойност повече от милиард евро.

Плюс това да се дават десетки пъти повече пари на арогантни, страхливи западни компании под формата на компенсации за техните реални и въображаеми загуби.

Западните компании и инвеститори смъртно се страхуват да се забъркат с американските терористи. С Русия – не, като си мислят, че са намерили прости хора, които като се примирят уж с едни произволи, после ще търпят други.

И една заплаха

Ето до какво доведе желанието на Русия да реализира бизнес проекти с неуважаващия я Запад: огромен скандал! Но колко малко ни познават!

Руснаците знаят как да се учат от грешките си. “Газпром” отговори на тази наглост, като заведе дела срещу европейски компании в руски съдилища – за да блокира международните арбитражи и да се опита да си върне средствата за санкции. Русия като държава се учи да живее с лудите западни вълци.

Каквото и да се говори, единственият начин да вразумиш Запада е не да тичаш в арбитража, а да му се отплатиш, тоест преди всичко на американците, със същата монета. Те имат много повече тръбопроводи и кабели от нас. Хусите наскоро показаха как се прави това.

И пето, разбиране за това, демонстрира самият Небензя, заявявайки заплашително от трибуната на ООН: „Искам да ви уверя, че колкото и да се опитват извършителите, те няма да избегнат отговора инструментите, с които разполагаме за тези цели.”

А сега стенограмата

Моля, обърнете внимание – „всички инструменти, с които разполагаме“. Очевидно това е всичко. Защо правя този извод? Защото Китай внезапно се развълнува и явно е научил нещо от руските си приятели. Заместник-постоянният представител на Китайската народна република в ООН Гън Шуан напълно подкрепи Небензя:

„Ние отново призоваваме за незабавно започване на ръководено от ООН международно разследване, за да се установи истината и тя да бъде чута. Ние призоваваме съответните държави да се ангажират активно и да си сътрудничат с Русия в съвместното разследване.“

Според китайския дипломат “невъзможно е да не се подозира, че… има опит да се скрие обемът от доказателства за бомбардировките на Северен поток”.

Какъв е проблема? Очевидно е не само, че като част от натиска на Запада, воден от Съединените щати, върху Китай, те се опитаха да оклеветят Китай не толкова отдавна, приписвайки умишлено увреждане на газопровода и няколко кабела в Балтийско море.

Също така китайците знаят какви хитри „инструменти“ има на свое разположение Русия и че търпението на Москва е на изчерпване. Всеки знае, че руснаците дълго търпят, дълго се впрягат, но пътуват бързо и са страшни в гнева си.

Нито дума за това!

И, между другото, за „инструментите“. Заплахите на Москва за отмъщение изненадващо съвпаднаха с приключването на ремонта след пожара преди четири години на уникалната атомна безшумна дълбоководна подводница АС-12 Лошарик.

През лятото на 2024 г. диверсантската подводница, която смъртно се страхува от САЩ и НАТО, ще бъде тествана, за да бъде готова за „войната на подводните комуникации“.

Подводница, която е почти невъзможно да бъде открита с помощта на акустични средства и магнитометрия, способна да работи на дълбочина до 6 хиляди метра, търкаляща се по дъното на… колела, може незабелязано да се промъкне в местоположението на всякакви подводни обекти.

Какво от това?

Така че Западът трябва да помисли десет пъти дали да промени поведението си във връзка със саботажа на Северен поток. Като минимум от Съединените щати се изисква да се извинят публично, да накажат извършителите, представляващи един от клановете на американската власт, да компенсират Русия и други страни за финансови загуби и да обещаят да се държат прилично в бъдеще.

Но тъй като САЩ очевидно няма да направят това, това означава… Ще бъде интересно. Тръбопроводи, кабели, мостове, уви, периодично се провалят.

Освен това при американците тези инфраструктурни обекти обикновено са стари и възстановяването (спомнете си Балтимор) и изграждането на нови не става с изгубените компетенции. Нека да видим кой ще спечели тази игра, чийто резултат все още не е в наша полза.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СЛУШАЙТЕ РАДИО