Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

Сближавайки се със САЩ, Китай не трябва да забравя за Русия





Неотдаванашната визита на Донлад Тръмп в Поднебесната мина доста успешно, от което китайските наблюдатели бяха изпълнени с опитимизъм.

Но аналитикът от Global Times Ван Хайюн предупреждава: не си струва да се забравя, че дълбинните противоречия с Америка просто така няма да изчезнат. В същото време партньорството с Русия носи в себе си блестящи перспективи.

 

В Китай вече доста продължително време се чуват скептични мисли относно перспективата за отношенията между Москва и Пекин. Според аналитика на Global Times Ван Хайюн в по-голямата си част тези негативни оценки носят емоционален характер, но не могат да не предизвикват напрежение.

 

На първо място трябва да осъзнаем, че Русия както и преди е „много влиятелна голяма световна държава“. Тази страна е огромна, богата на ресурси и с голям потенциал за развитие. И днес по БВП на глава от населението тя все още изпреварва Поднебесната.

 

Да, от икономическа гледна точка в Русия не всичко е гладко, но нали освен икономиката, мощта на една или друга държава се състои и във военната сила, в народното единство, в способността за стратегическо планиране и в международното влияние. Освен това самата икономика се измерва не само с показателите на БВП, а с ресурсите, научно-техическия потенциал, нивото на образованието и способността на държавата да се самообезпечава, напомня авторът на статията.

 

И макар че Русия вече не е свръхдържава, тя все още има пълното право да се нарича играч на световно ниво, което така или иначе я поставя в една редица със Китай и САЩ. Онези, които виждат в Русия само„слаба държава“ са далече от реалността. Екс-президентът на САЩ Барак Обама причисли тази страна към „регионалните държави“, но ако той действително считаше така, то не би я наричал „опасен стратегически противник“ и нямаше да изразходва толкова усилия за да й оказва натиск.

 

Неотдавна в Китай пристигна новият президент на САЩ Доналд Тръмп. Визитата мина много добре, в края бяха подписани много съглашения и радостта по повод на такова развитие на събитията е разбираема. Но Ван Хайюн предупреждава: не си струва заради временото подобряване да се пренебрегват отношенията със стратегическа важност с Русия, не бива да се отдаваме на слепия оптимизъм и да забравяме за сложностите при взаимодействие с Америка.

 

Разбира се, необходимо е с всички сили да избягваме противопоставянето с Вашингтон, но между държавата, която се намира на стадия на подема и между държавата, която се стреми да запази позициите си, естествено ще има определени противоречия. В края на краищата, неоходимо е да се помни как Барак Обама и Хилари Клинтън разказваха на ляво и на дясно как искат да виждат„процъфтяващ Китай“, но при това политиката им в Азиатско-Тихоокеанския регион свидетелстваше за точно обратното. А и сега за Доналд Тръмп все пак “Америка е над всичко“.

 

От друга страна, китайците трябва да осъзнаят, че Русия е незаменим партньор, който напълно вероятно може да помогне на Поднебесната да реализира своите планове за създаване на многополярен свят, където царят мир и хармония. Китай и Русия са развиващи се незападни страни, които станаха обект на американската политика на сдържане. Тези признаци сближават Москва и Пекин, правят съотносими техните цели и интереси, твърди аналитикът.

 

Освен това, както казват, „съседът, който живее до теб е по-добър от далечния роднина“. И е вярно, стабилните и дружески отношения с най-големия съсед, Русия, помагат на Китай да не се страхува, че ще потъне в распри „на два фронта“ и спокойно ще реализира своите големи евразийски проекти.

 

Според експерта, Русия и Китай прекрасно се допълват един друг, както например в енергетиката, така и при усвояването на отдалечените региони. Развитието на отношенията между Москва и Пекин„съвсем не са принудителна крачка, обусловена от конюнктурата“ – това е стратегия, която е изгодна и за двете държави и е неприемливо тя да се игнорира. За успешната реализация на всички съвместни планове се изисква много работа: да се построи взаимно уважение, да се научим да си вярваме един на друг и да преодоляваме култрурните различия. И тогава „ръка за ръка“ и „гръб до гръб“ страните могат да постигнат своето.









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО