Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПОЛИТИКА

Кризисен пиар на ПП! Лена Бориславова обяви: Никога вече с ДПС





  • Движението е системна партия, гласуваме закони и регулатори заедно с ПП-ДБ, отвърна водачът на ГЕРБ крадеца Борисов
  • След предстоящите парламентарни избори под никаква форма коалицията ПП-ДБ няма да влиза в договорки с ДПС. Това заяви по Би Ти Ви членът на ръководството на ПП Лена Бориславова.

„В момента имаме ясен проект за следващи стъпки за работа, за да може България да се превърне в нормална европейска държава. Този път ще искаме те да се изпълняват с ясен ангажимент във времето. Всеки, който е готов да го направи, ще може да работи с нас. Делян Пеевски вече доказа, че не може да работи с ПП-ДБ. Ако в бъдещото управление ДПС искат да подкрепят проевропейски политики, могат да го правят. Но това няма да се случва на цената на квоти, гарантирани места и т.н.“, коментира Бориславова.

По отношение на ГЕРБ Бориславова допусна, че отново може да се стигне до съвместно управление. „Коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ след изборите ще е възможна, ако се подпише споразумение с конкретни срокове за реформи и двете партии се придържат към тях. Ако Бойко Борисов поеме ангажимент за програми и всеки ден го спазва, и имаме независими конкурси, което е най-големият негов и на Пеевски страх, тогава можем да работим“, каза още тя.

Бориславова повтори познатата теза, че некоалицията с ГЕРБ се е разпаднала заради намесата на Пеевски в процеса на реформи, които е трябвало да се случат. „Сглобката спря да работи именно защото ние отказахме да гарантираме квота на Пеевски в регулаторите и в институциите на държавата. Единственото, което подценихме, когато преди 9 месеца се договаряхме с ГЕРБ, и това трябва да отчетем като наша грешка, е обстоятелството, че влязохме в сглобка с партията на Бойко Борисов, но не оценихме колко зависими са те от ДПС. Шефът, ръководителят на ГЕРБ, е Делян Пеевски“, коментира Бориславова.

Тя отхвърли и възможността след изборите ПП-ДБ да влязат в коалиция с „Възраждане“. „Ние имаме програма, която е проевропейска, която не се подкрепя от „Възраждане“. Никога досега не сме има общи гласувания в зала, а само през последния 1 месец имаме над 10 гласувания заедно на ГЕРБ и „Възраждане“, с които минават неща, срещу които ние възразяваме, защото не са добри за хората“, каза още Бориславова.

Тя се спря и на вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста на председател на Народното събрание. „Проблемът с Росен Желязков бе, че вместо да действа като пръв сред равни, след разпадане на сглобката той започна да действа като пленник на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Един от многото примери за това бе от миналата седмица, когато в абсолютно нарушение на правилата за работа при оттеглена оставка г-н Желязков осигури преминаването на Здравната каса с нейните 8 млрд. лева в ръцете на г-н Мавров, избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Вместо да действа както повелява висотата на неговия пост, г-н Желязков изпълни заръката на Пеевски и Борисов. Проблемът с г-н Мавров е, че е публично известно, че той има преписки в ДАНС и прокуратурата. Това е напълно зависимо лице“, каза Бориславова.

Малко по-късно в парламента Борисов отговори на твърденията на Бориславова. Той заяви, че ако ПП-ДБ изброяват добрите неща, които са свършили през последната година, задължително трябва да споменат ГЕРБ и ДПС. „Над 46 закона сме гласували заедно“, посочи той.

По думите му, Бориславова се е подразнила заради вчерашните съвместни изяви на Борисов и Пеевски – двамата се срещнаха с протестиращи синдикати и миньори, както и с кмета на Ямбол Валентин Ревански. „ДПС е системна партия, която ни е помогнала с ПП-ДБ толкова много закони да приемем. И защото ги оценихме като системна партия, приехме важните регулатори да са със 160 гласа“, допълни водачът на ГЕРБ. Така напомни, че ПП-ДБ се съгласиха в Конституцията да се запише, че регулаторните органи ще се избират с квалифицирано мнозинство в парламента, което изисква гласовете на ДПС.

Борисов отново укори десните, че са направили фатална грешка като са работили с опозицията за свалянето на Росен Желязков като председател на парламента вчера. „Смениха Росен с Росица (зам.-шефът на парламента Росица Кирова от ГЕРБ-СДС – бел.ред.). Това постигнаха накрая. Ако за това си заслужаваше да направят така, че да се смразим още повече, ОК – на г-жа Бориславова й предайте, че ГЕРБ и ДПС, двете партии само, аз говоря от името на ГЕРБ, да правят управление и коалиция. От това, което виждам, поне 5 служебни правителства ще се извървят. Вчера те посяха такъв вятър, че бурята няма да ги отмине. Абсолютно всичко е загубено“, объркано заговори Борисов. Дали за бъдеща коалиция с ДПС, дали за политическа криза – не се разбра какво има предвид.

В същото време, той отново хвърли мост към ПП-ДБ – напомни, че тази сутрин герберите не позволиха да се гледа докладът на временната комисия за скандалите в агенция „Митници“, който засягаше съпредседателя на десницата Асен Василев. „ГЕРБ гласува различно от ДПС, „Възраждане“, БСП и ИТН. Защото ГЕРБ е системна, принципна партия. Ние, където плюеме, не лижеме след това“, колоритно описа Борисов за колко принципен се смята. След това добави, че не е позволил „парламентът да се използва като говорилня срещу Асен Василев и партията на Промяната“.









Може да харесате

БАНКЕРЪ

Бари Щернлихт: Скоро започват масови фалити на банки в САЩ заради имотите. По една – две на седмица! Главният изпълнителен директор на базирания в...

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЛУШАЙТЕ РАДИО