Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

Фиаското на Зеленски в САЩ подпомогна за импийчмънт на Байдън и пълното му отчаяние за бъдещето





Джо Байдън покани Владимир Зеленски да посети Вашингтон точно сега по конкретна причина. Времето играе срещу тези, които доведоха Байдън в Белия дом.

Зеленски трябваше да произнесе убедителна реч пред парламентаристите от двете камари. От тях зависи формирането на бюджета за 2024 г., от който правителството възнамеряваше да финансира сегашното ръководство на Украйна. Речта трябваше да бъде произнесена и преди коледните празници, и толкова убедително, че двете камари бързо и в желания обем да удовлетворят исканията на Джо Байдън за продължаване на кървавата авантюра.

Смяташе се, че Зеленски не е лош актьор и има около себе си първокласни специалисти по пиар. Оказа се, че това не е така. Първоначално може и да е било така или нещо се е случило в навечерието на посещението – няма значение. Важнен е резултатът.

Зеленски дойде за пари – всички разбираха това, а и самият посетител не го криеше. Залогът бяха 61 милиарда долара, а той трябваше да се върне с 200 милиона – толкова обеща Белият дом, за да изтегли боеприпасите и оборудването от арсеналите на американската армия. И това, както обясниха от администрацията на Байдън, можеше да бъде предпоследният пакет военна помощ за Киев.

Такъв провал на ключово посещение при основния спонсор, и то в критичен момент на Стратегическите отбранителни сили! Зеленски и неговото обкръжение провалиха всичко, което можеше да бъде провалено.

На 12 декември Зеленски говори на закрита среща със сенатори и проведе частни разговори с председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, ключова фигура по въпроса за продължаване на финансирането на Киев. Срещата с парламентаристите била толкова зле, че някои от тях напуснали събитието около 10 минути след началото и разказаха на репортерите за изключителното си разочарование.

Зеленски изрекъл набор от пропагандни клишета, които вбесили не само републиканците, но и демократите. Сенаторът Ерик Шмит окачестви речта на украинския гост като „същите стари глупости“.

Джонсън се изказа в същия дух: „Нуждаем се от ясно формулиране на стратегия, която ще позволи на Украйна да спечели, а досегашните отговори бяха недостатъчни: те не ни предоставиха яснотата и подробностите, за които сме искали отново и отново.“

Същия ден украинското протеже беше прието от президента на САЩ. Байдън се оплакал на Зеленски от конгресмените, Зеленски му се оплакал от Путин. И двамата настояваха за съжаление, искайки пари от американския парламент, който очакваше ясни обосновки за предназначението им.

Републиканците искаха демократите да се съгласят да финансират укрепването на границата, за да спрат притока на нелегални имигранти от югозападната част на страната. Без него опонентите на Байдън нямаше да се съгласят да одобрят дори минимално финансиране за украинската авантюра. Демократическата партия се противопостави, тъй като мигрантите съставляват значителна част от техния електорат. В същото време и двете партии се съгласиха с необходимостта от отделна и приоритетна подкрепа за Израел.

Освен това републиканците отдавна повдигат въпроса за одит на вече похарчените пари на американските данъкоплатци. Байдън и парламентарната фракция на демократите блокираха тази инициатива. Зеленски не много убедително се опита да увери, че вече има напредък в борбата с корупцията и не е време сега да се проверяват парите – трябва да мислим за спасяването на целия свят от руснаците.

В резултат на това Джонсън заяви пред пресата, че няма яснота с харченето на парите по украинския проект на Байдън, печалбата на САЩ от украинската авантюра не е очевидна, Байдън иска много милиарди за Украйна, а президентът не се притеснява за пробива на южната граница.

Володимир Зеленски и Джейк Съливан

На свой ред Джейк Съливан, помощник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност, заяви пред медиите: „Президентът Байдън каза, че е готов за преговори за постигане на двустранно споразумение за югозападната граница и се изказа в тяхна полза. Но президентът Байдън също така заяви, че администрацията му не е готова просто да приеме ултиматуми, докато помощта за Украйна е заложник.“

Съливан даде ясно да се разбере, че настоящият президент на САЩ смята външнополитическите си амбиции за по-важни от националните интереси. И това е още един коз за опонентите на Байдън, които са готови да му простят дори слабоумието, но не и подобно отношение към собствената им страна, когато става въпрос за основните признаци на една държава – територията и нейните граници.

Така импийчмънтът на Байдън получи нов тласък. Той е резултат и от посещението на Зеленски.
Републиканците взеха окончателно решение за Байдън

Самият украински гост не можа да се въздържи да не излъже. На американските политици се оплака от невъзможността за ефективно противодействие на руската Специална военна операция, докато в медиите заяви точно обратното.

„Мисля, че най-важното нещо, за да разберем какво се случва, е, че през тази година Русия не е окупирала нито едно населено място, нито едно украинско селище“, каза Зеленски по Fox News.

Журналистите моментално обвиниха Зеленски в дезинформация, като цитираха цял списък с такива селища, включително „крепостта Бахмут“. На 12 декември руската армия освободи сериозния областен център – Марийка в ДНР. За това съобщиха както украинските, така и западните медии. В Маринка, както и в Авдеевка, украинската армия изграждаше мощни укрепления в продължение на почти девет години, докато обстрелваше Донецк ежедневно.

По същия телевизионен канал сенатори коментираха украинската авантюра на Байдън в светлината на проблема на границата с Мексико. Сенатор Рон Джонсън направо заяви, че Украйна не може да победи Русия, че продължаването на бойните действия само умножава смъртта на украинците и че трябва да седнем на масата за преговори, а не да продължаваме да финансираме това пагубно начинание.

Конгресмен Джей Ди Ванс

Сенаторът републиканец Джей Ди Ванс в ефира на Fox News нарече посещението на Зеленски в САЩ „срамен фарс“. Неговият съпартиец Том Тилис саркастично спомена украинската корупция, която процъфтява с парите на американските данъкоплатци. Други телевизионни канали бяха подобни, макар и не толкова строги в оценките си.

Съвсем ни в клин ни в ръкав по същото време от Киев дойде новина за разформироването на отдела на украинското министерство на отбраната, който през 2022 г. е закупил развалена суха храна за войниците от ВСУ. В официалното съобщение на министерството от следващия ден се споменаваха „корупционни рискове“, но не се споменаваше министърът (вече бивш) Олексий Резников, който беше уличен в подобни корупционни престъпления по време на СВО.

Зеленски проведе и разговори с ръководителя на Пентагона, говори в Университета по отбрана на САЩ и пред американски производители на оръжие. Според съобщенията в пресата практическите резултати от това също са били нулеви.

Зеленски не е чул дежурните уверения, че ще помогнат „колкото е необходимо“. Оценявайки резултатите от посещението си в Съединените щати, той съобщи, че е получил „положителни сигнали“.

Сегашното ръководство на Украйна отчаяно разчита на САЩ. Несъмнено както украинските въоръжени сили, така и украинските чиновници, които отдавна получават заплатите си от западни подаяния, ще получат малки части от военната помощ.

Володимир Зеленски и Йенс Столтенберг

Надеждите на Европейския съюз също са малки. Европейската комисия измами както гражданите на ЕС, така и Киев с обещания за милион снаряди и десетки милиарди финансова помощ.

Празни приказки на западните политици се разбиват от фактите.Все още се чуват неверни твърдения за уж реалистичната перспектива за членство на Украйна в ЕС и още повече в НАТО. Въпреки това както генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, така и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен неслучайно избягват конкретиката дори по отношение на сроковете. Всички прекрасно разбират колко стотици милиарди ще трябва да се влеят в постсъветската лимитрофия, съсипана от корупция и неефективна политика само в началния етап.

Липсата на реални намерения се доказва косвено от действията. Европейската комисия отново замрази отпускането на 10 млрд. евро за Унгария с пълното съзнание, че от официална Будапеща зависят много решения в подкрепа на режима на Зеленски, да не говорим за гласуването за членство в НАТО и ЕС.

По този начин перспективите пред сегашното украинско ръководство са най-мрачни. Няма сили и средства за продължаване на офанзивата им. Преговорите с Русия ще може да се водят от новото ръководство на Украйна, което ще е по-адекватно и поучено от горчивия опит. Подобно развитие обаче зависи от много фактори, като основният е присъствието на Украйна като държава в плановете на Москва.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СЛУШАЙТЕ РАДИО