Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

Кога за последен път видяхте комунист?





100 години след Октомврийската революция можем да направим едно заключение – комунисти няма. Това не се отнася за света като цяло, а по-точно за България в границите на Европа. Всъщност, това се отнася за цяла Европа.

Замислете се – кога последно сте виждали комунист? Не става въпрос за пенсионер-привърженик на ниновистката соцпартия или русофил, не става въпрос и за атакист, който не знае какво значи патриотизъм или за сталинистки хардлайнер, който не знае какво значи комунизъм. Истински комунист – като онези борци за работническа власт, воювайки срещу класовия враг, основни врагове на социалдемократическата червена буржоазия – няма. Още по тази тема друг път.

Днес въпросът е друг – какви са съвременните левичари (не социалисти, а левичари) и имат ли те почва у нас? В съвременната история, в периода след краха на Съветския съюз, съществуват 3 разновидности на левичарството:

Неолевичарство (неолевизъм) – това са нашите западно-ориентирани „другари“, преобладаващи в европейската свободна от комунисти зона. Те се появяват малко след края на Втората световна война, антитоталитаристи, троцкисти, социалдемократи и прочее. Важно е да се отбележи, че към тази категория спадат и либералите (поне в Европа и САЩ). Цялата тази разновидност на лявото движение има 3 основи – права на хомосексуалисти и жени, права на малцинства и виене против т.нар. фашизъм, чието определение така и не се разбира. След 1989 г. тези „другари“ приватизираха лявото пространство с подкрепата на обикновение хора. Те съществуват и досега, чупят, трошат, палят коли и правят други ексцесии под името „Антифа“ – наричат се анархисти, борци за социална справедливост (SJW), антифашисти, „комунисти“ и други думи, които нямат нищо общо с тях. Основно се финансират от Сорос, „Отворено общество“, „Америка за България“, други филантропски фондацийки и други елити.

Втората разновидност са китайските комунисти. Това е т.нар. „социализъм с китайски характеристики“, който започва някъде към края на управлението на Мао Цзедун, доразвива се от Дън Сияопин и тепърва започва да процъфтява някъде към наши дни. Основното е, че това е държавен социализъм с пазарни елементи и затова се нарича пазарен социализъм. Не е напълно държавен контрол върху абсолютно всички като миналите тоталитарни държави в Източния блок, но не е и пълна диктатура на пазара като нашата свидна, мила Родина. Същият този социализъм се поддържа от останалите соцдържави – Куба, Виетнам и Лаос или може би Китай поддържа останалите… Не знам.

Третата категория е най-странна и същевременно най-стара. Тя се появява около Руската революция и обединява основно дворяните и царистите, които осъзнават, че болшевиките са единствената спасителна сила за Велика Русия. Те се наричат „националболшевики“ и ако това не звучи достатъчно странно, те се идентифицират по следния начин – политически са крайнодесни, икономически са крайнолеви. И ако това не е достатъчен бъркоч, те използват следния символ – представете си нацисткото знаме, само че вместо свастика има сърп и чук. Доста интересно движенийце, не мислите ли?

Днес имаме избор като леви хора – какво движение ще бъдем?

Либерално-социалдемократическо-червено-буржоазно, защитаващо хомосексуалисти и малцинства?

Всички да станем членове на Китайската комунистическа партия?

Или да станем националболшевишко-криптонацистко-крайнорусофилско-сталинобоготворящо движение?

Даже и идеологът на националболшевизма, Александър Дугин, (който е съветник на Путин, само казвам) лично е разказвал как е ходил да плюе на мавзолея на Ленин през 80-те, а сега разбрал, че било грешка. Този човек е идеолог на евразийството, разровете се из Интернет и ще научите интересни неща за него.

Националболшевизмът е обединение на почервенелите империалисти, което е нещо като обратното на нашите демократи. Те са единствените, които успяват да се аргументират в защита на Октомврийската революция и да съчетаят сталиниския социализъм и царския шовинизъм. Тази група е относително най-младата ляворадикална организация, все пак е само на около век. Националболшевиките нямат ресурса на социалдемократическите и либерални партии и все пак продължават да съществуват. Даже тепърва излизат на бял свят – самото управление на Малорусия (Обединението на Донецката и Луганската народни републики) е националболшевишко, направете проучване, такова е.

Като заключение искам да отбележа само едно: тази група не е за подценяване. Веднага давам пример – официално има общо 3 забранени партии в Русия: Комунистическата партия на Съветския съюз (забранена от Борис Елцин през 1991 г.), Хизб ут-Тахрир (международна ислямистка организация, обвързана с терористите в Чечня) и Националболшевишката партия на Едуард Лимонов (пререгистрирана като „Другата Русия“). Като знаем колко крайнодесни и нацистки партии има в Русия, защо точно другарите-националболшевики са забранени? Едва ли нещо безобидно може да бъде забранено.









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО