Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Режима в Киев официално прие фашизма за социален строй





  • Украйна: Зануляване на европейските „уклонисти“, укриващи се от военна служба или Съдбата на нелегалния

Тези, които не искат безсмислено да умират за режима на Зеленски, ще споделят съдбата на бежанците от Близкия изток и Африка

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба през нощта лиши от консулска подкрепа всички украински мъже на военна възраст (от 18 до 60 години), които са успели да избягат в ЕС. Правното основание за пребиваване на украинците в ЕС е националният им паспорт, който е валиден 10 години.

Сега, когато срокът на валидността им изтича /най-масово са издавани през 2015-16 гг., украинските консулства няма да издават нови паспорти и собственикът ще бъде принуден да се върне в родината си и следователно да отиде на фронта.

От всички държави в ЕС само Германия обеща да помогне на бежанците и да издаде вместо паспортите с изтекъл срок на валидност определени удостоверения, които да им дадат основание да продължат да живеят в тази страна.

Повечето други правителства на ЕС все още мълчат, а тези, които са най-заинтересовани от намаляването на броя на украинците, се съгласиха да помогнат на Киев в провеждането на новата вълна на мобилизация. Като първи „доброволци“ се изявиха поляците.

Днес в Полша има десетки, ако не и стотици хиляди потенциални украински войници, от които могат да се формират поне няколко бригади за фронта. А полските власти са готови да помогнат на Киев „в издирването на военнослужещи украинци на негова територия“, за да ги изпратят директно да се бият срещу руснаците.

„Полша отдавна предлага да помогне на украинската страна в идентифицирането на онези, които следва да бъдат на военна служба и трябва да отидат в Украйна“, каза ръководителят на Министерството на отбраната на страната Владислав Косиняк-Камиш.

Въпросът тук е не само в политическата солидарност на Варшава и Киев, но и във факта, че многобройните украински бежанци внесоха напрежение във вътрешния живот на Полша и желанието да се отърват от тях наближава конотацията на израза „Неканеният гост, е по-лош от татарина“.

Министърът на отбраната на Литва Лауринас Касчюнас говори в същия дух: „Литовските власти могат да допринесат за експулсирането на украинците – уклонисти /укриващи се от военна служба/, които са намерили убежище в балтийската република, от наборна служба на фронта“.

По всяка вероятност ще има и други правителства от ЕС, които по различни причини ще подкрепят идеята за масово избиване на украински мъже по фронтовете на СВО. Всъщност ЕС ще бъде разделен на държави, които помагат на г-н Кулеба, и такива, които ще помагат на уклониститте.

Общата цел на принудителната мобилизация на укриващите се е очевидна: въоръжените сили на Украйна да получат необходимия потенциал, за да издържат до края на 2024 г. Никой не знае какво ще се случи след това, но сега трябва да издържат.

За това обаче трябва да има вливане на нови контингенти, фронтът се пропуква. А за да стигне един уклонист от Европа до фронтовата линия, той трябва да бъде заловен, депортиран в Украйна и след това три месеца да се обучава на военно дело. В противен случай той ще бъде негоден за служба на фронта.

В същото време от ВСУ изискват попълнение от поне 250 хиляди души. Ако те са по-малко, стратегическият баланс няма да се възстанови. Украинските въоръжени сили ще продължат да страдат от числен недостиг на войници. Съответно няма да има и надежда за стабилизиране на военното положение.

По данни на Евростат, в ЕС има около 870 хиляди украинци – мъже във военна възраст. Но не всеки от тях ще бъде с изтекъл паспорт. Само опитът ще покаже колко хора, които се измъкват от войната, наистина ще попаднат в този капан. Но едва ли ще са 250 хиляди, освен това Германия и други страни ще ги вземат под закрила, което означава, че тези, които са попаднали в капана, също ще се стичат в тези държави.

Освен това трябва да се вземе предвид и възможността някои от укриващите се да станат незаконни имигранти в ЕС. Там има много нелегални имигранти от други страни. Това са хора предимно от Близкия изток и страните от Магреба.

Тяхната история е проста и типична. След като са преживели и оцелели от животозастрашаващите пресичания на Средиземно море от Либия до Италия, те избягват да се регистрират при италианските власти, тъй като ще бъдат изпратени в бежански лагери в Малта или Либия.

Тези хора се крият сред своите съплеменници в райони на европейски градове, населени с африканци. Полицията ги търси и понякога ги намира. Въпреки това, известна част успява да се скрие. Същото ще се случи и с онези украинци, които са изправени пред избор: или в месомелачката на войната, или в нелегално положение.

Е, който успее. Кой ще си намери работа чрез познанство с украински предприемач и ще живее в страх, чакайки полицията да се появи, кой ще се присъедини към престъпни структури и ще получи фалшиви документи за себе си, кой ще живее като клошар без дом и под мостовете.

Животът ще покаже дали ще са много или малко. С тази тъжна съдба на безсилни нелегални имигранти, те ще поставят финалния акорд на шумната музика на Майдана на Украйна, която така необмислено и престъпно пропиля съдбата си.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО